Set ajuntaments i set entitats municipals descentralitzades (EMD) del Pallars Sobirà han signat aquest divendres un manifest en què es desvinculen de l’escrit que el
Consell Comarcal del Pallars Sobirà va aprovar en el darrer Consell d’Alcaldes per fer arribar al Govern de la Generalitat
demanant l’ajornament de la llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural i la Biodiversitat (APNB).
Exposen que les reivindicacions del Consell Comarcal, aprovades en el Consell d’Alcaldes del passat dissabte, “no representen les diverses sensibilitats que sortosament conviuen al Pallars Sobirà”, ja que recorden que “més de la meitat dels alcaldes no van donar suport a la primera versió d’aquest escrit”. La votació, recordem, va comptar amb el suport de set alcaldes, mentre que sis van votar en contra i dos es van abstenir.
Els consistoris signants del manifest asseguren que l'APNB “segueix el marc internacional en matèria de conservació i ús sostenible del medi natural i de la biodiversitat”. Creuen que “pot ser una oportunitat per ajudar a vertebrar el territori” i que seria “una llàstima” deixar-la passar.
Asseguren també que el Consell Comarcal “en cap moment va tenir en compte les EMD” i creuen que abans de fer cap proposta sobre la Proposició de llei i demanar-ne el suport, s'hauria d’haver informat als ajuntaments, a les EMD i a la població per tal d’“establir un debat” sobre una proposta que, puntualitzen, durant tres anys “ha passat tots els tràmits, debats parlamentaris i compareixences”.
Aquest debat, afirmen, no s’hauria de centrar tant en la conveniència de l’APNS, sinó en “com s’estructurarà, com es descentralitzarà, quins beneficis pot generar a la comarca, quants llocs de treball pot engendrar directa o indirectament, com serà en un escenari post Covid-19, com ajudarà a planificar el territori o com pot contribuir a aturar el despoblament”.
Les entitats que han signat el manifest són els ajuntaments d’Alins, Alt Àneu, Baix Pallars, Esterri de Cardós, Lladorre, Sort, Rialp i les EMD d’Ainet, Àreu, Isil i Alós, Montenartró, Sellui, Sorpe i Tornafort. També hi han donat suport les agrupacions d’electors d'Endavant Vallferrera, Som Poble (Sort) i l'Assemblea Popular de Soriguera.
Imatge d’arxiu d’un Consell d’Alcaldes del Pallars Sobirà. Foto: CCPS
Quina serà la funció de l’APNB?
L’Agència de Patrimoni Natural i la Biodiversitat (APNB) de Catalunya s'encarregarà de liderar la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l'estudi del medi natural de Catalunya, tant en l'àmbit continental com marí. L’objectiu és potenciar la conservació del patrimoni natural, la biodiversitat i la geodiversitat, amb criteris d'integritat, sostenibilitat, persistència i eficiència.
La creació de la nova agència respon a una reivindicació històrica d’entitats, administracions i organismes vinculats a la conservació de la natura a Catalunya. Així, des de fa més de 20 anys, ha format part de documents estratègics i de programes de diverses formacions polítiques. Si s’acaba conformant, Catalunya seguirà el model de França, que va crear la seva pròpia Agència per a la Biodiversitat el passat mes de gener.
DOCUMENT: Consulta el manifest
DOCUMENT: Proposició de llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural i Biodiversitat
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi