El risc de rebrot ha augmentat i torna a ser alt a les comarques pallareses després d’unes setmanes de certa estabilitat propiciada en part per la bona situació del Pallars Sobirà, que ara ha canviat. Bona part de culpa en tenen els sis nous casos de coronavirus registrats al Pallars Jussà la setmana passada, entre el 31 d’agost i el 6 de setembre. Es tracta
d’un positiu més que la setmana anterior, entre el 24 i el 30 d'agost, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel
Departament de Salut.
Les noves xifres han fet augmentar el risc de rebrot a la comarca en més de 34 punts i ara és alt, de 116,96. Els sis nous casos detectats al Pallars Jussà s'han notificat a la Pobla de Segur (4), Tremp i Talarn.
Al Pallars Sobirà, per la seva banda, la tendència ha canviat l’última setmana en detectar-se cinc nous positius de Covid-19 durant les mateixes dates. Uns contagis que arriben
després de vuit dies sense casos, que havien fet baixar fins a nivells residuals el risc de rebrot. Aquest fet ha provocat que el risc de rebrot hagi augmentat notablement a la comarca i passi de baix (14,59) a alt (145,90) en només set dies. Els cinc nous positius s’han notificat a Llavorsí (3), Sort i Esterri d’Àneu.
Pel que fa a la mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars, val a dir que ha augmentat lleugerament respecte la setmana passada (40,20) i ara se sitúa als 41,09 anys. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, el Pallars suma 219 positius, dels quals 169 s'han produït al Pallars Jussà i 50 al Sobirà.
Augmenta la velocitat de propagació
Un altre dels factors que també ha empitjorat al Pallars és l'índex Rt, que calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Actualment, al Pallars Sobirà és de 1,71 i al Jussà de 1,18, en tots dos casos, per damunt de 1. Això vol dir que, de mitjana, una persona infectada ja transmet el virus a més d’una persona. Aquesta és una dada clau per frenar l'expansió de la Covid-19.
Com es calcula el risc de rebrot?
El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).
El Departament de Salut mostra al seu web les xifres fins a tres dies abans. És per això que en aquesta notícia només mostrem dades fins el 6 de setembre. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi