El
Departament de Territori i Sostenibilitat ha donat per tancada la temporada de vigilància dels ramats que té agrupats durant els mesos de més bon temps en la zona de presència permanent d’os. Com en altres anys, han estat quatre els ramats agrupats i vigilats, a les capçaleres del Pallars Sobirà, dins dels termes municipals d’Alt Àneu, Lladorre i Alins, amb més de 3.450 caps de bestiar, principalment ovelles.
Es tracta, en concret, dels agrupaments de Boldís-Àreu, Bonaigua, Isil i Tavascan. Enguany no s’inclouen els de la Val d’Aran, que tenen competències pròpies en matèria de gestió de grans carnívors de la fauna salvatge protegida al seu territori.
Un total de quatre pastors i ajudants de pastors (a temps parcial) han fet possible aquesta protecció, amb el suport de gossos de protecció especialment ensinistrats. A més, durant el projecte s’ha col·laborat amb l’
Escola de Pastors de Catalunya, amb quatre alumnes que han fet formació durant la temporada d’estiu.
Enguany, les nevades primerenques de setembre i octubre han dificultat la tasca dels pastors, que s’han hagut de desplaçar a zones més baixes per garantir el benestar dels animals. Habitualment, els agrupaments s’allarguen entre quatre i cinc mesos, però enguany en algun cas han acabat abans del previst per la manca de pastures.
Sis ovelles mortes i 16 arnes danyades
En la zona de presència permanent d’os, durant l’època d’agrupaments s’han registrat sis expedients de danys vinculats als agrupaments, amb el resultat comprovat i certificat de sis ovelles mortes per os. D’altra banda, fora dels agrupaments dels ramats, s’han registrat 10 sol·licituds de compensació de danys de diferents sectors, com apicultura i ramaderia bovina, ovina i cabruna.
Quant a la zona de presencia ocasional d’os bru, per segon any consecutiu s’ha treballat amb un ramader de la Vall de Boí per a l’aplicació de mesures de prevenció de danys. El balanç ha estat molt bo, i no s’ha registrat cap dany en tota la temporada.
En total, fins a data d’avui s’han registrat 16 arnes danyades per os bru, 15 de les quals en zona de presència permanent d’os bru i sense protegir. També s’han produït danys a dos cabres i set ovelles en zona permanent d’os. Entre aquestes, sis ovelles dels agrupaments que han quedat aïllades i fora dels tancats de protecció nocturns dels agrupaments. A més, altres sol·licituds continuen encara en tràmit de resolució de l’expedient corresponent.
Noves infraestructures
La Generalitat va instal·lar a principis d’estiu dos noves cabanes, transportades amb helicòpter,
a Ribera de Tírvia (Àreu) i a Ventolau (Tavascan), a 2.300 i 2.600 metres d’alçada respectivament, per substituir els antics habitacles que s’utilitzaven fins ara durant la temporada de pastura, i per donar aixopluc als pastors. Durant tot aquest temps, s’ha comptat amb la col·laboració del cos d’
Agents Rurals per al transport amb helicòpter de material de prevenció a alta muntanya, de barracons per la pernoctació i de queviures, a les zones sense l’accés motoritzat.
Els agrupaments formen part de les actuacions incloses dins del programa de prevenció de danys causats per os per al 2020, elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat. En aquest sentit, la Generalitat inverteix enguany 84.485 euros per a la vigilància dels quatre agrupaments de ramats a la zona de presència permanent d’os. La Generalitat assegura que vol mantenir, d’aquesta manera, el seu compromís amb la prevenció de danys al sector primari més enllà del projecte Piroslife de consolidació de l’os bru als Pirineus, que va finalitzar ara fa just un any.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi