ACN | El Centre d'Observació de l'Univers (COU) del Montsec ha acollit aquest dilluns l'estrena mundial de la pel·lícula '1.000 milions de sols: Camí cap a les estrelles', promoguda per l'Agència Espacial Europea (ESA), sobre l'evolució històrica de la determinació de posicions i distàncies de les estrelles. A partir d'ara i durant el 2014, la pel·lícula s'exhibirà en 26 planetaris més d'Europa.
El documental, dirigit per l'especialista en produccions per a planetaris, Adam Majorosi, ha estat encarregat amb motiu de la posada en marxa del projecte Gaia, que pretén desvetllar la història de la Via Làctia, des dels seus orígens fins a l'estat actual.
Per aconseguir aquest objectiu, l'ESA, va llançar el passat 20 de desembre, des de la base espacial de Kourou (Guiana Francesa), el satèl·lit que dóna nom a la missió científica, i que s'encarregarà durant cinc anys de mesurar les posicions, distàncies, magnituds i moviments de mil milions d'estrelles de la galàxia i d'aportar-ne dades per a l'estudi de propietats físiques, com ara l'edat, i la composició química.
L'Observatori Astronòmic del Montsec, entre els equipaments col·laboradors en la missió Gaia
L'Observatori Astronòmic del Montsec prendrà part en el projecte Gaia essent un dels punts d'observació europeus des dels quals es duran a terme observacions complementàries a la missió espacial.
D'altra banda, una trentena dels 400 científics europeus que col·laboren en el projecte Gaia són investigadors i tècnics del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, de l'Institut de Ciències del Cosmos i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, que han participat en la concepció i disseny del satèl·lit i en el processament i la simulació de dades de la missió.
El COU, equipament punter per a la divulgació científica a Catalunya
El delegat del Govern a Lleida i president de la Comissió de Seguiment del Montsec, Ramon Farré, ha destacat que el fet que una entitat del prestigi de l'ESA hagi volgut estrenar la pel·lícula vinculada al projecte Gaia al COU el situa en "la punta de llança de la divulgació científica de Catalunya". Farré també ha destacat "l'impuls que fets com aquest suposen per al desenvolupament del turisme del coneixement a la zona del Montsec".
En aquest sentit, el delegat del Govern ha afirmat que la bona valoració de la tasca que s'està fent al Montsec per part de l'ESA i la Fundació Starlight vénen a corroborar "la bona direcció dels treballs i les decisions adoptades fins ara per la Generalitat i la resta d'institucions i entitats que integren la Comissió de Seguiment del Montsec".
A la presentació de la pel·lícula hi ha assistit també altres membres de la Comissió de Seguiment del Montsec; alcaldes de l'àrea d'influència de la serralada; el director científic del Parc Astronòmic Montsec, Salvador Ribas; el catedràtic de la UB Jordi Torra, investigador principal de la contribució científica espanyola en la missió Gaia, i membres dels equips dels instituts i departaments universitaris implicats en el projecte Gaia.
Certificacions de Reserva i Destí Turístic Starlight
La Comissió de Seguiment del Montsec ha lliurat als 24 alcaldes dels municipis de la Noguera i el Pallars Jussà inclosos en l'àrea distingida com a Destí Turístic Starlight els respectius diplomes en nom de la Fundació Starlight. Onze d'aquests municipis també han rebut el diploma que els certifica com a Reserva Starlight, d'especial qualitat del cel nocturn i compromís per a la seva protecció.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi