La Càtedra d'Economia Local i Regional (CELiR) de la
Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona ha analitzat l'afectació de la pandèmia del coronavirus per comarques i àmbits territorials en funció de la seva estructura sectorial. De l'anàlisi es desprèn que les comarques pallareses viuran de manera diferent la crisi econòmica que s’entreveu a l'horitzó.
L’estudi certifica que les Terres de l'Ebre i les comarques de Ponent seran els territoris amb menys impacte pel pes que té el sector primari i la indústria de l'agroalimentació en aquests territoris. Unes característiques que comparteix el Pallars Jussà que, de fet, és la tercera comarca -només per darrera de la Ribera d’Ebre i la Segarra- amb una menor afectació.
D'altra banda, el Penedès i l'Alt Pirineu i l'Aran seran els territoris més vulnerables pel pes del sector turístic i els serveis. Per comarques, l'Aran, la Cerdanya i el Baix Penedès seran les més afectades per l'aturada per la Covid-19. En aquesta situació s’hi troba també el Pallars Sobirà, una comarca que depèn molt d’un sector, el turístic, que actualment està aturat i sense perspectives de recuperació.
La CELiR ha pres com a punt de partida de l'estudi els sectors considerats essencials en estat d'alarma, que són els que es veuran menys afectats per la situació d'aturada econòmica actual, i analitza el pes de la resta de sectors considerats menys essencials en cadascuna de les comarques i dels territoris del país.
A les Terres de l'Ebre i les comarques de Ponent, l'afectació mitjana comparada amb Catalunya -1 punt-, és de 0,71 i 0,68 punts, respectivament. En canvi, al Penedès, el territori més afectat, la xifra s'enlairaria a 1,16 punts. Les comarques més afectades per l'actual situació de pandèmia seran l'Aran (1,38 punts), seguida de la Cerdanya i el Baix Penedès (1,34 cadascuna). Les menys afectades seran la Ribera d'Ebre (0,25 punts) i la Segarra (0,55 punts).
Aquest menor impacte a la Ribera d'Ebre, el més baix de tot Catalunya, s'explica principalment pel gran pes de la producció energètica. L'estudi també conclou que no existeix cap correlació entre el PIB per càpita i més o menys afectació territorial per l'aturada econòmica.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi