Diumenge, 22 de desembre de 2024
pac

Acord europeu sobre la reforma de la PAC, que dedicarà un 20% de les ajudes a plans ecològics

Els governs negociaran la reforma amb l'Eurocambra quan aquesta enllesteixi la seva posició divendres

Redacció 22 d'octubre de 2020 a les 09:48
Sega d'un camp d'ordi en imatge d'arxiu | Adrià Costa
Els ministres d'Agricultura de la Unió Europea han arribat a un acord sobre la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) que donarà més flexibilitat als estats per assolir els objectius climàtics comuns amb els seus propis plans agraris. Així, els diners que arribin d’Europa aniran condicionats a les polítiques verdes i a la implicació dels estats en la lluita contra el canvi climàtic.

Sobre la taula hi ha la creació de plans estratègics estatals, una reducció de la partida de la PAC i la condicionalitat climàtica dels pagaments directes als agricultors. També hi ha una controvertida prohibició de l'etiqueta "hamburguesa vegetal", a petició del sector ramader. De cara a reduir l'impacte mediambiental de la UE, els 27 aposten per dedicar un 20% de les ajudes directes per a agricultors a plans ecològics voluntaris, els anomenats "eco-esquemes".


Un cop pactada la seva posició, s'espera que els governs europeus comencin aviat la negociació amb el Parlament Europeu sobre la reforma de la PAC. Està previst que la cambra enllesteixi la seva posició demà divendres. Les converses s'allargaran els pròxims mesos i no s'espera que la reforma de la PAC pugui entrar en vigor abans del 2022.

La reforma de la PAC

La Política Agrària Comuna (PAC) és una de les més icòniques de la UE i també de les que més recursos mobilitza. Representa el 34% del pressupost europeu del 2020, és a dir, més de 58.000 milions d’euros. La proposta de reforma per al període 2021-2027 és un dels grans canvis d'aquesta legislatura europea. En concret, el paquet de la reforma inclou tres propostes legislatives sobre els plans estratègics, el mercat comú i el finançament.

Recentralització

El nou model impulsat per la Comissió Europea pot suposar una certa recentralització de la política agrària cap als estats membre perquè part de les decisions que fins ara prenia Brussel·les es derivaran als estats membre. La CE proposa que cada país dissenyi el seu pla estratègic per complir amb els objectius europeus comuns. "Els estats membres tindran més flexibilitat en l'ús dels seus fons i podran adaptar les seves intervencions a mida", assegura un informe de l'Eurocambra sobre la reforma.

Alguns territoris com Catalunya o València demanen la possibilitat de crear plans estratègics regionals, en comptes de participar en aquest pla estratègic estatal. Des del Govern temen que la reforma retalli la capacitat d'adaptació de la PAC a la situació del territori català. D'altra banda, fins ara cada comunitat autònoma decidia el seu programa de desenvolupament rural però, si la reforma tira endavant les decisions s'adoptaran en l'àmbit nacional.

Els sindicats valoren l'acord

Unió de Pagesos ja ha reaccionat i considera que les propostes reglamentàries adoptades pels ministres d'Agricultura de la Unió Europea suposaran retallades a les rendes de la pagesia catalana i un encariment dels costos. El sindicat considera que la proposta afegirà competència deslleial al mercat únic respecte a les importacions de països tercers. Asaja, per la seva banda, ha valorat positivament l’acord sobre la reforma, i ha demanat a la Generalitat que negociï la PAC pensant en els productors.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació