Diumenge, 22 de desembre de 2024
medi ambient

Calvet: «L’Agència de la Natura tindrà participació directa dels ajuntaments i dels sectors agrícola i forestal»

El conseller de Territori i Sostenibilitat manifesta que el nou òrgan “no ve per protegir més extensió”, sinó “per gestionar millor el que ja tenim protegit”

Oriol March / Jordi Ubach 25 de maig de 2020 a les 17:29

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat el paper de l’Agència de Patrimoni Natural i la Biodiversitat (APNB) davant el debat sorgit al Pallars Sobirà sobre la conveniència de la seva creació. En una entrevista a NacióDigital, Calvet assegura que el nou òrgan tindrà “participació directa dels ajuntaments i dels sectors agrícola, forestal i pesquer en el consell d’administració, i també d'entitats ambientals i centres de recerca”.


Segons el conseller, l’APNB “no ve per protegir més extensió, sinó per gestionar millor el que ja tenim protegit” i ha afirmat que s’hi abocaran recursos “en benefici del territori”. “Són recursos que durant anys no hem tingut i que se'ns han reclamat”, ha afegit. Calvet ha recordat que l’agència està impulsada pel Parlament, no pel Govern, i que hi ha persones “que no són crítiques, com els alcaldes que han signat un manifest a favor”.


Per Calvet, l’APNB és “la peça que faltava” i ha assegurat que l’estratègia que segueix, aprovada a principis d'aquesta legislatura, “enllaça amb estratègies europees i mundials”. El conseller ha dit que “ara ens cal un ens que ho gestioni millor, de manera més propera al territori i al sector”. 

Quina serà la funció de l’APNB?

L’APNB s'encarregarà de liderar la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l'estudi del medi natural de Catalunya, tant en l'àmbit continental com marí. L’objectiu és potenciar la conservació del patrimoni natural, la biodiversitat i la geodiversitat, amb criteris d'integritat, sostenibilitat, persistència i eficiència.

La creació de la nova agència respon a una reivindicació històrica d’entitats, administracions i organismes vinculats a la conservació de la natura a Catalunya. Així, des de fa més de 20 anys, ha format part de documents estratègics i de programes de diverses formacions polítiques. Si s’acaba conformant, Catalunya seguirà el model de França, que va crear la seva pròpia Agència per a la Biodiversitat el passat mes de gener.


 DOCUMENT: Proposició de llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural i Biodiversitat

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació