Diumenge, 22 de desembre de 2024
Guia: Onze de setembre

GUIA: Tots els detalls d'una Diada marcada per la crisi del coronavirus

La mobilització estarà limitada a un total de 48.000 persones arreu del país en les 107 concentracions previstes

Oriol March 11 de setembre de 2020 a les 08:41
Manifestació de la Diada de l'any passat | Adrià Costa
La crisi del coronavirus ha obligat les entitats a replantejar la celebració de la Diada del 2020, la novena des que van arrencar les grans mobilitzacions del procés. És per això que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) han optat per un model mixt, amb components presencials i virtuals, per tal d'intentar repetir els èxits al carrer de l'última dècada.

Aquesta és la guia d'un Onze de Setembre poc convencional i que no tindrà les imatges habituals d'autobusos desplaçant-se a Barcelona.


- On serà la mobilització física? En 82 municipis catalans. Pots consultar aquí el mapa.

- On es concentrarà la gent? Davant de 107 edificis de l'administració de l'Estat repartits en aquesta vuitantena de municipis catalans. En concret, les entitats criden a mobilitzar-se a les oficines de l'Agència Tributària, de la Seguretat Social i del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE, per les sigles en castellà), així com també en estacions de la xarxa d'Adif i davant de jutjats.

- Quanta gent es podrà mobilitzar? Només 48.000 persones arreu del país, que és la xifra a la qual ha limitat l'accés l'ANC.

- Es requereix inscripció prèvia? Sí, és indispensable per poder accedir a les zones perimetrades en les quals s'hi desenvoluparan les concentracions. Pots fer-ho aquí.

- On es fa la mobilització més nombrosa? A Badalona, amb 1.700 persones.

- Hi ha un acte central? Sí, a Barcelona, en concret davant la seu central de l'Agència Tributària a Catalunya, situada a la Plaça Letamendi, en ple Eixample.

- Hi seran els membres del Govern? A diferència d'altres anys, el president Quim Torra i els seus consellers han descartat assistir a les mobilitzacions de la Diada arran de la situació de la pandèmia.

- A qui no es recomana assistir-hi? Als col·lectius més vulnerables a nivell de salut, especialment gent gran, per evitar contagis delicats.

- Com es complementaran les concentracions? Amb una crida a sortir als balcons arreu del país per acompanyar les mobilitzacions físiques.

- Quins actes institucionals hi ha previstos? Només l'ofrena floral al monument a Rafel de Casanova, al matí. La resta han estat suspesos pel risc de contagi.


- Serà obligatòria la mascareta? Sí, en tot moment.

- Quina distància hi haurà entre manifestants? Dos metres.

- Quines mesures de seguretat addicionals hi haurà? Es delimitarà l'espai destinat a les concentracions amb controls d'accés i del número d'assistents.

- Com s'evitaran aglomeracions? Es tancaran els accessos al transport públic més propers des de dues hores abans fins a dues hores després.

- Es poden compartir pancartes? No, i tampoc cap altre objecte que sigui compartit.

- Quin lema s'ha escollit enguany? "El deure de construir un futur millor. El dret a ser independents". La idea és combinar la reivindicació nacional amb la social, tenint en compte el context de crisi econòmica derivada de la pandèmia.

- Com es mobilitzarà l'esquerra independentista? Al matí hi ha programada una manifestació juvenil al carrer Ferran de Barcelona i, a la tarda, a les set, una concentració estàtica amb acte polític al Passeig Lluís Companys. També hi ha mobilitzacions previstes a Girona, Lleida i Reus.

- Com és la mobilització virtual? És la principal novetat per al 2020. Es fa a través d'una plataforma, Xarxa Independència, a la qual s'hi ha d'accedir amb un QR. Aquest codi permet establir vincles amb cinc persones, amb una assemblea de base i amb un bloc social. Com funciona a partir d'aquí? Per connectar amb una persona cal disposar del seu codi QR -n'hi ha prou amb una fotografia- i que aquesta accepti.

Pel que fa al vincle amb l'assemblea de base, només s'haurà de seleccionar quina i serà automàtic. En relació al vincle social, quan s'escull el bloc corresponent -es podrà triar entre uns quants, encara no especificats-, cadascú estarà fent una aportació econòmica que sortirà del cost del seu QR. És a dir, cada codi significarà una donació per un dels cinc blocs socials. Tots els vincles s'il·lustraran sobre un mateix mapa virtual que dibuixarà una gran xarxa de col·laboració ciutadana. La idea és obtenir recursos per pal·liar els efectes de la crisi econòmica derivada del coronavirus.

- On es poden adquirir els codis QR per la mobilització virtual? A les assemblees territorials, a la botiga de l'ANC i als supermercats Bonpreu i Esclat.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació