Dimecres, 22 de gener de 2025
ECOMUSEU

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ha recuperat unes 300 peces d'artesania que havien quedat en desús

Els objectes són veritables icones d'unes formes de vida molt vinculades al territori i s'exposen a la Quadra de Casa Carma

9 de desembre de 2020 a les 10:28
El director de l'Ecomuseu mostrant algunes de les peces de terrissa recuperades | ACN
L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, a Esterri d'Àneu, ha recuperat unes 300 peces de terrissa, fusta, ferro, cistelleria o tèxtil d'ençà de la seva creació. Es tracta d'objectes i eines quotidianes molt utilitzades històricament en la societat pirinenca que resten avui, en bona part, en desús. Jordi Abella, director de l'Ecomuseu, ha explicat que el saler de fusta o la sopera de terrissa del museu són els productes estrella. Es tracta d'objectes evocadors d'una forma de vida passada que ajuden a recuperar hàbits domèstics que ja havien desaparegut.

El projecte de recuperació d'objectes va sorgir arran d'un estudi sobre el sector de l'artesania dins del territori pirinenc elaborat per l'Ecomuseu i en col·laboració amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El document va concloure que molts dels objectes que ja no es feien servir a les cases podien convertir-se en veritables icones o símbols d'unes formes de vida molt vinculades al territori i als seus paisatges.


Amb l'objectiu de tornar a recuperar aquesta artesania local va néixer la Quadra de Casa Carma, espai de venda i exposició de tots aquests productes, gestionat per l'Ecomuseu. Durant tot aquest temps a més a més de la documentació, també han recuperat una gran quantitat de peces originals, d'èpoques diferents, que també permeten conèixer amb més detall les produccions locals i la seva evolució, ha explicat Jordi Abella.

Abella ha afegit que per la recuperació de moltes peces ha estat clau l'obra de Ramon Violant i Simorra, l'etnògraf pallarès que ha aportat abundant material gràfic, referències documentals i peces originals de contrastada procedència pirinenca. Aquest projecte que va començar al Pallars Sobirà de seguida va agafar una dimensió pirinenca i ara comprèn el Pirineu català, aragonès i basc.

El director de l'Ecomuseu ha dit que, en aquest camí de recuperació de peces d'artesania local, tot no ha estat fàcil donat que s'han trobat amb una falta de professionalització i que moltes de les persones que mantenen encara aquesta activitat tenen una avançada edat. En el procés de recuperació de peces, l'Ecomuseu també ha comptat amb la col·laboració de la Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunya.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació