Divendres, 22 de novembre de 2024
contingut patrocinat

Josep González: «La Covid-19 ha obert una porta al món rural i al Pallars no ho podem desaprofitar»

Entrevista al president de Pallars Actiu, Josep González, que es mostra optimista davant les noves oportunitats sorgides per la pandèmia del coronavirus

Redacció 15 d'octubre de 2020 a les 12:26
El president de Pallars Actiu, Josep González, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Davant la incertesa social i econòmica generada per la Covid-19, conversem amb el president de Pallars Actiu, Josep González, per conèixer quina és la funció de la Societat de Foment del Pallars, analitzar en quin punt ens trobem i intentar preveure quines oportunitats deixa la pandèmia a casa nostra.

Què és Pallars Actiu?

Som una entitat públic-privada que té com a objectiu influir, promocionar i desenvolupar els interessos econòmics del Pallars Jussà i Sobirà, potenciant les empreses establertes i l’emprenedoria amb el foment d’inversions, programes i projectes, tant d’iniciativa pública com privada, que generin la creació de riquesa, llocs de treball en benefici i projecció de les comarques del Pallars Jussà i Sobirà.

Com es forma i per quin motiu?

La societat de foment es crea inicialment a la comarca del Pallars Jussà l’any 2013 anomenant-se Societat de Foment del Pallars Jussà, amb la marca comercial de Jussactiu. L'any 2017 s’amplia la societat a la comarca del Pallars Sobirà, la qual provoca el canvi de denominació a Pallars Actiu.

Aquesta societat es forma perquè des del Consell Comarcal del Pallars Jussà es va constatar que la comarca es trobava en una situació d’estancament econòmic any rere any, per tant, era necessari donar un impuls a l’economia pallaresa. Es va optar per crear la societat de foment per unir i coordinar esforços entre les iniciatives públiques i privades i així treure’n el màxim rèdit. La societat, a banda de recolzar i ajudar a créixer els seus accionistes, també es crea per identificar, trobar i recolzar petites iniciatives emprenedores, ajudant-les a créixer i consolidar-se. Per últim, mitjançant el seu consell assessor, es treballa en projectes empresarials que poden ser potents i possibles a la comarca.

Quants accionistes formen part actualment de Pallars Actiu? 

Som 94 accionistes, 76 de privats i 18 de públics, que podeu trobar a la nostra pàgina web. Els dos consells comarcals dels Pallars són accionistes públics juntament amb 16 municipis més. És significatiu que hi hagi els consells comarcals per poder dur a terme part dels nostres objectius.

Per altra banda, els accionistes privats són empresaris i/o negocis de diferents sectors econòmics com de l’àmbit de la fusteria, l’agricultura, hotels, càmpings... per tant, al ser de tants sectors econòmics, ens obre un ventall ampli de possibilitats molt grans. També en formen part empresaris reconeguts amb una gran i llarga trajectòria empresarial, que tot i que en alguns casos no tenen la seva activitat econòmica al Pallars, sí que tenen vincles amb el Pallars, normalment familiars. Formen part de la societat per aportar tot el seu know-how empresarial i ajudar a crear noves economies i millorar o transformar les actuals. 

Al principi la societat va començar al Pallars amb el nom de Jussà Actiu per arribar també al Sobirà i englobar tot els Pallars. Quina valoració en fa de l’expansió?

L’inici de Jussactiu englobava una sola comarca, en concret el Pallars Jussà, però a mesura que la societat treballava en projectes ens adonàvem que hi havia molts punts en comú amb la comarca veïna, el Pallars Sobirà. S’havia de sumar esforços ambdues comarques i així la missió de la societat en sortia reforçada, per influir, reforçar i desenvolupar els interessos econòmics del territori. En aquests territoris som pocs, 13.000 habitants al Jussà i quasi 7.000 habitants al Sobirà, en total 20.000 habitants, i és per això que s’ha de treballar en xarxa i sumar aliances.

La societat econòmica de Pallars Actiu és una bona eina per representar el sector econòmic pallarès d’ambdós territoris. És per aquest motiu que durant l’any 2017 es van crear les aliances necessàries amb empreses privades del Sobirà i també, amb les seves institucions públiques per sumar-les a la societat. L’expansió de la societat és positiva perquè ens ajuda a defensar els nostres interessos units, per exemple, aconseguir que s’iniciï l’obra de millora del Port de Comiols, una reivindicació històrica, com també conèixer el projecte de Jocs Olímpics d’Hivern i reivindicar el fet de ser-hi des del Pallars, com el recolzament continu al sector empresarial del Sobirà.

Vostè és també president de PIMEC, per tant coneix bé el teixit empresarial del nostre país. Quin potencial creu que té el Pallars, des d’un punt de vista econòmic?

El Pallars te un gran potencial turístic, des de ja fa molts anys. Els entorns de muntanya, llacs, pantans, són paisatges incomparables que conviden a descansar i gaudir de la natura. 
La gastronomia i l’hostaleria també són un bon atractiu del Pallars, tot i que caldria  optimitzar el nombre d'hotels en certes poblacions. El teletreball pot ser un incentiu per repoblar moltes poblacions. Els alcaldes han d'aprofitar aquesta tendència que ens porta la Covid-19.
 

Josep González és també president de Pimec. Foto: ACN


Tenim una industria càrnica i ramadera potent, que creix i que te un gran futur. S’està potenciant molt i amb molt d’èxit la venda per internet dels productes càrnics. El Pallars té una producció excel·lent de vins que s'han posat en valor a nivell internacional, en els darrers anys. També hi ha una producció creixent de fruita adaptada al clima de muntanya i que penso tindrà un gran futur.

Ens manquen industries petites o mitjanes i tenim una limitació de mà d'obra que impedeix tenir-ne de grans. A mes, els accessos al Pallars són un handicap que esperem millori amb les obres de ponts i túnels que es faran al Port de Comiols. Unes obres que, fa dos mesos, va anunciar a Tremp el conseller Calvet. Pallars Actiu ha treballat perquè aquestes millores esdevinguin una realitat, ja anunciada fa molts anys.

Com ha afectat la Covid-19 a les empreses del Pallars?

Al nostre territori, el Pallars, la Covid-19, com a la resta de territoris de Catalunya, ha fet molt mal en tant que moltes empreses no han generat ingressos durant els dos o tres mesos de confinament, i ara es troben en una situació gran d’incertesa. Segons l’enquesta que vàrem fer durant la pandèmia dirigida a les empreses pallareses, un 26% preveien una pèrdua de més de 20.000 euros, fet que ocasionava una regressió en l’economia pallaresa. Ara bé, hem d’estar a l’expectativa per veure si aquestes previsions són reals o s’ha pogut revertir amb la bona temporada d’estiu, amb la valorització dels productes alimentaris, amb el canvi de venda dels productes via online i els ajuts del Govern hem d’analitzar si s’ha aconseguit reduir l’impacte, reduint les pèrdues previstes i així encarar un 2021 amb millors expectatives.

El sector que més ha sofert la crisi és el sector turístic en el sentit més ampli. Ara bé, s’ha de dir que aquesta temporada atípica d’estiu al Pallars s’ha treballat molt, amb una ocupació al mes d’agost quasi del 100% de la capacitat. Això ha ajudat a pal·liar els costos d’algunes empreses que des del mes de març van veure com la seva facturació queia en picat. 

La Covid-19 pot haver generat oportunitats a les comarques rurals com les nostres?

El món rural obre un ventall d’oportunitats arrel de la Covid-19 i això des del Pallars hem de saber-ho aprofitar. No és fàcil canviar la tendència de despoblament rural, però amb l’esforç dels ens públics, privats i de la ciutadania en general podem sortir-ne reforçats. 

El teletreball és una d’aquestes oportunitats?

Creiem que el teletreball ha arribat per quedar-se i és per això que des de Pallars Actiu hem fet una enquesta a la població catalana, sobretot dirigida als que viuen en zones urbanes, per veure si hi ha les ganes i possibilitats de fer un canvi de vida cap a rural. La Covid-19 ha obert una porta al món rural per frenar el despoblament, una oportunitat que des del Pallars no podem desaprofitar. Hem de treballar perquè els handicaps que tenim al territori, com és l’accés a les telecomunicacions en determinats nuclis i a l’habitatge, pugui millorar-se.

Aquesta és una realitat complexa que hem de superar per fer que els Pallars esdevinguin un lloc de referència per venir-hi a teletreballar, un element més per vèncer el despoblament rural, on Pallars Actiu buscarà aliances i solucions per combatre-ho.

Quin futur li augura al Pallars?

Es difícil saber quina trajectòria de futur hi tindrem, però el que tenim clar és que treballarem per a que sigui el més beneficiós possible per part de la nostra entitat. No podem permetre’ns que un territori com el nostre, on la densitat de població no és elevada, caigui en un estancament per culpa de la pandèmia, així que veurem diferents opcions perquè això no passi.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació