SOS Pirineus, la coordinadora d'organitzacions en defensa del territori pirinenc, ha exigit a les diverses administracions un replantejament del model de societat arrel de la crisi provocada pel coronavirus.
En un comunicat, l'entitat assenyala que la pandèmia ha posat de manifest les greus mancances estructurals, socials i mediambientals presents en les comarques pirinenques.
Tot i que remarca les mostres de solidaritat i maduresa sorgides arran de la crisi, demana impulsar una reflexió col·lectiva que es tradueixi en compromisos i accions polítiques efectives per tal que la situació de crisi viscuda no es torni a produir. En aquest sentit, constata la presència d'un corrent majoritari que demana un canvi de paradigma.
Nou model social i econòmic
Per aquest motiu,
SOS Pirineus ha plantejat una sèrie de punts per tal d'aconseguir un model de societat "més igualitària, solidària i dotada d'un bon serveis bàsics" tant al Pirineu com a la resta de territoris. El primer es basa en la reclamació d'un nou model social i econòmic, donat que la crisi sanitària ha demostrat que "el capitalisme no és un sistema que garanteixi una vida digna”, asseguren.
Afirmen, a més, que la crisi de la Covid-19 ha evidenciat la important infradotació d'equipaments, recursos i personal sanitari que pateix el Pirineu, que s'ha vist agreujada, afirmen, "per l'arribada de persones amb segones residències", un fet que ha tensat encara més els recursos ja de per sí insuficients.
L'entitat també assenyala les greus conseqüències per a l'economia local, basada en el sector de serveis, la construcció i el turisme, així com en els productors de la zona, que han vist com els seus canals de comercialització s'han tancat, tot provocant grans pèrdues per al sector. Per aquest motiu,
SOS Pirineus reclama per al territori un model que potenciï els productes de proximitat i inverteixi en el sector primari i les activitats industrials sostenibles, i alhora se centri menys en el turisme i l'especulació immobiliària.
Millora en la gestió de recursos i residus
De nou en relació amb la pandèmia causada pel coronavirus, l'entitat destaca la necessitat d'una "explotació racional dels recursos geològics", com ara l'aigua, el petroli o el gas natural. De cara al Pirineu, adverteix sobre els intents d'explotació irresponsable, especialment en el cas de la mineria, que podrien "provocar certa contaminació irreversible, agreujant els problemes de salut de la població. En aquest sentit, reclama també una gestió dels recursos respectuosa amb el medi natural, amb el medi ambient, així com amb el social, per tal d'evitar, per exemple, l'ús excessiu d'aigua o una mala classificació dels residus generats.
Lluita contra el canvi climàtic
La coordinadora destaca també el greuge que ha suposat la contaminació durant la crisi sanitària, especialment per aquelles persones amb malalties respiratòries. Davant d'aquest fet, assenyala la condició del Pirineu com a "pulmó verd" i com a garantia contra el canvi climàtic. Reclama, entre d'altres, evitar l'"excés d'urbanització, infraestructures d'esquí o les macro-línies elèctriques per no perpetuar la creixent contaminació”.
A més, destaca la necessitat de buscar "noves formes per acabar amb les emissions", davant les dels augments de temperatura previstos per als pròxims anys. Concretament, i segons el tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, la temperatura podria augmentar fins a dos graus durant l'estiu, i les precipitacions es reduirien fins a un 9% durant aquesta estació. Aquest fet, adverteixen "posaria en risc activitats com la recollida d'aigua, la innovació natural o artificial", i fins i tot una hipotètica celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu.
Mobilitat sostenible
Finalment, i de nou en relació amb el medi ambient, l'entitat reclama un nou model de mobilitat respectuós amb l'entorn. Tenint en compte l'afectació de la Covid-19 en les zones molt poblades, i per tant més contaminades, reclama evitar "l'entrada de contaminants aeris", així com la disminució de l'ús del transport privat.
A més, entre d'altres mesures,
SOS Pirineus destaca la potenciació del transport públic a les comarques pirinenques, així com la seva racionalització, com per exemple l'increment de freqüències dels trens o la modernització de les línies.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi