Dimecres, 22 de gener de 2025
micropobles

Els micropobles de Catalunya reclamen un Estatut propi per decidir el seu futur

Les sol·licituds d'empadronament als pobles petits s'han disparat arran de la pandèmia

12 d'agost de 2020 a les 09:20
Pla general de Llavorsí | ACN
Els micropobles de Catalunya han elaborat un Estatut propi on proposen lleis més transversals en matèria urbanística, avantatges fiscals pels veïns i representació en organismes públics per decidir el seu futur. La seva voluntat és aconseguir un equilibri territorial, un objectiu que segons el president de l'Associació de Micropobles de Catalunya (AMC), Mario Urrea, passa per millorar les comunicacions i serveis perquè sigui possible "despoblar unes zones superpoblades de Catalunya per repoblar-ne unes altres".

El territori català compta amb 320 micropobles que sumen un total de 80.000 habitants i que representen l'1,2% de la població catalana, ocupant al mateix temps el 35% del territori. En aquest sentit, Urrea defensa que els ciutadans dels micropobles han de tenir les mateixes oportunitats que els habitants de les grans ciutats. Per aconseguir-ho, reconeix que "no es pot tractar igual els que som desiguals".


Per aquest motiu, una de les propostes "equilibradores" que recull l'Estatut dels Micropobles és una discriminació fiscal positiva per aquestes poblacions. Així, afegeix que els autònoms que s'hi vulguin instal·lar paguin una quota inferior que si viuen en una gran ciutat. A més, reclamen canvis en matèria d'Urbanisme i manifesten que les lleis urbanístiques no poden ser les mateixes a les grans ciutats i als pobles petits.

Per altra banda, l'associació assenyala que per tal d'evitar el despoblament i començar a repoblar els micropobles, calen millores tant en l'habitatge com en les comunicacions terrestres. En aquest sentit, Mario Urrea denuncia que "aquestes mancances s'han agreujat amb la pandèmia", ja que, per exemple, han augmentat les persones que teletreballen, i que a han posat en evidència la necessitat de millorar la xarxa d'Internet. 

Creix l'interès per la vida rural arran de la pandèmia

Des de l'AMC asseguren que la crisi de la Covid-19 ha fet créixer l'interès per la vida rural i ha demostrat que "les grans aglomeracions no van massa bé per la salut". En aquest sentit, el president de l'entitat assenyala que abans de la pandèmia, els micropobles rebien una sol·licitud d'empadronament al mes, mentre que ara en reben gairebé una al dia.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació