El sector turístic es prepara per a una campanya d'estiu completament "atípica" a causa de l'impacte del coronavirus. El tancament de fronteres, l'adopció de mesures de seguretat i la disminució de la renda de les famílies provocaran una aposta dels turistes pels mercats locals. A Catalunya, els visitants seran bàsicament del territori, gastaran menys diners i buscaran localitzacions allunyades de la ciutat, amb preferència per allotjar-se en apartaments turístics o cases rurals.
Aquest fet provocarà que el Pirineu sigui una de les principals destinacions turístiques de Catalunya juntament amb la Costa Brava. Els experts preveuen que els visitants apostaran per localitzacions properes a la natura, on puguin gaudir dels dies de desconnexió "amb absoluta llibertat" i sense aglomeracions, per evitar el risc de contagi. "Algunes zones de l'interior del país i el Pirineu poden arribar a tenir el cartell de complet aquesta temporada", ha manifestat el director de l'Agència Catalana de Turisme, David Font.
Per contra, Barcelona serà un dels mercats on més "costarà recuperar" el turisme per la dependència del visitant estranger i la "percepció negativa" de les ciutats i les aglomeracions, segons ha explicat el professor de la UOC, Pablo Díaz Luque.
Turisme bàsicament interior
Un 52,2% dels catalans viatjarà aquest estiu, segons una enquesta impulsada per la consultoria turística
Tourislab. El 47,8% restant no té previst viatjar, bàsicament per la incertesa i desconfiança davant la pandèmia i les mesures higièniques adoptades (33,7%), així com els problemes econòmics (30,3%).
Del percentatge de catalans que té previst viatjar, el 52,1% passarà les vacances d'estiu al territori, el 28,2% viatjarà per la resta de l'Estat i el 19,7% anirà fora d'Espanya. El principal motiu de l'elecció de Catalunya com a destinació és el suport a l'empresa local, amb un 64,4% dels enquestats. "Hi ha una consciència molt important de donar suport al teixit empresarial i consumir producte local", ha assegurat el conseller delegat de Tourislab, David Esteller.
En qualsevol cas, la caiguda del turisme internacional provocarà també una davallada en els ingressos. "El visitant nacional o de proximitat gasta menys que l'internacional", ha advertit Díaz Luque.
L’allotjament rural, a l'alça
Pel que fa als allotjaments, els experts preveuen una aposta per als apartaments turístics o els hotels
covid-free. "Els hotels de qualitat que transmetin la imatge que seguiran els protocols probablement també es recuperin ràpidament", ha assegurat el professor de la UOC. Segons Tourislab, els apartaments d'ús turístic seran la "modalitat preferida" per un 39% dels catalans, seguits dels hotels i els allotjaments rurals, amb un 36%.
La recuperació del sector turístic, prevista per entre 2021 i 2022, estarà impulsada pel turisme d'oci. "Sorprenentment, esperem que es recuperi ràpidament el turisme de platja i vacacional, que s'esperava que estigués molt danyat", ha reconegut Díaz Luque. En aquest context, la transmissió d'una sensació de confiança i la reivindicació de Catalunya com una destinació segura és un "element clau", segons David Font.
El turisme associat als grans esdeveniments, en canvi, trigarà més a recuperar-se. Aquest segment va començar a caure amb la cancel·lació del Mobile World Congress al febrer i ha provocat l'ajornament de la major part dels esdeveniments per a l'últim trimestre de l’any.
Per últim, el turisme sènior també serà un dels més afectats per la "percepció de perill" de la gent gran, que és col·lectiu vulnerable enfront la Covid-19. "És un turisme molt interessant pel comportament cívic dels visitants i costarà de recuperar, tant en l'àmbit nacional com internacional", ha advertit el professor de la UOC.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi