El
brot de coronavirus de la residència Fundació Fiella de Tremp ha disparat el risc de rebrot al Pallars Jussà, una situació que contrasta amb els bons números del Pallars Sobirà. Així, en tota la setmana passada -entre el 16 i el 22 de novembre- es van registrar només al Jussà 87 nous positius per Covid-19,
70 més que la setmana anterior. Un augment espectacular motivat, en gran mesura, pels casos de la residència trempolina, que ja
ha fet una crida per trobar personal.
D'aquesta manera, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel
Departament de Salut, el Pallars Jussà ha incrementat una setmana més el risc de rebrot i ara és alt, de 798, quan la setmana anterior era també alt, però de 552. Per municipis, els nous contagis es reparteixen entre Tremp (76), la Pobla de Segur (6) i Salàs de Pallars (5). El Jussà, a més, és darrere l’Alta Ribagorça (1.071) la comarca catalana amb el risc de rebrot més alt. Destaca la situació del municipi de Tremp, que té actualment un risc de 1.597,03 que ha portat l’alcaldessa a
emetre un comunicat demanant prudència i responsabilitat a la ciutadania.
El Pallars Sobirà, per la seva banda, ha millorat substancialment la seva situació epidemiològica. La comarca ha sumat només cinc nous casos de Covid-19 en el mateix període comprès entre el 16 i el 22 de novembre, els que s’han detectat als municipis de Sort (2), Espot (2) i Baix Pallars (1). Es tracta d’un nombre de positius molt més baix que la setmana anterior, quan se’n van sumar 18, i el més baix des del 17 d'octubre. Malgrat això, el risc de rebrot a la comarca continua alt (117), tot i que ha disminuït en més de 550 punts respecte la setmana anterior.
Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.
Disminueix la velocitat de propagació a les dos comarques
Tot i que la xifra de contagis és més alta que mai al Pallars Jussà, la tendència és més positiva actualment que la setmana passada, ja que la comarca té un índex Rt d’1,64 quan set dies enrere era de 3,19. Al Pallars Sobirà aquesta dada s’ha reduït a nivells que no es veien des de fa gairebé dos mesos i se situa ara als 0,32, quan la setmana passada era de 0,97.
L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. No és el cas, ara mateix, del Pallars Jussà.
Augmenta la mitjana d’edat i se superen els 500 casos al Pallars
La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha augmentat respecte la setmana anterior. Ara és de 62,15 anys i set dies enrere era de 40,89. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, el Pallars suma 556 positius, dels quals 366 s'han produït al Pallars Jussà i 190 al Sobirà. Se superen, d’aquesta manera, el mig centenar de casos de Covid-19 al Pallars des de l’inici de la pandèmia.
Durant la setmana passada es van realitzar un total de 802 proves -PCR i tests d’antígens- a les comarques pallareses, de les quals 617 es van fer al Pallars Jussà i 185 al Sobirà. Són 131 anàlisis més de les que s’havien fet la setmana anterior i una xifra mai assolida fins la data. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 15,08% al Jussà i de 3,43% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar la propagació del virus.
Com es calcula el risc de rebrot?
El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).
Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 22 de novembre. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi