Dimecres, 22 de gener de 2025
energia solar

Veïns del Pallars Jussà s'organitzen contra el megaprojecte de 700 hectàrees de plaques solars

Neix la plataforma 'Salvem lo Pallars’, que realitzarà diverses accions per sensibilitzar a la població pallaresa davant del que consideren una "agressió al territori”

Jordi Ubach Llorens Jordi Ubach Llorens 26 d'octubre de 2020 a les 10:30
Imatge del pla de Viu, a Isona i Conca Dellà, amb Sant Corneli al fons | Ester Mir
Els veïns i veïnes de diferents municipis del Pallars Jussà han decidit organitzar-se per fer front al megaprojecte de 700 hectàrees de plaques solars que està previst instal·lar a Basturs, Orcau i Sant Romà d’Abella (al terme municipal d'Isona i Conca Dellà), a Suterranya (al terme de Tremp), a Castell de Mur i a Talarn.

L'organització veïnal, batejada com Salvem lo Pallars i sota el lema Aturem el Megaparc solar, neix arran de les diverses reunions informatives que l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà ha realitzat amb els diferents nuclis de població del municipi per presentar un projecte d'instal·lació de plaques fotovoltaiques per part de la promotora Blueprom.  


Segons l’organització, aquest megaprojecte “topa frontalment amb el model de territori sostenible del Pallars Jussà, promocionat fins ara per les administracions locals”. Salvem lo Pallars posa d’exemple el Geoparc Orígens, amb acreditació atorgada per la Unesco, juntament amb la certificació Starlight. També recorda que la comarca ha estat escollida entre les 100 destinacions turístiques mundials més sostenibles per l'associació internacional Green Destinations.

L’entitat creu que amb aquest desplegament de parcs solars, “no estem generant energia per al nostre territori ni essent l'avantguarda en temàtica de renovables”, sinó que “estem hipotecant la nostra terra durant 30 anys, menystenint l'alt valor productiu i identitari de l'agricultura i la ramaderia”, segons ha assegurat en un comunicat.

Els terrenys públics d'Isona i Conca Dellà

L’entitat avisa que al municipi d’Isona i Conca Dellà està previst col·locar-hi més de la meitat de les 700 hectàrees projectades a tot el Pallars, en concret 460 hectàrees. Alerten que una part de les mateixes s'ubicaran en sòl comunal i patrimonial, uns terrenys que són “del poble” i que, fins ara, s'han arrendat a diferents agricultors i ramaders del municipi.

Concretament, a l'anomenat Pla de Viu, situat al terme de Basturs, als peus de Sant Corneli, hi ha prevista la instal·lació d'unes 50 hectàrees de plaques solars. L’entitat veïnal recorda que el Pla de Viu, quatre dècades enrere, “era una terra improductiva, fins que els pagesos i ramaders del poble la van esboïgar, cultivar i treballar fins a convertir-la en el que és avui en dia”.


Salvem lo Pallars ha demanat a l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà el "dret a decidir" sobre l'ús del sòl públic. Concretament, els veïns i veïnes, amb el suport de diverses entitats, han signat una petició conjunta perquè l'equip de govern d'Isona “posi en pràctica la transparència i tarannà consultiu que va defensar com a marca de partit en les darreres eleccions municipals”.

La posició de l’organització veïnal “no és en contra de les energies renovables”, sinó en contra “d'un model especulatiu que atempta contra el nostre paisatge, que no genera llocs de treball, que destrueix projectes en desenvolupament lligats al turisme i la pagesia i que limita la possibilitat de projectes futurs en aquest àmbit”, asseguren.


Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació