L'any 1912 es va construir a la Pobla de Segur la primera fàbrica de ciment d’Espanya, una instal·lació que serviria per abastir les obres de construcció de les centrals hidroelèctriques. Els dos forns verticals, tipus Steiger, de grans dimensions i, l'enorme xemeneia de 27 metres d'alçada, fan molt particular aquesta cimentera, que era capaç de fer 60.000 quilos de ciment al dia.
Ara, més d’un segle després de la seva construcció, la
Societat Internacional de geologia i mineria ambiental pel desenvolupament i l'ordenació del territori (SIGMADOT) defensa aquesta construcció industrial davant la possibilitat que l’empresa propietària la pugui enderrocar. La societat veu amb "una enorme preocupació" la possible pèrdua d'aquest patrimoni pallarès.
La cimentera es troba actualment en molt mal estat de conservació, però aquest fet "no ha de donar peu a enderrocar-la", ha afirmat SIGMADOT. L'entitat ha afegit que "no s'entendrien les tasques de construcció de les centrals elèctriques del Flamicell, ni la de les de la Val d'Aran sense el ciment d'aquesta fàbrica". La fàbrica de ciment, disposava d'un sistema d'ensacat del ciment i es traslladava en sacs i no a granel.
SIGMADOT demana solucions tècniques i es mostra partidària a contribuir amb la recerca d'aquestes solucions. Aquesta entitat ha sentenciat que lluitarà amb tots els agents del territori per al manteniment en peu d'aquesta fàbrica. I també amb tots els agents implicats a Catalunya amb la conservació d'aquest patrimoni.
L'entitat SOS Pallars també s’ha mostrat preocupada pel possible enderroc de la cimentera i ha donat suport a SIGMADOT en la lluita per intentar salvar aquest edifici de la Pobla de Segur. Des de l'
Ajuntament de la Pobla de Segur, al seu torn, han afirmat que no tenen constància oficial del possible enderroc de la cimentera.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi