El regidor d’ERC a Castell de Mur, Miquel López. Foto: ERC
Senyor director,
Aquest diumenge 3 de maig s’hauria d’haver celebrat l’Aplec de Mur i la culminació de l'Any Mur, commemorant el centenari de l’arrencament de les pintures romàniques. A causa de la pandèmia de la Covid-19 i la situació que ha provocat, aquesta celebració ha quedat suspesa com tota la resta d'actes de la societat actual.
L’any 1919 el rector de Mur, Mn. Josep Farràs i Serradell, va vendre aquestes pintures a l’antiquari Ignasi Pollak pel preu de 7.500 pessetes. Josep Castells i Bigorra, mestre de Vilamolat de Mur, feu saber aquests fets a la Junta de Museus de Catalunya demanant la seva intervenció. Tot i que la Mancomunitat volia evitar que l’art romànic sortís de Catalunya, Lluìs Plandiura, el seu comprador, les traslladà als Estats Units. Les pintures de Mur foren adquirides l’any 1923 pel Museum of Fine Arts de Boston per un valor de gairebé 100.000 dòlars.
Arrel d’aquest fet, la Junta de Museus, encapçalada per Joaquim Folch i Torres, decideix adquirir i arrencar l’art romànic del Pirineu. Aquesta col·lecció es trasllada a Barcelona on posteriorment s’exposarà al Museu d’Art Nacional de Catalunya.
Durant l’Any Mur s’ha realitzat un conjunt d'actes i celebracions en diferents espais (Castell i Col·legiata de Santa Maria de Mur, Epicentre del Consell Comarcal del Pallars Jussà, MNAC, etc.) per commemorar els fets ocorreguts el 1919.
Aquest diumenge no ha estat possible tancar l’Any Mur com era previst. Per celebrar-ho, aprofitant les sortides esportives del confinament, només queda recórrer a la tradició dels pobles del Pabordat de pujar a peu el primer diumenge de maig. En el meu cas, des del nucli de Guàrdia de Noguera.
Vull agrair la feina feta als companys d’ajuntament: a l'alcalde Josep Maria Mullol, la regidora Conxi Rodríguez i els regidors Ramon Cotet i Miquel López Porrera, per la tasca feta. També als alcaldes i membres de legislatures anteriors que han vetllat i preservat el Conjunt Monumental de Mur, Josep Vila, Jordi Elies i especialment, i per la sensibilitat que ha demostrat sempre amb la història i la preservació d'aquest conjunt romànic, Josep Castells de Casa Josep de Vilamolat.
També cal agrair a les institucions que han treballat perquè l’Any Mur sigui una realitat, el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, la Diputació de Lleida, el Govern de la Generalitat, el MNAC i sense oblidar el grup de teatre Comediants, que amenitzava el centenari recreant els esdeveniments de l’espoli.
No podem deixar de banda quatre mencions especials: el mossèn Josep M. Mauri, del Bisbat d’Urgell, per la seva tasca incansable cap a Mur.
Per la gran feina que està fent des de fa anys la gestora i dinamitzadora del conjunt de Mur, Noemí Nus.
Pel rigor històric i acadèmic que ha dut a treballar molts anys a Mur, la Doctora en història medieval, Marta Sancho.
Al Ramon Tremosa i Balcells, per la seva defensa i difusió del conjunt monumental i per la seva gestió que va fer possible treballs de restauració del castell.
Mur és una de les grans joies de l'art romànic pirinenc, tenim una gran tasca a fer de cara al futur; cal protegir, conservar i divulgar el nostre patrimoni, font de la nostra identitat com a catalans i pirinencs.
Miquel López Berga
Regidor d'esports, joventut i festes i celebracions tradicionals de Castell de Mur
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi