Diumenge, 22 de desembre de 2024
Projecte Home

Cocaïna, alcohol i cànnabis són les substàncies amb més demandes d'ajuda al Pallars

Projecte Home atén el 2019 a més de 100 persones amb addiccions als centres que l’entitat té a Tremp i Balaguer

Redacció 17 de setembre de 2020 a les 10:57
Un usuari d'un club cannàbic català | Adrià Costa
L'ONG Projecte Home Catalunya va atendre durant el 2019 a 103 persones de la demarcació de Lleida amb problemes d'addiccions així com les seves famílies, un 37% més que el 2018. La cocaïna, seguida per l'alcohol i el cànnabis, són les substàncies amb més demandes d'ajuda als dos centres que l'entitat té a les comarques lleidatanes, a Tremp i Balaguer.

Entre les persones ateses per Projecte Home als dos centres, el 32,3% tenen en la cocaïna la substància principal de consum. Es tracta d'una xifra que concorda amb la situació general de les persones ateses per l'entitat al conjunt de Catalunya, entre les quals aquesta droga també és la majoritària. L'entitat es mostra preocupada pel fet que el seu consum es mantingui a nivells elevats des de fa més d'una dècada mentre que "la percepció social del greu risc que pot suposar per a la salut segueixi sent baixa", segons Projecte Home.


Després de la cocaïna, l'alcohol i el cànnabis se situen al mateix nivell pel que fa a les demandes d'ajuda que ocasionen, amb un 22,1% dels casos, respectivament. L'entitat remarca que l'alcohol, consumit sovint juntament amb altres drogues, es caracteritza per ser una substància "legal, accessible, econòmica i amb un consum molt estès socialment". A més, "la tolerància social al seu consum abusiu dificulta la percepció de patir un problema amb aquesta substància i contribueix a cronificar els seus efectes sobre la salut física i mental de les persones que n'abusen", adverteix l'entitat.

D'altra banda, el cànnabis és la substància "més problemàtica" entre els adolescents i joves i, sovint, el "seu consum abusiu va lligat a altres pràctiques de risc”. El 8,8% de les persones ateses el 2019 ho van ser per ludopaties o altres conductes addictives, mentre que un 2,9% dels casos, per consum d’heroïna. Pel que fa al perfil de les persones ateses, l'edat mitjana és de 36,4 anys. El 79,6% són homes i el 20,4% són dones. Els principals municipis de procedència són, per aquest ordre, Tremp, Lleida, Sort, Balaguer i el Pont de Suert.

Tractament adaptat per la pandèmia

Durant el confinament per la Covid-19, els centres de Tremp i Balaguer van haver de suspendre l'atenció presencial i dur a terme les diferents activitats i sessions, tant grupals com individuals, exclusivament a través de videoconferències i trucades telefòniques. L'entitat valora positivament el funcionament d’aquest nou sistema d’atenció i obre la porta a mantenir canals d’atenció en línia de forma permanent.

Segons Projecte Home, la pandèmia ha tingut i està tenint efectes per a les persones amb addiccions com ara "pèrdua d'hàbits i rutines, manca de motivació, sensació de solitud, augment dels conflictes amb la família o bé un impuls del desig de consumir drogues i un augment del risc de patir recaigudes". Destaquen els casos de persones que "tenien un consum lleu o moderat d'alcohol i que l'han incrementat pel fet d'estar en un ERTO i no treballar durant aquest període". 

Nova ubicació del centre de Tremp

Des de principis del mes d'agost, el centre de Projecte Home a Tremp té una nova ubicació fruit de la col·laboració amb l'Ajuntament del municipi. Després de sis anys al Centre Cívic Tarraquet, el centre s'ha traslladat a la segona planta de l'edifici de la Biblioteca Pública Maria Barbal, en un punt més cèntric de la població i més a prop d'altres serveis i equipaments. Des d'aquesta nova ubicació, l'entitat continua duent a terme l'atenció i el tractament a les persones amb addiccions i les seves famílies així com la coordinació dels programes de prevenció escolar. 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació