Els hostalers del Pirineu asseguren que el nou confinament municipal que es començarà a aplicar a partir del 7 de gener suposa per ells un "cop fort", ja que implicarà haver d'anul·lar totes les reserves de la campanya de Reis. Per tot plegat, el president de la Federació que agrupa el sector a la demarcació de Lleida, el pallarès Josep Castellarnau, ha dit que tot i entendre l'objectiu de les mesures, la "salut econòmica" d'aquesta activitat queda ara "molt tocada o tocada de mort".
En aquest sentit, Castellarnau ha demanat al Govern ajuts directes per poder pal·liar la situació i que, com a mínim, s'anul·lin o congelin tributs per minimitzar les despeses, tenint en compte, ha afirmat, que són els "principals damnificats d'aquesta pandèmia”. El nou confinament arriba en un moment en què les reserves arribaven, fins aquest diumenge, al 60 i 70% en el cas dels establiments situats a peu de les pistes d'esquí i entre el 30 i el 40% a la resta del territori de muntanya. Així, Castellarnau ha explicat que la campanya "tot just acabava de començar" i que durant aquestes festes de Nadal s'havia assolit una ocupació de fins al 90% en algunes zones del Pirineu.
El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida també ha destacat que tot i que els allotjaments han pogut treballar durant aquests dies, les restriccions horàries dels bars i restaurants han ressentit la seva facturació fins al punt de no poder cobrir despeses. A més, ha dit que aquest "para i engega" és "inviable" pel sector i posa en una situació "molt difícil" a alguns dels hotels. "No sabem com ens en sortirem", ha conclòs Castellarnau.
Mentrestant, el sector del turisme rural considera que el confinament municipal que s'aplicarà a Catalunya a partir de dijous és, en realitat, "un tancament encobert". Així ho ha assegurat el president de la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural (Concatur), Ferran Puig, que es mostra més partidari "d'insistir en els protocols" que d'imposar "més restriccions".
Segons Puig, els efectes seran més perjudicials per al turisme de muntanya i neu, que es troba en temporada alta. El confinament municipal arriba al sector del turisme rural després d'una bona campanya de Nadal, a excepció de la Cerdanya i el Ripollès, que s'han vist perjudicades pel tancament perimetral. Per contra, altres comarques com el Pallars Jussà i especialment el Pallars Sobirà, van viure de retruc un increment de les reserves.
Les estacions d’esquí seguiran obertes
Mentrestant, les estacions d’esquí pallareses que gestiona
Ferrocarrils de la Generalitat (FGC),
Espot i
Port Ainé, es mantindran obertes més enllà de Reis, un cop entri en vigor el confinament municipal. L'objectiu és "crear un mínim d'activitat econòmica al territori" per ajudar els sectors afectats per les noves restriccions de mobilitat a passar el "mal tràngol" que suposen per ells les noves mesures, segons ha explicat el director de la divisió de Turisme i Muntanya de la companyia pública, Toni Sanmartí.
Així, tot reconeixent que "l'impacte hi és", ha volgut donar un missatge d'esperança amb l'anunci de la continuïtat de l'activitat de la neu i ha detallat que aquesta es durà a terme prestant "el mínim servei", fet que implica obrir menys pistes i remuntadors. Cal tenir en compte que la mitjana de visitants a les pistes durant la darrera setmana, entre el 28 de desembre i el 3 de gener, ha estat de 1.842 esquiadors diaris a Boí Taüll (Alta Ribagorça), 1.390 a Port Ainé i 929 a Espot.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi