La Comissió Interdepartamental del Despoblament Rural de la Generalitat ha donat llum verda a la creació de l'Agenda Rural de Catalunya, una nova eina per "identificar i afrontar els problemes als qual s'enfronta el món rural". La proposta ha estat aprovada en el marc de la reunió per avaluar la situació actual de despoblament d'algunes zones rurals de Catalunya.
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha assegurat que la voluntat és "unir la desconnexió que hi ha actualment entre el món urbà i el rural. Jordà ha declarat que "no són mons substitutoris, sinó complementaris", i ha afegit que "és necessari que treballin conjuntament, des de la igualtat, per desenvolupar un país equilibrat socialment i territorialment".
Els reptes que planteja l'Agenda són la reconnexió de les necessitats i realitats del món rural i urbà per tal d'actuar de manera conjunta; plantejar sistemes de governança que facilitin la transversalitat i que tinguin en compte les ruralitats del país. Així mateix, també busca millorar la qualitat de vida dels habitants de les zones rurals i la competitivitat del teixit empresarial rural, entre d'altres.
En aquest sentit, Jordà ha explicat que l'Agenda ha de servir per aconseguir "que les zones rurals siguin font de riquesa i ocupació estable i de qualitat per combatre el despoblament en totes les seves cares". Així mateix, ha assegurat que l'objectiu és "convertir Catalunya en un país de referència pel prestigi del seu sistema agroalimentari, alhora que garanteixi la cohesió territorial i reforci les seves produccions i la gastronomia".
Valoració positiva de País Rural
Per la seva banda, el moviment
País Rural,
constituït el passat mes de juliol, ha valorat positivament la nova Agenda Rural, ja que considera que conté algunes eines necessàries per assolir els objectius proposats pel moviment, com per exemple evitar el despoblament rural. Així mateix, l'entitat també ha vist amb bons ulls que l'Agenda sigui elaborada de manera conjunta pel Govern, les entitats i la societat per garantir "que la Catalunya rural sigui tinguda en compte en la presa de decisions”.
Paral·lelament i seguint la ronda de trobades de
País Rural amb partits polítics i associacions, representants del moviment es van reunir la setmana passada amb el president de PIMEC, Josep González, i el secretari general, Antoni Cañete. Durant la reunió van acordar treballar junts i fer un acord de col·laboració estable. Segons
País Rural, es van trobar “molts punts d’acord” com ara que “és el moment de canviar el país aprofitant les noves formes de teletreballar”.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi