Diumenge, 22 de desembre de 2024
coronavirus: vacunació

Només l'1% dels sanitaris de la demarcació de Lleida rebutja la vacuna contra la Covid-19

Salut alerta que la situació epidemiològica és "preocupant" i que "penja d'un fil" mantenir la programació quirúrgica a tota la demarcació

Redacció 14 de gener de 2021 a les 09:06
Un sanitari rebent la vacuna | ACN
Més de 9.500 persones ja s'han vacunat contra la Covid-19 a la demarcació de Lleida. Unes 4.000 són usuàries de residències i les altres 5.500 són treballadores de centres geriàtrics i professionals sanitaris. La taxa de rebuig entre aquests professionals se situa en l'1% i tot i que la gerent de la Regió Sanitària Lleida, Divina Farreny, la considera "baixíssima", ha explicat que s'està treballant per resoldre dubtes i reduir encara més aquest percentatge.

Per altra banda, Farreny ha reconegut que la situació epidemiològica d'aquest inici d'any és "preocupant i que "penja d'un fil" el poder mantenir la programació quirúrgica a Lleida. Farreny ha explicat que la primera setmana de desembre de 2020 es van registrar 378 contagis de Covid-19 a la demarcació i que la primera de gener la xifra va augmentar fins als 719. "Si seguim així aquesta setmana podríem arribar al miler", ha alertat, la qual cosa derivarà en una pressió assistencial "complicada".

La part positiva, ha afegit, és que "estem agafant molt bon ritme en la campanya de vacunació, tot i ser molt complexa". En aquest sentit, aquesta setmana està previst que s'acabi de subministrar la primera dosi a les persones incloses en la primera fase per poder començar amb la segona dosi la setmana que ve.

Fins a aquest dimecres s'han vacunat a la demarcació de Lleida 9.583 persones, de les quals 7.909 a la Regió Sanitària de Lleida i 1.674 a la del Pirineu. D'aquestes, unes 4.000 persones han estat usuaris de residències, que suposa el 80% del total i es preveu arribar a gairebé el 100% a finals de setmana. La resta de dosis s'han subministrat a treballadors de residències i personal sanitari. 


Des de Salut també estan estudiant com organitzar la vacunació al quart grup inclòs en la primera fase de vacunació: les persones que són grans dependents i que viuen al seu domicili. Reconeix que quan arribi la vacuna d'Oxford hi haurà més dosis però que la logística serà "igualment complicada" perquè tots dos vaccins s'han de mantenir amb temperatures molt baixes. "Ho haurem d'estudiar i adaptar-nos", ha dit.

Augment d'ingressos i possible desprogramació quirúrgica

Actualment hi ha 200 persones ingressades als hospitals de Lleida i 22 als hospitals del Pirineu. A més, hi ha 13 persones a l'UCI amb Covid-19, que ocupen el 79% dels llits destinats per a pacients amb coronavirus. Pel que fa als ingressos no Covid, hi ha 11 persones a l'UCI, el 76% d'ocupació. A més, hi ha 25 pacients a la planta de semicrítics, quan fa una setmana eren 17. 

És per això que Farreny demana "cautela" per no congestionar el sistema sanitari i reconeix que "penja d'un fil" el poder mantenir la programació quirúrgica: "Ens preocupa molt" una possible desprogramació d'intervencions que obligaria a prescindir de cirurgies amb ingrés i substituir-les per cirurgies sense ingrés hospitalari. "Es desprogramarien les intervencions que necessitessin llit de crítics, excepte aquelles més urgents", concreta.

També alerta que a nivell d'Atenció Primària, els casos també van en augment. Farreny també demana responsabilitat i cooperació a la població ja que han detectat que "les quarantenes costa que es compleixin". "Quan es fan PCR per contacte, si surten negatius es relaxen i molts incompleixen la quarantena", lamenta. 

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació