Diumenge, 22 de desembre de 2024
os bru

La investigació determina que l'ós Cachou va ser enverinat amb etilenglicol

L'operatiu dels Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals permet citar com a investigada una segona persona presumptament relacionada amb l'episodi

Redacció 12 de desembre de 2020 a les 11:12

Agents dels Mossos d'Esquadra, conjuntament amb Agents Rurals i amb la col·laboració del Conselh Generau d'Aran, han informat aquest dissabte de la detenció, el passat 19 de novembre, d'un home de 31 anys i nacionalitat espanyola, i la citació com a investigat d'un altre per la seva presumpta relació amb la mort de l'ós Cachou a Les (Val d'Aran). La investigació practicada conjuntament pels Mossos d'Esquadra i el cos d'Agents Rurals va determinar que l'animal va morir enverinat amb etilenglicol, una substància present als líquids anticongelants dels vehicles.

Els fets es remunten al 9 d'abril, cap a les 14 hores, quan agents de Miei Ambient del Conselh Generau d'Aran i membres del cos d'Agents Rurals van localitzar el cos sense vida de l'ós Cachou a la zona de Sobrepera, a Les. L'animal, nascut l'any 2015 i equipat des de l'any 2019 amb un collar transmissor de posició GPS, havia donat senyals de mortalitat per manca de moviment el dia 31 de març.

El cos es trobava a una zona amb molt pendent, i de l'anàlisi ocular de l'indret es va apreciar que l'os hauria caigut d'un desnivell, quedant en una posició no natural. El cos estava "totalment rígid però no estava inflat ni feia olor". A més, per l'observació de la fauna cadavèrica, feia poc temps de la seva mort.

Des d'aquell moment es va iniciar una investigació per tal de poder esclarir les causes de la mort. Es van recollir diferents mostres de femtes, es va estudiar l'estat del cos i es van analitzar possibles indicis relacionats amb el cas situats a la zona on es va descobrir el cadàver.

La necròpsia aclareix les causes de la mort

Un cop preses les primeres mostres es va procedir a l'extracció del cos amb helicòpter (atesa la dificultat orogràfica del terreny) i traslladar-lo a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per practicar-li la necròpsia. El Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFAS) de la UAB va fer una necròpsia preliminar el dia 10 d'abril, on es van observar unes ferides facials compatibles amb un traumatisme provocat per un altre os, però de caràcter lleu i sense afectació a estructures vitals.

Així mateix, es van obtenir diferents mostres biològiques del cadàver per poder fer una anàlisi toxicològica i histopatològic per tal de poder determinar si la seva mort podia estar relacionada amb la ingesta de substàncies tòxiques. L'Institut Nacional de Toxicologia, un cop analitzades les mostres, va determinar la presència d'etilenglicol, un producte químic present en elevades concentracions (90-95%) en els anticongelants dels vehicles.

Amb totes les dades analitzades es va poder determinar que la mort de l'ós s'havia produït entre el dia 8 i 9 d'abril i que l'enverinament s'hauria produït entre els dies 26 i 27 del mes de març.


La investigació judicial

Amb tots les indicis recollits es va confirmar que la mort de l'animal va ser provocada per un enverinament i es descarta que es produís de manera casual. Per aquest motiu es van obrir diligències penals al jutjat de Vielha. En aquest moment es va iniciar una investigació conjunta entre el cos d'Agents Rurals i el cos de Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració del Conselh Generau d'Aran, per a poder identificar i localitzar els autors del fet.

Fruit de les indagacions, els investigadors van poder determinar que hi hauria cinc persones que podrien estar implicades en la mort de l’animal, les quals havien pogut estar a la zona, durant el confinament per la Covid-19 per ser de la zona o per motius molt concrets.

Els agents van constatar que una d'aquestes persones estaria facilitant, de manera no autoritzada, informació a tercers sobre els moviments dels ossos per la zona, informació que només podia ser aconseguida per personal que controlés els moviments dels animals pel seu posicionament GPS. I que una d'aquestes persones estava clarament vinculada amb moviments contra l'alliberament dels ossos al Pirineu, i que fins i tot en diverses ocasions i de manera pública havia manifestat que es podia matar un ós fent ús d'anticongelants.
 

Imatge de la necròpsia de l’os Cachou. Foto: Agents Rurals


Davant aquests fets, el 19 de novembre es va establir un operatiu policial que va permetre detenir un home per la seva presumpta implicació en l'enverinament, i citar com a investigat un altre pels mateixos fets. La investigació, que continua oberta, també ha permès investigar tres persones més.

Els ecologistes en demanen la reposició

Les entitats Depana i la Fundación Oso Pardo (FOP) exigiran a la Generalitat i al Conselh Generau d'Aran la reposició de l'os Cachou durant el 2021 per cobrir la baixa del plantígrad. Aquestes entitats han anunciat que demanaran al jutjat noves actuacions, relacionades amb la causa de la mort de Cachou, per reforçar les proves sobre els diferents graus d'intervenció dels investigats o terceres persones. 


Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació