Dimecres, 22 de gener de 2025
rescats

L'aposta pel turisme de proximitat dispara els rescats dels Bombers

Només aquest cap de setmana s'han realitzat 14 salvaments a Catalunya, dos dels quals al Pallars Sobirà

24 d'agost de 2020 a les 10:14
Imatge d’un dels rescats efectuats aquest cap de setmana | Bombers
Els Bombers de la Generalitat han realitzat en el conjunt de Catalunya un total de 14 rescats al llarg d'aquest passat cap de setmana, dels quals dos han tingut lloc al Pallars Sobirà, en concret, al terme municipal d'Espot. El primer es va produir dissabte, quan un noi va quedar ferit al peu al Pontarró d’Espot. El segon, diumenge, amb el salvament al refugi d’Amitges d’un excursionista amb una lesió lleu que l’impedia continuar amb la marxa.

L'aposta pel turisme de proximitat que ha portat la pandèmia de la Covid-19 ha disparat els rescats que han fet els Bombers a Catalunya des del mes de juny. I és que en els darrers dos mesos i mig, el cos ha fet 522 serveis (156 al juny, 208 al juliol i 158 els primers quinze dies d'agost), que suposen un 23% més en relació al mateix període de l'any passat. Aquest increment ha fet que l'acumulat de l'any sigui superior al 2019, tot i que durant el confinament es va registrar un descens notable.


El sergent del Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, Alfons Esterlich, vincula l'augment de serveis a la decisió de moltes famílies de passar les vacances a Catalunya. Esterlich adverteix que encara hi ha un nombre important de persones que van mal equipades a la muntanya, on es produeixen la majoria de rescats.

Esterlich, destaca l'increment que hi ha hagut especialment en rius i gorgues d'arreu de Catalunya. Els motius dels accidents estan relacionats, habitualment, amb relliscades en roques o en imprudències, com no calcular la profunditat. El Pallars Sobirà, com és habitual, és una de les comarques de Catalunya on aquest any s’han produït més rescats.

Fer ús del mòbil

El sergent Esterlich, però, reconeix que una altra sortida habitual per a ells és la de la recerca de persones que s'han desorientat. En aquest sentit, Esterlich recorda la importància del telèfon mòbil per poder "guanyar temps". "Tothom hauria de saber enviar una ubicació i ens facilitaria molt les coses". 

A més, el sergent posa en valor tenir aplicacions per saber la meteorologia especialment a muntanya, que és molt canviant. "Cal preparar-se bé les rutes i tenir recursos si tenim problemes", assenyala.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació