Dimecres, 27 de novembre de 2024

El molí d'oli de Llimiana recupera la seva activitat centenària

Pallars Digital 16 de gener de 2014 a les 08:08

 
REDACCIÓ | Fa centenars d´anys que les oliveres formen part del paisatge i del patrimoni natural i cultural del Pallars Jussà. En aquest sentit, a la vila de Llimiana s´hi conserva un autèntic tresor patrimonial, un Molí d´Oli de rolls de pedra en el qual cada temporada s´hi elabora l´oli verge extra, premsat en fred i de manera artesanal.
 
El molí es va cremar en un incendi cap als anys 70 però es va recuperar uns anys després. Ara fa dos anys es va espatllar un elevador i l'any passat no hi va haver collita. Això va fer que el molí es passés dos anys tancat. 
 
Enguany la collita ha estat prou bona i el molí s'ha reobert i modernitzat, conservant lo més essencial i allò que el caracteritza, els rolls de pedra i la premsa. Tot i que no són els rolls originals, que es van cremar en l'incendi, l´ajuntament va apostar per tornar-los a posar de pedra i seguir amb la tradició. 
 
El de Llimiana és l'únic molí de la comarca i dels pocs de Lleida que conserven els rolls de pedra, un sistema antic que xafa la pinyola i extreu un oli molt més fi i apreciat, ja que s'ha demostrat que amb aquest sistema se n'obté un oli de millor qualitat. 
 
Els 'cipellaires' (veïns de Llimiana) ja treballen intensament en l´elaboració de l´oli verge extra que és un dels elements gastronòmics més singulars d´aquesta vila, sense oblidar els productes de l´hort, les ametlles i, sobretot, el vi i el mostillo, l'element més privilegiat, ja que compta amb una fira de tardor que li dóna nom. 
 
Llimiana està situada en una penya rocosa, a 800 metres sobre el nivell del mar, al davant de la serra del Montsec de Rúbies i uns 400 metres damunt de l´embassament de Terradets, en un dels miradors més privilegiats de la conca de Tremp.
 
Un molí 'públic'
 
Tothom qui vulgui, sigui veí o no de Llimiana, pot portar les seves olives al molí per fer-ne oli. L'ajuntament de Llimiana contracta un professional que gestiona el molí durant dos mesos, el posa en marxa, en fa la neteja i treballa tot el procés. El preu, força interessant: 11 cèntims el quilo.
 
Això ha fet que molta gent, de la comarca i d'altres indrets com el Sobirà o la Noguera, es desplaci fins el poble per elaborar el seu oli de manera tradicional.
 

 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.

Subscriu-t'hi

Etiquetes:
Arxiu