Divendres, 22 de novembre de 2024
medi ambient

Alcaldes del Sobirà denuncien que l'Agència de Patrimoni Natural avança sense el consens del territori

Els municipis afectats lamenten que no s’hagi comptat amb ells i denuncien que el tràmit parlamentari s’hagi engegat en ple estat d’alarma

Jordi Ubach Llorens 12 de maig de 2020 a les 17:27
El 91% del territori del Sobirà està afectat per les figures de protecció del medi natural | PNAP
El Consell d’Alcaldes del Pallars Sobirà ha acordat demanar al Govern de la Generalitat l’ajornament de la llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural i la Biodiversitat (APNB), ja que considera que no s'ha comptat amb el consens dels municipis afectats ni se'ls ha facilitat la suficient informació. Lamenten, a més, que el tràmit parlamentari s’hagi engegat dins l’estat d’alarma i en plena pandèmia de la Covid-19.

Els alcaldes al·leguen que aquesta nova agència significaria “més burocràcia” i la “imposició de noves i creixents limitacions” al desenvolupament econòmic i social del món rural. El Parlament de Catalunya va acordar el passat mes de febrer establir el seu dictamen sobre la Proposició de llei de creació de l’APNB que, a grans trets, es convertiria en un ens regulador per al patrimoni natural, com ho són en altres àmbits l’Agència Catalana de l’Aigua o l’Agència de Residus de Catalunya.


Mitjançant el Consell d’Alcaldes, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà considera que la Proposició de llei no hauria de ser aprovada quan no s’ha demanat l’opinió de cap municipi ni entitat municipal descentralitzada del territori, que són “els propietaris de la major part dels terrenys forestals i de la totalitat dels comunals que conformen el medi natural de la nostra comarca”, segons assegura en un comunicat.

El Pallars Sobirà és una de les comarques amb més superfície de Catalunya i que té aproximadament el 91% del seu territori afectat per les figures de protecció del medi natural més restrictives. L’equip de govern del Consell Comarcal defensa que sense la participació dels ens locals afectats i de tots els sectors de la comarca, la gestió del medi no serà eficaç. Per això, demana una representativitat a l’APNB no inferior al 50% del món local, dels propietaris forestals i del medi natural en la governança.

El Consell Comarcal considera “indispensable” que la Generalitat de Catalunya inverteixi més en el medi natural i que incrementi substancialment les assignacions pressupostàries destinades al suport a la gestió que el món local fa del seu patrimoni natural, ja que consideren que actualment són “molt insuficients”.

Finalment, el Consell Comarcal ofereix una taula de diàleg amb la Generalitat, representada per tots els sectors del territori, “per fer-hi les seves pròpies aportacions i per ser informats”, a fi d’explicar als habitants, entitats i institucions del territori com els afectarà la nova APNB. Totes aquestes decisions van comptar amb el suport de set alcaldes de la comarca. Sis van votar en contra i dos més es van abstenir.
 

Imatge d’arxiu d’un Consell d’Alcaldes del Pallars Sobirà. Foto: CCPS


Quina és la funció de l’APNB?

L’Agència de Patrimoni Natural i la Biodiversitat (APNB) de Catalunya s'encarregarà de liderar la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l'estudi del medi natural de Catalunya, tant en l'àmbit continental com marí. L’objectiu és potenciar la conservació del patrimoni natural, la biodiversitat i la geodiversitat, amb criteris d'integritat, sostenibilitat, persistència i eficiència.

La creació de la nova agència respon a una reivindicació històrica d’entitats, administracions i organismes vinculats a la conservació de la natura a Catalunya. Així, des de fa més de 20 anys, ha format part de documents estratègics i de programes de diverses formacions polítiques. Si s’acaba conformant, Catalunya seguirà el model de França, que va crear la seva pròpia Agència per a la Biodiversitat el passat mes de gener.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació