L’arribada de 1.200 aspirants a suboficial a l’
Acadèmia General Bàsica de Suboficials (AGBS) de Talarn ha generat malestar i preocupació al Pallars Jussà. Un cop s’ha fet pública la notícia,
avançada aquest dijous per Pallars Digital, les reaccions no s’han fet esperar. La delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, ha convocat aquest migdia una reunió a Tremp amb alcaldes, representants polítics i sanitaris, i també de l'AGBS, per tractar la problemàtica.
En declaracions a aquest diari, Amorós ha explicat que la trobada ha de servir per posar damunt la taula “totes les inquietuds i propostes” sobre aquesta qüestió per tal d’arribar a un consens. Així mateix, la delegada del Govern ha avançat que durant la trobada es demanarà als responsables de l’acadèmia quines són les mesures que han previst per evitar possibles contagis derivats de l’arribada a Talarn d’un miler de joves procedents d’arreu de l’Estat.
La reunió està emmarcada en la Taula de coordinació de Covid-19 a l’Alt Pirineu i Aran, un grup de treball creat recentment per diferenciar les particularitats de la regió sanitària pirinenca amb la de Lleida, arran dels últims brots apareguts especialment al Segrià. Formen part d’aquesta Taula, entre d’altres, el Procicat, Mossos d’Esquadra i membres del Departament de Salut.
Queixes dels alcaldes per la manca d'informació
Qui també s’ha pronunciat és el president del
Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, que afirma que l'arribada dels 1.200 aspirants és "un fet del tot inoportú i suposa una temeritat tenint en compte la situació sanitària que vivim". Mullol lamenta, a més, que ni la delegació del govern espanyol a Lleida ni el Ministeri de Defensa hagin emès cap comunicació oficial per informar d'aquest important moviment de persones.
En aquest sentit, el president comarcal afirma que faran "tot el possible perquè aquesta arribada no es produeixi". Alhora, manifesta que l'acadèmia de Talarn només té capacitat per acollir 300 persones i que suposa un risc per a tota la població que les 900 restants circulin pel Pallars durant aquests dies. Pel que fa als possibles beneficis per a la comarca, Mullol declara que si bé la situació econòmica és delicada degut a la davallada del turisme, “lo primer és la salut i la seguretat”,
Per la seva banda, l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha qualificat d’”irresponsabilitat” el fet que es pugui permetre un moviment tan important de persones a la comarca. Cases ha denunciat la “poca informació rebuda” per part de l’acadèmia de Talarn. Una visió que comparteix l'alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, que assegura que desconeixia aquest fet fins que se'l va convocar a la reunió.
Baró ha mostrat també la seva preocupació per l'arribada dels 1.200 aspirants i assenyala que "no és el moment", tenint en compte la situació sanitària actual i que molts altres actes amb menys aforament s'han hagut de suspendre.
L’AGBS pren “totes les mesures” per evitar contagis
Fonts de l’AGBS han confirmat a
Pallars Digital l’arribada al recinte d'uns 1.200 aspirants a militar per tal de realitzar els exàmens d’accés a partir del proper dilluns 3 d'agost. Segons les mateixes fonts, les proves es faran de manera “esglaonada” en un termini d'uns 10 dies, motiu pel qual des de l’acadèmia no es contempla una arribada “en massa” de tots els joves.
En tot cas, des de l'acadèmia asseguren que s’han pres “totes les mesures” que es poden implementar “atenent a la normativa estatal, autonòmica i del propi exèrcit” per prevenir qualsevol infecció de Covid-19. A més, segons ha pogut saber aquest diari, els aspirants tenen la prohibició expressa d’arribar a l’acadèmia de Talarn amb símptomes o havent estat contacte d’un positiu. Els protocols també estipulen que si un aspirant presenta simptomatologia durant la seva estada a la comarca, ha de ser aïllat al mateix recinte.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi