Diumenge, 22 de desembre de 2024
esquí

​El Patronat de Turisme de Lleida demana al Procicat aixecar la restricció d'anar un sol dia a esquiar

Les estacions lleidatanes renuncien a fer previsions de campanya i diuen que intentaran "salvar els mobles"

Redacció 23 de desembre de 2020 a les 07:59
Esquiadors estrenant la temporada a Baqueira Beret la setmana passada | ACN
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha demanat al Procicat que aixequi la restricció d'anar un sol dia a esquiar per als grups bombolla, tal i com està estipulat a les mesures per frenar la Covid-19. La vicepresidenta de Patronat, Rosa Pujol, ha dit que "no suposaria cap risc" i ha considerat que d'aquesta manera "s'afavoriria" tot el sector turístic del Pirineu ja que ara només es poden desplaçar les bombolles de convivència que fan nit d'hotel.

Les 11 estacions d'esquí que hi ha al Pirineu de la demarcació de Lleida han renunciat, a causa de la pandèmia, a fer previsions sobre les expectatives de venda de forfets per a la campanya que tot just ha començat. Intentaran "salvar els mobles" i adaptar-se en funció de la situació.


En el marc de les restriccions actuals per la Covid-19, si una bombolla de convivència vol pujar i baixar en un sol dia a esquiar al Pirineu no ho pot fer. Si que podria si reserva una nit d'hotel en algun establiment o també en una casa rural o va a una segona residència. Pujol ha demanat al Procicat que es modifiqui aquest condicionant per afavorir al sector de la neu que tot just acaba de començar la temporada amb l'obertura de la majoria d'estacions d'esquí. 

Pujol ha remarcat que la temporada passada, malgrat haver de tancar un mes abans per l'arribada del virus, els resultats van ser bons, només un 5,5% per sota de l'any anterior i fins i tot l'esquí nòrdic va incrementar "lleugerament". Es va registrar una venda d'1.253.366 forfets, mentre que la temporada anterior van ser 1.327.237. Això no obstant, els resultats econòmics de les estacions d'esquí van incrementar un 2'5% per la venda de forfets. 

Pujol ha assenyalat que enguany no volen donar dades de previsió de venda de forfets per la situació de pandèmia i en el marc de la presentació oficial de la campanya s'ha centrat a destacar les "condicions òptimes de seguretat" dels complexos per tal que la gent faci "confiança" amb el Pirineu. Segons Pujol, si ha estat possible una campanya d'estiu segura, ara també ho és la d'hivern.

De la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha apuntat que ara és el moment d'animar a la gent a que pugi i vagi a esquiar al Pirineu. Talarn també ha posat èmfasi en la "seguretat" de les estacions i que ha apostat aquest marc per aprofitar-ho conjuntament amb l'esport, la natura, la cultura i la gastronomia que hi ha al seu entorn.

Seguretat a les estacions

Pel que fa als responsables dels complexos d'esquí, han aprofitat la presentació per reforçar el missatge de les mesures de seguretat contra la Covid-19 a les que s'han adaptat per poder tirar endavant la temporada. Les estacions catalanes són les úniques obertes al Pirineu, ja que franceses, andorranes i aragoneses encara no ho han fet. La incertesa, però, fa que s'hagin d'adaptar en funció de la situació i la demanda d'esquiadors, limitada per les restriccions de mobilitat. Així ho ha explicat el responsable de Màrqueting de Baqueira Beret, Pep Albòós, que ha confiat en una flexibilització a partir del dia 28 de desembre, ja que la majoria de clients de l'estació aranesa són de Madrid i el País Basc.

Gemma Tost, responsable de Port Ainé i Espot, ha dit que el seu principal objectiu és generar riquesa a la comarca i ha lamentat que amb les limitacions actuals és complicat fer una valoració econòmica de la temporada. Per això, Tost també s'ha encomanat a una flexibilització futura de les mesures per avançar cap a una temporada amb més normalitat. 
 

Imatge de la roda de premsa telemàtica de presentació de la temporada. Foto: Patronat de Turisme


Més de 2.000 llocs de treball directes

Les 11 estacions d'esquí del Pirineu de Lleida ofereixen 519 quilòmetres esquiables, amb 246 pistes d'alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 110.584 passatgers / hora, 80 remuntadors, més de 159 quilòmetres de superfície innivada als complexos d'alpí amb 1.492 canons de neu, 141 quilòmetres de circuits de raquetes, més de 900 monitors i unes 26.000 places d'allotjament, al marge de les segones residències. 

Es calcula que l'impacte econòmic directe de les estacions de muntanya sobre el territori va ser d'uns 209 MEUR, dels quals 33,2 van procedir de la venda neta de forfets i altres 175,9 de l'impacte directe de vendes. L'impacte directe de les estacions sobre el territori se situa al voltant dels 5,23 euros per cada euro ingressat pel complex, segons el Llibre Blanc de les Estacions de Muntanya presentat enguany.

L'esquí genera més de 2.000 llocs de treball directes, entre personal fix i de temporada, a més de 7.500 llocs de treball induït en els sectors de la restauració i l'hoteleria i de les empreses amb oferta complementària. El 63,3% dels aficionats que van esquiar a Catalunya i el 26,8% del que ho van fer als complexos del conjunt de l'estat espanyol van triar la temporada passada les estacions del Pirineu de Lleida. 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació