Dissabte, 25 de gener de 2025
parc natural de l'alt pirineu

Una Comissió Científica impulsarà la recerca al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Els estudis del parc han conclòs que la qualitat del cel i el so a la Vall Ferrera i la Vall d'Isil són "excel·lents"

10 de novembre de 2020 a les 09:24
Un sonòmetre instal·lat al Refugi del Fornet per mesurar la qualitat del so | ACN
La Junta Rectora del Parc Natural de l'Alt Pirineu (PNAP) ha aprovat la creació de la Comissió Científica, un nou òrgan que vetllarà per promoure la recerca i garantir la transferència de coneixement per millorar la conservació del seu patrimoni natural. Joan Ordi, president del PNAP, ha explicat que fer públics aquests coneixements a la societat ha de contribuir a generar consciència de la importància i vàlua d'aquest territori.

La comissió tindrà un mínim de 10 i un màxim de 20 persones expertes dels diversos àmbits. A més, comptarà amb persones expertes vinculades a les entitats de l’entorn proper al parc que donin suport a la recerca o a la seva divulgació. Aquesta Comissió Científica coordinarà les seves actuacions amb l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. A més, permetrà coordinar més fàcilment les recerques amb els parcs naturals veïns d’Andorra i l’Arieja, a França, en el marc del Parc Pirinenc de les Tres Nacions.


D'altra banda, en la reunió de la Junta Rectora s'ha presentat els resultats de les mesures de la qualitat del cel nocturn i sonora que han conclòs que "en general són excel·lents".
Les mesures de qualitat del so i del cel formen part del procés de la declaració com a Zona d'especial protecció de la qualitat acústica i Punt de referència del cel nocturn que el parc té en marxa.


Concretament, per avaluar la qualitat acústica s'han impulsat dues campanyes: una a la Vall Ferrera entre els mesos de juliol i agost de 2019, i una altra a Isil durant el mes d'agost de 2020. Els resultats obtinguts indiquen que el parc disposa d'una qualitat acústica excel·lent, obtenint nivells d'immissió sonora inferiors als 50 decibels en horari diürn i inferior als 40 decibels en horari nocturn.

Pel que fa a la contaminació lumínica, el parc disposa d'una qualitat de cel nocturn excel·lent en nombrosos llocs, compatible amb les certificacions ambientals de màxima categoria segons les entitats Starlight o Darksky.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació