La
CUP ha denunciat aquest divendres les "amenaces" de talls de llum d'
Endesa a 200 famílies de la Vall Fosca, al terme de la Torre de Capdella, perquè el conflicte amb la facturació del preu de la llum, segons asseguren, "segueix obert". A aquesta denúncia s'hi suma que la mateixa empresa, segons denuncien els cupaires, "segueix explotant centrals hidroelèctriques tot incomplint la llei".
Des de la Central de Capdella, en un acte que ha comptat amb la participació de Dolors Sabater, candidata de la CUP-G a les eleccions al Parlament, el cap de llista a la demarcació de Lleida, Pau Juvillà, ha posat de manifest que hi ha moltes centrals hidroelèctriques que es continuen explotant amb les seves concessions exhaurides i "amb la connivència del Govern".
Josep Plasencia, regidor de la CUP a l'Ajuntament de la Torre de Capdella, ha recordat que al cap de quatre anys "la història es repeteix" i ha lamentat que veïns de la Vall Fosca passen l'hivern sota l'amenaça de talls de llum de la companyia perquè el conflicte amb la facturació del preu de la llum segueix vigent.
Plasencia ha explicat que a Endesa li torna a caducar el dret a reclamar la devolució a Hisenda i, per això, ha començat "a coaccionar” als usuaris beneficiaris del contracte de 1927. Aquests paguen el seu consum segons el que està establert en aquest contracte i no el que els reclama "de forma irregular" la companyia elèctrica a través del preu de l’IVA, segons ha assenyalat.
El regidor de la CUP ha recordat que alguns veïns ja han iniciat la via del contenciós administratiu contra Endesa i l'
Agència Tributària per defensar un conveni col·lectiu que prové de quan es van cedir els terrenys comunals per construir-hi la primera central hidroelèctrica de l'estat espanyol, a principis del segle XX, que portaria la llum a Barcelona.
Es tracta d'unes infraestructures productores d'energia "més que amortitzades", segons la CUP, i per aquesta raó defensa que passin a gestió pública perquè la llei marca que a partir dels 75 anys d'explotació han de revertir a control públic. Per tot això, els anticapitalistes demanen la "nacionalització del sector energètic" i la "municipalització d'aquestes infraestructures que generen electricitat amb l'aigua de totes".
Imatge de l’acte reivindicatiu d’aquest migdia a la Vall Fosca. Foto: ACN
El conflicte
s'arrossega des del 2009, quan, segons la CUP, es donava el cas que arribaven factures de tres euros de consum però de 250 euros d'IVA, "forçant una interpretació de la llei" a favor de la multinacional elèctrica. La companyia
va tallar la llum a un veí del municipi el 2016 i va amenaçar de seguir fent-ho amb d'altres, moment en què l'alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau,
va pactar el pagament d'uns 100.000 euros pel deute del consistori entre 2009 al 2014 a canvi que la factura a partir del 2017 fos en base al conveni del 1927.
Segons denuncia la CUP, la companyia va seguir cobrant l'IVA a preu de mercat i no en base al conveni i va portar a judici part dels veïns que no van acceptar pagar el que Endesa els reclamava entre el 2009 i 2014.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi