El Festival de Cultures del Pirineu, el
Dansàneu, ha inaugurat aquest diumenge la seva 29a edició a l'església de Santa Maria d'Àneu, a les Valls d'Àneu. Ha estat amb una peça de caràcter reflexiu encarregada per a l'ocasió al ballarí i coreògraf Roberto Olivan, Premi EFFE 2019-2020 a la creació del festival Deltebre Dansa i Premi Nacional de Cultura.
L'edició d'enguany tindrà lloc del 23 al 30 d'agost i oferirà una quinzena d'espectacles adaptats a les mesures sanitàries per garantir la seguretat dels artistes, públic i equip del festival. Com a novetat, s'incorporen fins a tres noves subseus: al Castell de València d'Àneu, l'església de Sant Víctor i el Jardí de Gallimó.
Roberto Olivan ha inaugurat el 29è Dansàneu amb una peça de caràcter reflexiu i bellesa inqüestionable en què planteja que "la sortida (del moment actual) és cap a dins, cap a l'interior". Segons el ballarí, "mudem la pell per continuar en la recerca d'una millor versió de nosaltres mateixos. Els ideals que en un temps passat ens identificaven, ara ens contradiuen”.
L’espectacle, que ha tingut lloc a l'església de Santa Maria d’Àneu, ha penjat el cartell d'entrades exhaurides dies abans de l'estrena. Posteriorment i amb la dansa contemporània com a protagonista, ha estat el torn de la música tradicional del grallista Manu Sabaté, al costat del violinista francès Romain Baudoin. Un duet sempre en recerca de les possibilitats tímbriques i expressives dels instruments d'arrel que han actuat a l'aire lliure.
Enguany, i més enllà de la creació de Roberto Olivan, també destaca la proposta de Les Impuxibles Des-espera en què la compositora i pianista Clara Peya farà créixer juntament amb Ariadna Peya i Marc Soler l'espectacle precedent de només 15 minuts i articulat a partir del seu disc AA (Analogia de l'A-mort).
També es podrà veure una versió diferent de l'espectacle Ovidi 25, una producció del festival Barnasants en l'any del seu 25 aniversari i en record als 25 anys de la mort d'Ovidi Montllor, que el Dansàneu proposa singularitzar incorporant la dansa en diversos temes a càrrec de la companyia d'arrel Factoria Mascaró.
Un dels plats forts del festival és sens dubte la fusió de la ballarina Montserrat Selma amb la música d'El Petit de Cal Eril, en una de les propostes ja avançades el desembre de 2019 juntament amb la imatge del festival, que és obra de l'artista Paula Bonet.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi