Una empresa d'energia renovable s'ha reunit amb diversos ajuntaments del Pallars Jussà per llogar unes 700 hectàrees per instal·lar-hi grans centrals solars, tal com avança el diari
Segre. Segons les previsions inicials, les futures centrals sumarien un total de 350 megawatts (MW), una potència mai vista fins ara a les comarques pallareses i de Lleida.
L'empresa en qüestió, la catalana
Blueprom, ja s'ha reunit amb diversos alcaldes de la comarca, concretament els de Tremp, Castell de Mur i Isona i Conca Dellà per exposar-los el projecte. A la capital del Pallars Jussà, l'empresa preveu instal·lar una central de 70 hectàrees i 35 MW prop del terme de Suterranya, concretament a l'àrea dels Nerets. Un projecte pel qual diversos veïns i la plataforma contra l’Autopista Elèctrica
van mostrar el seu rebuig, assegurant que l'empresa està vinculada a fons voltor.
L’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha explicat en declaracions a
Pallars Digital que l’empresa es va reunir amb el consistori per explicar-los el projecte. Cases ha dit que l’ajuntament "hi té poca cosa a dir", ja que els terrenys són privats. No obstant això, ha avisat que el projecte necessitarà el vistiplau d’Urbanisme.
Per la seva banda, l’alcaldessa d’Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós, ha assegurat a aquest diari que el consistori "no es pot posar en contra" dels recursos renovables però ha avisat que no ho farà "a qualsevol preu". En aquest sentit, l’alcaldessa ha explicat que l’ajuntament s’està assessorant per una consultora mediambiental per tal de valorar el projecte.
Amorós, a més, ha afirmat que l’equip de govern isonenc no autoritzarà panells solars en sòls d'alt valor agrícola ni en indrets que puguin afectar el patrimoni local o qualsevol nucli habitat. En aquest sentit, l’alcaldessa, que també és la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, ha avançat que el
Departament Agricultura està preparant una ordenança perquè els sòls agrícoles no puguin ser utilitzats per a la instal·lació de centrals solars.
Per un altre costat, l'alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, ha declarat a aquest diari que el projecte proposat es troba en fase de sondeig, però considera que pot ser una oportunitat per ampliar el teixit productiu de la zona, ja que la superfície escollida, en part de titularitat municipal, té un rendiment agrícola limitat.
Mullol espera que les negociacions comencin tan bon punt es plantegin totes les bases, ja que de moment els propietaris particulars de l'altra part dels terrenys encara no coneixen al detall el nou projecte. Segons els plans de
Blueprom, està previst que Castell de Mur tingui una central solar de fins a 100 hectàrees amb una potència de 50 MW, i estaria situada entre Puigmaçana i Vilamolat.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi