Dimecres, 3 de juliol de 2024
processionària

El temporal Filomena podria haver reduït les plagues de processionària del pi

Així ho afirmen experts del CTFC i la UdL, que esperen una reducció del nombre de larves a les zones més castigades per les baixes temperatures

Redacció 29 de gener de 2021 a les 10:38
La processionària del pi amenaça els boscos especialment a la primavera | CTFC
Les temperatures polars que es van registrar les primeres setmanes de l'any podrien reduir els insectes que causen una de les majors plagues en les pinedes, l'eruga processionària del pi. Així ho afirmen experts del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la Universitat de Lleida (UdL), que esperen una reducció del nombre de larves que sobreviuran fins a la primavera a les zones més castigades per la borrasca.

"La larva d'aquest lepidòpter és una de les poques que es manté activa durant l'hivern. De fet, el fred es considera el principal limitant en la seua distribució geogràfica", explica el catedràtic de Patologia Forestal de la UdL, Carlos Colinas. En els últims anys, Catalunya, com bona part de sud d'Europa, ha registrat un increment progressiu de pinedes afectades per aquesta plaga forestal. Els hiverns suaus seguits de primaveres càlides, afavorits per l'actual escenari d'escalfament global, han facilitat l'expansió d'aquesta espècie.


No obstant això "encara és aviat per assegurar que la plaga remetrà de manera general", afegeixen els investigadors, "tot i que en les zones menys favorables per a l'espècie, com els boscos situats a majors altituds, és probable que s'observin menors danys a l'arbrat aquest 2021, donant un respir a les pinedes”, finalitzen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació