Dimecres, 27 de novembre de 2024

El COU acollirà dilluns la pre-estrena mundial d'un documental de l'Agència Espacial Europea

Pallars Digital 20 de desembre de 2013 a les 08:56

 
ACN | El Centre de l'Observació de l'Univers (COU), a cavall entre la Noguera i el Pallars Jussà, acollirà dilluns la pre-estrena mundial del documental '1.000 milions de sols: Camí cap a les estrelles' de l'Agència Espacial Europea (ESA), sobre l'evolució històrica de la determinació de posicions i distàncies de les estrelles. 
 
La posada en marxa del projecte espacial Gaia, amb l'objectiu d'estudiar la formació i evolució de la Via Làctia, ha inspirat la pel·lícula, que recull l'evolució històrica de la determinació de posicions i distàncies de les estrelles. Prèviament a la presentació, la Comissió de seguiment del Montsec lliurarà el certificat Starlight als alcaldes dels municipis inclosos en les àrees de Reserva i de Destí Turístic.
 
Per aconseguir aquest objectiu, l'ESA va llançar ahir, des de la base espacial de Kourou (Guaiana Francesa), el satèl·lit que dóna nom a la missió científica i que s'encarregarà durant cinc anys de mesurar les posicions, distàncies, magnituds i moviments de mil milions d'estrelles de la nostra galàxia i d'aportar-ne dades per a l'estudi de propietats físiques com ara l'edat i la composició química. El satèl·lit Gaia permetrà una precisió mai obtinguda fins ara en les observacions astromètriques.  
 
En el projecte Gaia hi col·laboren una trentena d'investigadors i tècnics del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, de l'Institut de Ciències del Cosmos i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. 
 
Lliurament dels diplomes Starlight 
 
Abans de la presentació del documental, que es projectarà a les cinc de la tarda, la Comissió de seguiment del Montsec lliurarà als alcaldes dels municipis inclosos en les àrees distingides com a Reserva i Destí turístic Starlight els respectius diplomes que els fa arribar la Fundació Starlight. 
 
Després es durà a terme el llançament d'un coet a escala que és rèplica del mòdul Soyuz-Fregat que aquest dijous ha fet de llançadora al satèl·lit Gaia a la Guaiana Francesa. Aquest tipus de coets es propulsen amb combustible químic i s'enlairen fins als 250 metres d'alçada. Ha estat construït per investigadors de la missió Gaia per tal d'apropar el llançament del satèl·lit a centres educatius.
 

 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.

Subscriu-t'hi

Etiquetes:
Arxiu