Dimarts, 23 de juliol de 2024
coronavirus

Només un 10% dels contagis de coronavirus a Catalunya es diagnostiquen

Investigadors de la UPC i l'IGTP calculen que passen 13 dies entre els primers símptomes i el registre en dades oficials

Redacció 30 d'abril de 2020 a les 11:15
La mitjana europea de retard en el diagnòstic és de 12 dies | Eduardo Parra/Europa Press
Investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) i de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) han analitzat en deu països de la Unió Europea (UE) el retard de diagnòstic entre que apareixen els símptomes de la Covid-19 i el registre com a cas positiu en les estadístiques oficials.

Segons aquest treball, a Catalunya es produeix un decalatge d'uns 13 dies i a l'Estat, de 14. L'anàlisi ha permès calcular quin és el percentatge de casos que cada país és capaç de detectar respecte al total d'infectats i donar una xifra més acurada del nombre real de casos de coronavirus. A Catalunya i l'estat espanyol, el percentatge de diagnòstic ha augmentat en el darrer mes i ha passat del 5% al 10% dels contagis.



L'equip d'investigadors, format per biofísics i metges, treballa des de l'inici de la pandèmia en un model matemàtic que permet quantificar la situació per zones i països i elaborar prediccions de l'evolució per als següents dies. Els investigadors apunten que, un cop es coneix el retard diagnòstic, es poden fer estimacions del nombre de casos reals i d'aquells que poden ser contagiosos, sempre que es conegui la mortalitat real del virus. 

En el cas d'Espanya, es calcula que hi hauria entre uns 2,5 i 2,7 milions de casos acumulats en data de 26 d'abril. De tots aquests casos acumulats, aproximadament mig milió encara podria contagiar el virus. Segons les dades recollides, a Catalunya hi ha aproximadament entre 500.000 i 600.000 casos acumulats, que augmentarien fins al milió si es prenen de referència les dades dels serveis funeraris -un recompte que proporciona el Departament de Salut a partir dels certificats de defunció-.


Els resultats de la investigació indiquen que el nombre de contagiats encara és massa baix per poder considerar la possibilitat d'haver assolit la immunitat de grup, en cas que es confirmi que la gent infectada queda immunitzada. En el cas de la Covid-19 encara no es coneix amb quin percentatge de persones infectades s'assoliria la immunitat de grup, però hauria de ser com a mínim del 60%, encara que hi ha estudis que apunten que hauria d'arribar al 70-75%.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació