Dimecres, 22 de gener de 2025
medi ambient

El Parlament votarà la creació de l'Agència de la Natura al ple de la setmana que ve

La Junta ha decidit incloure-ho a l'ordre del dia tot i les crítiques d'alcaldes que s'han concentrat avui davant l'edifici

9 de juny de 2020 a les 16:13
Alcaldes i propietaris contraris a l’agència, aquest dimarts, davant el Parlament | ACN
El Parlament de Catalunya votarà la proposició de llei de creació de l'Agència de Patrimoni Natural de Catalunya al ple previst per la setmana vinent, el 17 i 18 de juny. La Junta de Portaveus ha decidit incloure el punt a l'ordre del dia tot i la protesta convocada just aquest dimarts davant l'edifici, on un centenar d'alcaldes i terratinents -coordinats pel Consell Comarcal del Pallars Sobirà i la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals- s'han concentrat per demanar que s'ajorni.

En un manifest subscrit pels concentrats, asseguren que la llei s'ha impulsat "sense el consens dels principals actors i sectors del territori, ni dels municipis als quals afectarà més intensament". Així, acusen els grups parlamentaris de no respectar "els principis democràtics bàsics d'informació, transparència, participació i consens de tots els sectors afectats" i de no haver explicat la "voluntat real" de l'agència.


El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus, ha demanat en declaracions a la premsa que si l'Agència de la Natura de Catalunya ha d'existir, "que sigui amb el consens, el debat i la participació del territori". "El món rural vol tenir veu i vot en totes les coses que d'ara endavant els afectaran de manera directa", ha advertit.


En una línia similar el síndic d'Aran i president de l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, Francesc Boya, ha alertat que la llei de creació de l'agència no conjuga "la defensa de les comunitats de les zones de muntanya als pobles petits, que viuen amb dificultats afegides" amb la protecció del medi ambient. 

L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, s'ha queixat del que considera "tutela" de la Generalitat sobre les àrees rurals i boscoses i ha criticat que els consistoris no tinguin capacitat per decidir "per fer un celler o un corral de bens en una zona boscosa" i alhora no tinguin res a dir sobre grans explotacions energètiques com els camps eòlics o d'energia solar. 

Una protesta amb àmplia representativitat del món rural

No només els consistoris s'han mostrat en contra de de la iniciativa, sinó que també els propietaris de boscos, ramaders, agricultors i altres actors econòmics i socials critiquen la creació de l'agència i reclamen que s'ajorni fins que hi hagi consens.


Han secundat el text, a banda d'una cinquantena de municipis i de la Diputació de Lleida, el Col·legi d'Enginyers i Enginyeres de Forests de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya i Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya. També una vintena d'associacions de propietaris forestals, diverses Associacions de Defensa Forestal (ADF), col·lectius de caçadors i pescadors, el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i les patronals PIMEC i Foment del Treball.

Els alcaldes i terratinents han deixat les vares a terra en senyal de protesta i han lliurat el manifest al president del Parlament, Roger Torrent, on han demanat que el punt de l'Agència de la Natura no es voti al proper ple. Fonts de la convocatòria han explicat que s'havien convidat uns 130 batlles, però que no tots han pogut assistir-hi per les restriccions de mobilitat per la pandèmia de la Covid-19 o bé perquè tenien altres obligacions.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació