Divendres, 22 de novembre de 2024
fotografia

FOTOS: L'Arxiu del Jussà publica 55 fotografies del pas de l’epidemiòleg Alberto Anguera per la comarca

Les imatges, cedides pel seu nét, donen testimoni del dia a dia al campament de Sant Antoni i a l'hospital de la companyia 'Riegos y Fuerzas del Ebro', on Anguera hi treballava com a metge director l'any 1913

Tomàs Garcia Espot 12 de maig de 2020 a les 12:58
Alberto Anguera exercint com a metge director de l'hospital del campament de Sant Antoni | ACPJ
L'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà ha fet públiques 55 fotografies i postals del doctor Alberto Anguera Anglés, un metge establert a la comarca durant els primers anys del segle XX. Les imatges, cedides pel seu nét, Carlos García-Arenzana Anguera, al Departament de Cultura, donen testimoni del dia a dia al campament de Sant Antoni i a l'hospital de l'empresa Riegos y Fuerzas del Ebro, on Anguera treballava com a metge director. 

Nascut a Tortosa i llicenciat en Medicina, Anguera va arribar al Pallars l'any 1913 per tenir cura de la salut dels treballadors i enginyers de l'empresa que començava a construir les preses i centrals hidroelèctriques a la comarca, una obra, recordem, impulsada pel Doctor Pearson. Les fotografies, a més, són un reflex de la vida dura i responsable d'Anguera a l'hospital de la presa de Sant Antoni. Una estada que li va obrir nous coneixements gràcies al contacte amb els treballadors vinguts d'arreu del món. 


D'entre les fotografies, en destaquen aquelles on hi surt exercint, vestit amb bata blanca, així com les imatges d'oci, on es veu als treballadors jugant a tennis o a futbol. Com a nota de curiositat, aquest darrer esport va ser introduit a la comarca precisament gràcies als treballadors de Riegos y Fuerzas del Ebro, especialment els enginyers britànics. Una influència que culminaria amb la fundació dels dos clubs de futbol encara vigents al Jussà: el CF Tremp i el CF Pobla. 
 

Vistes del campament de Sant Antoni durant la construcció de la presa de Talarn Foto: ACPJ



Un epidemiòleg pioner 

Tanmateix, la peça més rellevant d'aquesta nova col·lecció és una carta enviada a la seva dona on li explica que al campament hi ha el risc que es declari una pandèmia. Una situació, doncs, que ens remet inevitablement a la greu crisi sanitària que vivim actualment a causa del coronavirus. 

De fet, el futur professional d'Anguera va ser el de l'epidemiologia, ja que l'any 1919 es va doctorar per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre un estudi bacteriològic d'una epidèmia de tifus. L'any 1918, ja lluny del Pallars, Anguera va treballar a Irún com a Delegat de Salut durant una epidèmia de grip que afectava a la ciutat basca. 

Però de ben segur que la fita més important d'Anguera i més lligada a la situació actual és el viatge que va fer a la Xina l'any 1931 com a expert en bacteriologia. A petició de la Societat de Nacional (predecessora de les Nacions Unides), el Dr. Anguera va instruir els sanitaris locals i va visitar els campaments de la regió del riu Yangzi, aleshores colpejada per malalties infeccioses a causa d'unes inundacions. 
 

Treballadors de Riegos y Fuerzas del Ebro jugant un partit de futbol al campament. Foto: ACPJ


Un llegat que perviu

Per tots aquests motius, l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà vol agrair la tasca mèdica que Anguera va desenvolupar a la comarca durant la seva estada, així com el llegat documental del doctor, que ha ajudat a posicionar i a parlar d'altres professions poc conegudes aleshores. 

Així mateix, també en vol reconèixer la seva tasca com a especialista en infeccions bacteriològiques, tant al país com a la Xina. "Una feina", asseguren, que "ens dona moltes esperances en aquests moments en que el coronavirus està colpejant durament tot el planeta". 

 FOTOS: Consulta totes les fotografies cedides a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació