Diumenge, 22 de desembre de 2024
hidroelèctriques

La CUP denuncia un nou incompliment del cabal mínim ecològic del riu Flamisell

Els anticapitalistes acusen Endesa com a responsable, mentre la companyia ho nega i assegura que garanteix el cabal mínim

Tomàs Garcia / Jordi Ubach 28 d'agost de 2020 a les 09:28
Imatge del riu Flamisell sota el cabal mínim | CUP Vall Fosca
La CUP ha denunciat a través d’un comunicat un nou incompliment en el cabal mínim ecològic del riu Flamisell, al seu pas per la Vall Fosca i fins al terme de Senterada. Els cupaires alerten que el nivell del riu actual no garanteix la vida piscícola i deixa sense aigua regants i altres concessionaris, i assenyalen Endesa com la responsable d'aquesta situació.

Segons la CUP, l'empresa concessionària de la Central de Capdella, Endesa Generación SA, ha de deixar un mínim de 1.000 litres per segon al Flamisell, encara que sigui en període de sequera, per tal de garantir el cabal mínim ecològic. Tanmateix, la formació denuncia que quan l'empresa atura l'activitat a la central hidroelèctrica per fer-hi tasques de manteniment, es talla l'aportació d'aigua al riu.


Un fet, asseguren, que incompleix amb el cabal mínim establert per la concessió, portant-lo "al límit del delicte ecològic". En aquest sentit, denuncien que el nivell d'aigua del Flamisell, "un bé comú de totes, queda sotmès a la regulació d'una empresa privada". Per altra banda, els anticapitalistes assenyalen que si l'empresa instal·lés un sistema de control automàtic, el cabal del riu quedaria assegurat, ja que quedaria emmagatzemada a estany Gento.

A més, recorden que les concessions hidràuliques de les centrals de la Vall Fosca han caducat fa anys i ja haurien d'haver revertit a control públic. Un fet, asseguren, que garantiria una gestió sostenible dels recursos naturals, compatible amb l'aprofitament hidroelèctric i alhora garantint un cabal ecològic per al riu Flamisell, tal com estipula la llei.

Endesa nega les acusacions i assegura que garanteix el cabal mínim

Fonts d’Endesa, per la seva banda, han assegurat a Pallars Digital que la companyia “garanteix el cabal mínim” ja que “compleix amb la normativa de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE)”, que és qui regula el cabal ecològic del riu. Afirmen que la Central de Capdella, a la capçalera del riu, deixa anar, com a mínim, la quantitat estipulada de 1.000 litres per segon.

Des de la companyia elèctrica expliquen que aigües avall de la Central de Capdella hi ha “altres empreses que utilitzen l’aigua del riu per desenvolupar la seva activitat” i que és “la seva responsabilitat” el que allà hi passi.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació