Amb 1.316 brots actius, 1.510 nous casos en les darreres 24 hores, més d'un miler d'ingressats i 189 a l'UCI i el risc de rebrot en alça -aquest dimecres s'enfila fins a 362,16-, el Govern ha anunciat les mesures dràstiques que entraran en vigor la nit de dijous a divendres i que s'aplicaran durant els pròxims 15 dies per reduir la interacció social i disminuir la mobilitat. Objectiu: que la segona onada de la pandèmia no arribi al pitjor dels escenaris amb un altre col·lapse sanitari. Es tancaran bars i restaurants fins a finals de mes, es tornaran als aforaments limitats a comerços, gimnasos, cinemes i teatres i es tancaran els parcs d'atraccions. "Cal actuar avui per evitar un confinament total en les properes setmanes", ha advertit el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès.
Limitar al màxim els desplaçaments fora dels domicilis, evitar trobades esporàdiques i, per tant, no anar a visitar ni familiars ni amics i relacionar-se bàsicament amb l'anomenada "bombolla de convivència". La consigna és tan clara com complexa. "Haurem de fer sacrificis de la nostra quotidianitat", ha insistit el Govern durant la compareixença extraordinària per demanar a la ciutadania un "esforç col·lectiu de país" per evitar tornar a un escenari com el del mes març i abril. La Generalitat espera ara comptar amb el suport de la Moncloa i espera l'aval judicial perquè entrin en vigor. Totes les mesures, han insistit, estan "plenament justificades" des del punt de vista sanitari.
La restricció de més impacte és la que afecta a l'hostaleria,
que ja ha advertit que pensa recórrer la decisió davant de la justícia. Malgrat la resistència del sector, el Procicat ha considerat necessari que bars i restaurants limitin la seva activitat a les comandes per emportar, ja que es considera que es tracta d'espais on la gent interactua a poca distància i sense mascareta i, per tant, d'alt risc per a la propagació del virus. El Gremi de Restauració de Barcelona ja ha advertit que exercirà una "oposició frontal" davant d'aquesta restricció que considera que afecta greument a un sector ja altament perjudicat durant la pandèmia.
Conscient de l'afectació per al sector i els seus treballadors, el Govern posarà en marxa línies d'ajut directe als establiments de restauració amb menor facturació. La dotació inicial serà de 40 milions d'euros. A més, també s'activa una línia extraordinària de l'Institut Català de Finances per cobrir necessitats de liquiditat a curt termini a partir dels 12.000 euros. També s'impulsa una modificació del Codi Civil per permetre la reducció automàtica de lloguers en cas de tancament d'activitat per la pandèmia.
Aragonès ha admès que es tracta de mesures "doloroses" per al sector, però que, sobretot partint de l'experiència prèvia dels mesos de març i abril, cal actuar ja per evitar el col·lapse sanitari en un àmbit que fomenta que la ciutadania es "relaxi en excés" i "abaixi la guàrdia". El vicepresident ha assegurat que espera comptar amb la "màxima col·laboració" del govern estatal per donar suport al sector.
El comerç també s'haurà d'adaptar a una nova limitació d'aforament, que serà de màxim un un 30%. En el cas de les grans superfícies, s'haurà de fer control d'aforament en temps real. Pel que fa a gimnasos, l'aforament serà del 50% i l'assistència amb cita prèvia. I cinemes i teatres només podran omplir la meitat de les cadires disponibles i hauran de tancar a les 23 hores. Es tancaran també els parcs d'atraccions, en considerar-se lloc susceptible de grans aglomeracions. Pel mateix motiu, es tanquen sales de jocs i bingos. Els parcs continuaran oberts però tancaran a les vuit del vespre.
Les mesures anunciades se sumen al foment del teletreball, que el Govern pretén augmentar del 8% al 25% per reduir desplaçaments de treballadors i interaccions. Aquest dijous,
les universitats posaran també en marxa les classes a distància i, com ja es va anunciar aquest dimarts, se suspenen durant 15 dies
les competicions de l'esport no professional.
"Ja vam perdre massa vides i ens hem d'anticipar"
El Govern s'ha compromès a ser "transparent" i a explicar amb claredat quina és la situació de l'epidèmia per molt dura que sigui la situació. "Actuem avui amb contundència per salvar les properes setmanes i els propers mesos", ha insistit Aragonès, que ha repetit en diverses ocasions que l'objectiu és evitar un confinament total que impliqui unes majors conseqüències. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha advertit que Catalunya ja suma 12.000 nous casos a la setmana, que la taxa de positius de les PCR supera el 8% i que l'impacte s'està començant a notar a les residències, ja que 61 centres tenen brots actius.
Vergés ha precisat que en aquests moments l'atenció primària està "plenament abocada" en la detecció de casos i identificació de contactes i que ocupa el 25% de la seva activitat a la gestió de la pandèmia. La situació no és la mateixa que al març, però precisament es vol evitar que s'arribi de nou a aquest escenari. L'executiu ha fet una crida a fer memòria per entendre per què s'actua amb mesures dràstiques: "Ja vam perdre massa vides i ens hem d'anticipar".
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi