La federació Ecologistes de Catalunya (EdC), el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), Ipcena i una trentena d'entitats catalanes han demanat als partits polítics que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya, que incloguin als seus programes la derogació del Decret llei 16/2019, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls de les energies renovables.
L'objectiu d'aquestes organitzacions és posar l'accent en la importància de fer una transició energètica basada en un model democràtic participatiu, distribuït pel territori, de proximitat als llocs de consum i que incorpori els valors de protecció ambiental i de les persones impulsats per la Unió Europea. Una de les entitats que s’han adherit a aquesta reivindicació és la plataforma
Salvem lo Pallars.
Denuncien que arran del Decret llei 16/2019, des del gener de 2020 es presenten i tramiten un allau d'avantprojectes de grans centrals industrials eòliques i fotovoltaiques, promogudes per empreses relacionades amb els grans oligopolis de les energies fòssils i fons d'inversió internacionals, que provoquen la destrucció de milers d'hectàrees de conreu i l'alteració d'extenses àrees rurals.
Les entitats demanen una nova regulació que inclogui i detalli els criteris de protecció ambiental, integració paisatgística, distribució territorial, planificació urbanística, governança i consens amb els ajuntaments així com la protecció dels drets bàsics de tots els afectats.
Les entitats consideren que per avançar cap a una transició energètica ben orientada, és imprescindible disposar d'una planificació territorial estratègica de les centrals de producció industrial d'energia renovable a Catalunya, prèvia a la valoració i validació dels avantprojectes de les grans centrals de producció industrial d'energies renovables. Fins que no es disposi d'aquesta planificació, pactada amb els agents del territori, les entitats consideren que cal aplicar una moratòria de tots els projectes en tramitació, per poder determinar quins s'ajusten als criteris bàsics.
Només al Pallars Jussà,
es preveu la instal·lació de 700 hectàrees de plaques solars, un impacte que ja ha rebut l’oposició de veïns i entitats,
agrupats per la plataforma Salvem lo Pallars i el manifest de la qual ja suma més de 1.700 suports.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi