Dimecres, 3 de juliol de 2024
hidroelèctriques

La CUP demana la dimissió del fiscal en cap de Lleida per les concessions de les hidroelèctriques de la Vall Fosca

Assenyalen que va arxivar la investigació sobre presumptes irregularitats per lligams familiars, mentre el fiscal nega les acusacions

Redacció 27 de maig de 2020 a les 09:15
Juan Francisco Boné, a l’esquerra, en imatge d’arxiu | ACN
La CUP ha demanat públicament la dimissió del fiscal en cap de Lleida, Juan Francisco Boné Pina, per haver arxivat la investigació penal sobre les presumptes irregularitats en les concessions de quatre centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca. Els anticapitalistes van presentar la denúncia fa un any a la Fiscalia Anticorrupció per suposats delictes de falsedat documental, frau en registre públic, prevaricació de funcionari públic i malversació de fons públics per la gestió de la CHE.


Ara afegeixen que aquesta denúncia ha estat recentment arxivada pel fiscal en cap de Lleida, Juan Francisco Boné Pina, qui, assenyalen, és fill de l'alt funcionari de la CHE, Francisco Boné Sangüesa, que hauria autoritzat la transferència de la concessió de la central hidroelèctrica de Molinos dos anys abans del seu venciment.

Així, expliquen, Boné va allargar 75 anys més la concessió de forma "irregular", inscrivint-la per primer cop al Registre d'Aigües i establint la data de reversió al 2061, contradient el que estableix el Reglament de Domini Públic Hidràulic que a tres anys del venciment d'una concessió s'ha d'iniciar l'expedient de reversió, tal i com ha publicat La Directa aquest dimarts. 

La CUP explica que la fiscalia general de Catalunya va transferir la investigació a Lleida i es va nomenar d'instructora la fiscal de la Seu d'Urgell. Denuncien que la fiscal va ordenar investigar els fets però que els va acabar arxivant "sense complir amb les diligències". Davant d'això, els anticapitalistes van demanar la reobertura de la investigació. Asseguren que es va prendre declaració i en l'atestat policial va sortir el nom de Francisco Manuel Boné Sangüesa com a un dels presumptes implicats i aquest cop va ser el fiscal en cap de Lleida, "el seu fill", qui en va ordenar l'arxiu. 


Per tot això, la CUP demana que "per sanitat, salut democràtica i transparència d'un ministeri públic que ha de vetllar perquè s'investiguin els possibles delictes, el fiscal en cap de Lleida no hauria d'haver format part d'una investigació, si no que s'hauria d'haver inhibit per la implicació d'un familiar directe". Per aquest motiu, la CUP en demana la dimissió immediata voluntària.

El fiscal en cap de Lleida nega les acusacions

El fiscal en cap de Lleida, Juan Francisco Boné, ha negat les acusacions de la CUP i ha explicat a l'ACN que va ser la fiscal de la Seu d'Urgell qui en va proposar l'arxiu en no trobar indicis de delicte i que els va informar que podien dur la denúncia al jutjat, tot i que, segons la fiscalia, encara no han fet. Pel que fa al pare, Boné nega que se'l mencionés com a denunciat i no entén com, si dubtaven de la seva imparcialitat, no van demanar la seva abstenció al jutjat.

Boné assegura que mai va tenir coneixement que en algun antic document aparegués la signatura del seu pare tot i que podria ser, reconeix, ja que va ser tècnic de la CHE fins que es va jubilar el 1998. A més, afegeix Boné, l'al·legació d'irregularitat en la prolongació de las concessions "mai ha estat declarada per la jurisdicció contencios-administrativa, a què corresponia", defensa. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació