Les regions sanitàries de les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran han passat aquest dilluns a fase 1 de desescalada. Són els tres únics territoris de Catalunya que, de moment, canvien de fase, però el Govern ja estudia des d'aquest dilluns quines noves regions proposarà a l'Estat perquè també puguin avançar.
A grans trets, amb la fase 1 s'amplia la mobilitat dins la regió sanitària; les botigues de menys de 400 metres quadrats poden obrir sense cita prèvia; bars i restaurants podran obrir les terrasses al 50% d'aforament i es poden fer reunions d'un màxim de 10 persones. També es permeten els espectacles amb 30 persones en sala i 200 en espais oberts. Els Mossos muntaran dispositius dinàmics per controlar la mobilitat.
Els detalls de
què es pot fer i com en aquesta nova fase es van concretar en una ordre ministerial publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el passat dissabte 9 de maig. Per controlar-ho i evitar qualsevol tipus de picaresca, els Mossos d'Esquadra preveuen fer controls dinàmics, però no tancaran el perímetre de les tres regions perquè "és altament complex i pràcticament impossible”.
També a partir d'aquest dilluns, els CAP d'aquestes tres regions començaran a fer proves PCR als pacients amb símptomes, segons va anunciar la consellera de Salut, Alba Vergés.
Més llibertat de circulació dins la regió sanitària
En la fase 1 de la desescalada es pot circular només dins de la zona, tret que per motius laborals, d'assistència a persones dependents o per causes de força major es pugui justificar un canvi de zona. Els desplaçaments a les segones residències tornen a estar permesos si són dins la mateixa regió sanitària. A més, les persones que visquin juntes en aquests territoris podran omplir un cotxe i no hauran de portar mascareta dins el vehicle. Pel que fa a les motocicletes i ciclomotors, el BOE també permet que dues persones que convisquin viatgin juntes sense mascareta. Les que no ho facin, en canvi, hauran de portar casc integral o mascareta.
També es permeten les reunions de fins a 10 persones respectant les normes de seguretat i higiene. A més, es podran obrir els llocs de culte amb un terç de l'aforament i amb la recomanació de portar mascareta. Les vetlles es podran fer amb un màxim de quinze persones en espais tancats, siguin o no convivents, i la participació en la comitiva per a un enterrament o una cremació es limita a 15 persones.
Terrasses de bars i restaurants al 50% de la seva capacitat
Els bars i restaurants poden obrir les terrasses i ocupar-les fins a un 50% de la seva capacitat. Caldrà que hi hagi dos metres entre taula i taula, i no es podran utilitzar productes d'autoservei com ara les setrilleres. Com a màxim, hi podran seure 10 persones per taula i, entre elles, hi haurà d'haver "la distància mínima de seguretat interpersonal". Les taules i cadires s'hauran de netejar cada cop que s'utilitzin i els lavabos, com a mínim, sis cops al dia.
Hotels i altres establiments turístics
En la fase 1 també poden obrir els hotels i altres establiments d'allotjaments turístics, que podran ocupar totes les habitacions. A més, se'ls permet oferir el servei de bar i restaurant, però només en podran fer ús els clients. El que no es pot utilitzar són els espais comuns, com ara la piscina, l'spa, el gimnàs o la discoteca. A la recepció i l'entrada s'ha de garantir la distància de dos metres entre treballadors i clients i, quan això no sigui possible, caldran equips de protecció per evitar el risc.
Museus i biblioteques obertes
En l'àmbit cultural, la fase 1 de la desescalada permet l'obertura de museus sense superar el terç del seu aforament, i de biblioteques, però en aquest cas només les sales de lectura i per al servei de préstec i devolució. A més, aquesta nova fase també permet celebrar actes i espectacles amb un terç de l'aforament i amb un màxim de 30 persones en el cas de recinte tancat i de 200 en espais oberts. Sempre, però, amb el públic assegut.
Les sales i els teatres també es poden obrir sense serveis complementaris. Així, per exemple, el servei de cafeteria o el guarda-robes continuarà tancat. Pel que fa als artistes, hauran de mantenir la distància de seguretat durant les representacions i, en cas que no sigui possible, s'hauran de prendre mesures de seguretat expressament dissenyades per a cada cas.
En aquesta nova etapa de desconfinament, també es permet iniciar els rodatges amb equips de treball reduïts al número imprescindible de persones.
Gimnasos oberts amb cita prèvia
Els gimnasos públics i privats poden obrir amb cita prèvia en aquells territoris que avui ja entren en la fase 1 de la desescalada. Les classes seran individuals, sense contacte físic i, com a mínim, s'haurà de deixar dos metres de distància entre entrenador i usuari. L'accés a la zona de dutxes i vestuaris quedarà totalment prohibit. També es podran obrir les instal•lacions a l'aire lliure sense superar el 30% del seu aforament.
El 51% de la població espanyola, en fase 1
A l'Estat, el 51% de la població entra aquest dilluns en fase 1. En concret, es permet que passin íntegrament Astúries, Cantàbria, el País Basc, la Rioja, Navarra, Galícia, l'Aragó, la resta de les Illes Balears (Formentera ja estava en fase 1) i de les Canàries Múrcia, Extremadura, Ceuta i Melilla.
Les comunitats que ho faran parcialment seran les de Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia i el País Valencià. En concret, a Castella i Lleó, passaran a la següent fase 26 àrees bàsiques de salut: una a Àvila, sis a Burgos, tres de Lleó, una a Palència, tres a Salamanca, dues a Valladolid, set a Zamora i una a Sòria.
De Castella-la Manxa, només passaran Guadalajara i Cuenca. I a Andalusia, les províncies d’Almeria, Cadis, Còrdova, Huelva, Jaén i Sevilla. Pel que fa al País Valencià, passaran a la següent etapa els departaments sanitaris de Vinaròs, Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dènia, La Marina Baixa, Elda, Orihuela i Torrevieja.
La Comunitat de Madrid haurà d'esperar
Aquest dilluns, la Comunitat de Madrid no passarà encara a la fase 1 tot i que el govern d'Isabel Díaz Ayuso ho va proposar per criteris econòmics. El Ministeri de Sanitat ho va rebutjar perquè tot i que "avala la capacitat assistencial" de la regió "s'inclina per esperar a que el sistema de detecció primària estigui més avançat pel canvi de fase”. Madrid és una de les zones més afectades per la pandèmia, amb el nombre total de positius i morts més elevat de l'Estat des de l'inici de la crisi.
El BOE detalla la fase 1 by naciodigital on Scribd
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi