Divendres, 22 de novembre de 2024
massificació

El Govern crearà un grup de treball per gestionar la massificació als espais naturals

Aquest estiu s'ha registrat un augment de visitants que s'ha traduït amb un públic més desinformat i menys respectuós que anteriors temporades

Redacció 5 d'octubre de 2020 a les 10:20
Dos excursionistes descansen al llac de Colomèrs | ACN
L'augment de visitants als espais naturals catalans ha augmentat considerablement aquest estiu. Aquest augment ha portat al Govern a impulsar la creació d'un grup de treball que farà una diagnosi de cada cas concret i buscarà propostes al respecte. Aquestes passarien per la regulació de les activitats, incrementar la vigilància amb possibles sancions i una campanya d'educació ambiental. D'aquest grup de treball en formaran part els responsables de tots els espais naturals. Algunes de les mesures a aplicar que concloguin podran ja ser efectives la primavera de l'any 2021 i altres de més costoses s'aniran implementant de manera gradual.

Algunes de les solucions que la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha apuntat impliquen potenciar el transport públic, promoure que les visites als espais naturals siguin guiades, augmentar la vigilància pel compliment de les normes o regular l'afluència de vehicles i visitants. Així, algunes d'aquestes mesures les podrà aplicar el Govern de manera directa però n'hi ha d'altres que ho hauran de fer els ajuntaments, el món local o els veïns de la zona, que rebran el seu suport i assessorament. Subirà ha afegit que aquest any, "excepcional i atípic" per la Covid-19 s'ha traduït en un augment de visitants "més desinformats i menys respectuós" que anteriors temporades.


Les incidències principals a resoldre de cara al futur en la majoria d'espais naturals són les relacionades amb la massificació d'indrets emblemàtics, el bany no autoritzat, la proliferació d'autocaravanes, no seguir itineraris indicats i sortir de les rutes marcades, els gossos sense lligar, l'augment de bicicletes elèctriques, acampades sense autorització, acumulació de deixalles i conflictes amb determinades pràctiques esportives.


Per donar resposta a totes les necessitats que s'han evidenciat aquest estiu amb un increment de visitats a tots els espais naturals la tasca de l'Agència de la Natura i del Fons del Patrimoni Natural seran "imprescindibles", segons Ferran Miralles, director general de Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

Per la seva banda, Subirà, ha dit que l'any 2021 els espais naturals, a partir del Fons de Patrimoni Natural, disposaran d'uns 20 milions d'euros addicionals que se sumaran als que reben a través dels pressupostos de la Generalitat.

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha observat aquest estiu un 10% més de visitants el mes de juliol i un 31% més a l'agost, malgrat una davallada important del turisme estranger que suposava un 20%. A l'entrada per Colomers en un sol dia es van registrar més de 2.000 persones. El Parc Natural de l'Alt Pirineu amb el 19% més de visitants al juliol i el 25% a l'agost va registrar més de 10.500 persones a l'accés a la Pica d'Estats (8.102 l'any 2019) col·lapsant la majoria dels dies l'aparcament de La Molinassa.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació