Dimecres, 22 de gener de 2025
hidroelèctriques

La CUP denuncia que la CHE assumeix la reversió del control públic «d'infraestructures ruïnoses»

La formació anticapitalista critica que mentrestant, les 14 centrals del Pirineu amb concessions caducades segueixen en mans privades i generant "grans beneficis"

16 de maig de 2020 a les 09:32
Imatge aèria de Llavorsí | Ajuntament de Llavorsí
La CUP Pallars denuncia que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) està assumint la reversió pública "d'infraestructures ruïnoses" mentre manté que les centrals que generen "grans beneficis" segueixin en mans privades malgrat tenir les concessions caducades. 

Segons el Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre 2021-2027, només una central de l'Alt Pirineu i Aran tornarà al control públic. Es tracta, concretament, de l'anomenada central del Mal Pas, al municipi de Llavorsí. En aquest sentit, la formació anticapitalista declara que "no es tracta de cap de les 14 centrals del Pirineu amb més de 75 anys d'explotació i, per tant, amb les concessions totalment caducades". 



La central en qüestió, situada al riu de Santa Magdalena de Llavorsí, va ser construïda l'any 1998 i té una concessió per 40 anys, és a dir que caducaria l'any 2038. Segons la CUP, és tracta "d'una mini central de baixa potència (3 Mwats) que té uns costos de manteniment molt alts i que ha de pagar taxes molt elevades a sis entitats locals per ocupació de terrenys (més de 100.000 euros per any). A més, asseguren que "no és productiva durant tot l'any a causa de la falta d'aigua durant el període estival". 

Davant aquest fet, la CUP lamenta que "la CHE decideixi rescatar aquesta instal·lació ruïnosa, mentre es mantenen les concessions caducades i fraudulentes per a les centrals que generen milions d'euros de benefici". A més, apunta a que "una vegada més, s'aplica la recepta neoliberal de privatitzar allò que dona beneficis i nacionalitzar les pèrdues". 

Finalment, els cupaires denuncien que "l'administració només vol justificar la suposada inviabilitat de la gestió pública de l'energia, afavorint que les empreses elèctriques puguin continuar explotant els rius i extraient beneficis d'un recurs públic com és l'aigua. 



Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació