Dissabte, 23 de novembre de 2024
Coronavirus

Portar mascareta ja és obligatori a Catalunya

Per als majors de 6 anys tant a l'aire lliure com en espais públics oberts o tancats encara que hi hagi distància de seguretat, però amb algunes excepcions

Joan Serra Carné / Oriol March 8 de juliol de 2020 a les 19:04
Gent amb mascareta al centre de Barcelona | Adrià Costa
La mascareta és obligatòria a Catalunya des d'aquest dijous, 9 de juliol. Ho és per a tots aquells majors de sis anys tant a l'aire lliure com en espais públics oberts o tancats encara que hi hagi distància de seguretat. Ara bé, hi ha algunes excepcions. Per exemple, com així ha sigut des del primer dia, no cal dur-la per fer esport. Tampoc cal dur-la a la platja. Aquest darrer era un dels grans interrogants que havien sorgit a partir de l'anunci del pla del Procicat, i el Departament de Salut ho ha concretat aquest mateix dimecres a la tarda.

Xavier Llebaria, director de l'Agència de Salut Pública, ha insistit que la mascareta és i serà obligatòria en totes les activitats, excepte en aquelles que "per la seva naturalesa" facin incompatible el seu ús. I quines són? "No s'haurà de dur mascareta en els grups de convivència estables, casals d'estiu, piscines o platges, ni per banyar-se ni per prendre el sol", ha apuntat Llebaria. "El sentit comú ens diu que no hi ha cap risc en banyar-se i prendre el sol sense mascareta a la platja", ha reblat.


Tenint present que la mesura entra en vigor aquest mateix dijous, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que, en el cas dels estudiants que estan fent la selectivitat, es continuarà com fins ara. És a dir, amb la mascareta obligatòria quan es desplacin i la possibilitat d'estar sense mentre fan l'examen. Tampoc es preveuen canvis ni als casals ni a les escoles de cara al curs que ve.

La sanció per no portar mascareta quan és obligatori és de 100 euros i s'aplicaran en base a la llei de seguretat pública. Tot i això, Vergés ha insistit que la voluntat no és sancionar, sinó que la gent consolidi un canvi d'hàbits i entengui que les mesures de distància, mans i mascaretes són imprescindibles i que això val tant per a la comarca del Segrià -amb un increment de contagis- com a la resta del territori. L'objectiu és frenar els contagis i posar fre al "relaxament" que l'executiu veu en part de la ciutadania.

La mesura arriba en plena crisi pel brot al Segrià, que ha obligat al confinament perimetral  i amenaça amb haver de fer-lo també domiciliari per frenar els contagis. "Si els experts ens ho recomanen, ho farem", ha assenyalat Torra en resposta a Miquel Iceta, primer secretari del PSC. Durant la sessió de control als consellers, tant els socialistes com el PP han estat crítics amb el paper de la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha defensat que ja s'estaven rastrejant contactes a Lleida abans que proliferessin els positius.

Les dues primeres preguntes, de la CUP i Catalunya en Comú Podem, han estat crítiques amb el rol del Govern en relació a la situació dels temporers a Lleida. "Ens neguem a criminalitzar la pagesia i els temporers. Aquesta no és la causa de tot el que està passant allà. Aquest missatge el vull deixar clar des de bon inici del debat", ha ressaltat Torra en resposta tant a Natàlia Sànchez, diputada anticapitalista, i Jéssica Albiach, cap de files dels comuns al Parlament, que també han reclamat explicacions al president sobre el rastreig de contactes de les persones que donen positiu per coronavirus.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació