Dijous, 21 de novembre de 2024
Raiers

​El Pont de Claverol reivindica el seu passat raier amb una escultura de més de cinc metres

S'ha col·locat a tocar de la Noguera Pallaresa coincidint amb la Diada dels Raiers, aquest cap de setmana

Redacció 3 de juliol de 2020 a les 09:52
L'escultura dedicada als raiers que s'ha instal·lat al Pont de Claverol | ACN
La Diada dels Raiers, que se celebrarà aquest cap de setmana a la Pobla de Segur, recupera i manté viva la memòria de l'antic ofici de transportar els troncs pel riu Noguera Pallaresa. El recorregut, d'uns cinc quilòmetres, es fa des de la presa de Llania fins al Pont de Claverol i ara, per reivindicar aquest passat raier d’aquest nucli de Conca de Dalt i de molts dels seus veïns, aquest dijous ha quedat instal·lada una escultura a peus de la Noguera Pallaresa.


L’obra, fet per l’artista pallarès Joan Fàbregas, representa un raier sobre un rai baixant pel riu. L'escultura, finançada pel veí del Pont de Claverol Ramon Mitjana, vol recordar el passat raier del poble i homenatjar tots els veïns que dècades enrere es van dedicar a aquest dur ofici. L'escultura fa cinc metres de llarg i més de 600 quilos i s’ha col·locat amb l'ajuda d'una grua. 

Mitjana ha dit que el Pont de Claverol sempre ha tingut un pes important en el món raier; primer amb el descens dels rais amb fusta dels boscos del Pirineu fins a Tortosa i posteriorment com a punt d'arribada dels rais el dia de la Diada. Aquest veí del Pallars Jussà ha explicat que el Pont de Claverol ha anat perdent aquest pes dins el món raier i fins i tot ha perdut el Museu dels Raiers, que inicialment estava ubicat a la localitat i ara s'ha traslladat a la Pobla de Segur, a menys d’un quilòmetre.
 

Ramon Mitjana, veí del Pont de Claverol que ha finançat l'escultura d'homenatge als raiers. Foto: ACN


Diada "simbòlica" amb un únic rai

A causa de la pandèmia de la Covid-19, la Diada dels Raiers d'enguany serà "molt simbòlica" i solament comptarà amb la baixada d'un únic rai de tres trams, en lloc dels quatre habituals. Però també ho serà per ser la primera baixada d'ençà que els raiers de la Noguera Pallaresa i del Segre són candidats a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco.


La candidatura, que es tramitarà durant l'any 2022, és de caràcter internacional i està promoguda per l'Associació Internacional de Raiers, creada l'any 1989 sota la tutela del Departament de Cultura. L'opció d'aquesta activitat a ser declarada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco està encapçalada per Polònia, que actualment lidera el projecte.
 

Pla general de l’escultura dedicada als raiers. Foto: ACN

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació