La
CUP ha tornat a demanar la remunicipalització de les quatre centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca, concretament les de Capdella, Molinos, la Plana i l'auxiliar de Capdella, ja que les concessions per a l'explotació a empreses privades, com ara Endesa, estan "caducades”. La formació anticapitalista al·lega que "malgrat que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) digui que les concessions encara són vigents, l'ampliació dels terminis s'han realitzat de manera fraudulenta i amb el beneplàcit de les administracions".
Una sentència de l'Audiència Nacional emesa el febrer passat va fixar en 75 anys el temps màxim de validesa de les concessions a empreses privades, i que un cop exhaurit, l'estat ha de procedir a la recuperació d'aquestes centrals per al patrimoni públic. A més, afegeix que aquest termini en cap cas pot ser ampliat i que les empreses han d'indemnitzar l'estat pels beneficis obtinguts fora del límit de les concessions.
Fa un any, la formació anticapitalista ja va iniciar els tràmits legals a l'
Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per a la remunicipalització d'aquestes centrals, i a més, va presentar una denúncia a la Fiscalia Anticorrupció i a
l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) per a investigar presumptes delictes de falsedat documental, prevaricació, suborn, tràfic d'influències i malversació del patrimoni hidràulic per part de les empreses privades.
En declaracions a
Pallars Digital, el membre de la CUP Vall Fosca, Josep Plasencia, reconeix que la batalla judicial es troba ara mateix "en un punt mort", especialment per les "suspicàcies i traves" del sistema judicial. "Si volguéssim querellar-nos contra la Conferació Hidrogràfica de l'Ebre, el jutge fixaria una elevada quantitat de diners per al judici i ens imposaria una fiança del 10%, i no tenim suficients mitjans per fer-hi front".
Pel que fa a la remunicipalització, Plasencia declara que els terrenys de les centrals en domini public podrien ser revertits al propi municipi de la Torre de Capdella. "Les infraestructures són suficientment petites perquè es puguin portar des del municipi". A més, assenyala que aquest fet suposaria que els recursos generats per les centrals "beneficiarien directament a la població de la Vall Fosca".
Plasencia acusa també d'inacció l'administració catalana durant tot aquest procés. "Realment està en mans del govern, i si es considerés el cas com un problema de país, la situació seria diferent". En aquest sentit, apunta a que "els interessos econòmics, el tràfic d'influències i les portes giratòries" són un gran impediment per a que la reversió pública de les centrals pugui fer-se realitat.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi