Dimarts, 23 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 14:37 
Daniel Serrano torna a ser militant del PP i el partit recupera el tercer diputat al Grup Mixt del Parlament

L'ex-secretari general del PP Daniel Serrano s'ha reincorporat a la militància de la formació després que el TSJC hagi arxivat la causa que tenia oberta contra ell per un presumpte delicte d'agressió sexual, segons ha avançat The objective. D'aquesta manera, els populars han recuperat el seu tercer diputat al Grup Mixt, ja que fins ara Serrano actuava com a independent. Segons fonts consultades per l'ACN, en les intervencions que ha fet durant el Ple d'aquesta setmana ja ho ha fet com a diputat militant del PP, després que sol·licités la seva reincorporació al partit, que es va admetre "de forma immediata".

 14:37 
​​​​​​​

 14:37 
​​​​​​

 14:37 
​​​​​

 14:36 
​​​​

 12:13 
Pellicer assegura que els Mossos tenen un "poder real i efectiu" de desestabilitzar al Govern

El diputat de la CUP al Parlament Xavier Pellicer ha assegurat que els Mossos d'Esquadra tenen un "poder real i efectiu capaç de desestabilitzar el Govern de torn" i que voler-ho afrontar té conseqüències i costos i que, si no es fa, cada vegada anirà a més i serà pitjor. En una entrevista a El Nacional publicada aquest dissabte, ha dit que determinades àrees del cos estan fora de control i que existeix una "absoluta impunitat". Segons ell, no hi ha ni capacitat ni voluntat de generar garanties de no repetició o assumir responsabilitats i, per això, ha demanat replantejar com s'aborda l'ordre públic. Així mateix, ha insistit a eliminar les boles de foam, a les quals s'ha referit com una arma de destrucció massiva i les pistoles Taser "perquè el nivell de lesivitat o de risc de mortalitat és molt elevat". Preguntat per què proposen substituir la Brimo i l'Arro si es dissolen, ha respost que en un "90% dels casos no hi hauria cap problema" perquè, a parer seu, gran part de les mobilitzacions que acaben en situacions d'enfrontament amb la policia i violència són provocades per l'actuació policial.

 11:22 
Aragonès anuncia un fons especial de 10 milions d'euros per "erradicar l'amiant a Catalunya"

El president del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat que els pressupostos per al 2023 inclouen un fons especial de 10 milions d'euros per retirar l'amiant a Catalunya. A més a més, en la convenció contra l'amiant de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant, ha avançat que el pròxim dimarts el Consell Executiu aprovarà la creació d'una oficina per a la seva erradicació i ha promès que "en els primers mesos del 2023" impulsaran l'execució d'un Pla Nacional i una llei específica per a la problemàtica. Són dues de les grans reivindicacions de la FAVB i els col·lectius afectats.

 11:22 
​​​​

 11:22 
​​​

 11:22 
​​

 11:21 

 11:21 

 11:21 

 11:19 

 21:58 

 21:00 
Dos hospitalitzats i quatre afectats més per un incendi al barri d'Horta de Barcelona

Sis persones han quedat afectades aquest divendres a la tarda per un incendi en un pis del barri d'Horta de Barcelona. Sis dotacions dels Bombers de Barcelona han extingit el foc, al carrer del Vent, i el SEM ha traslladat dos dels sis afectats a l'hospital Vall d'Hebron per inhalació de fum i cremades a mans i peus. El foc només ha afectat una habitació de l'immoble.

 20:55 

 20:26 

 19:34 

 18:36 
Comença la manifestació del 25-N a Barcelona: "Ocupem juntes els carrers contra les violències masclistes"

La cruïlla de l'avinguda Diagonal i el Passeig de Gràcia de Barcelona és l'escenari escollit aquest divendres 25 de novembre per iniciar la manifestació del dia internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Els participants, amb el lema "Ocupem juntes els carrers contra les violències masclistes", avancen de nord a sud en direcció a la Gran Via.

 18:38 

 18:36 
Raquel Sánchez reivindica que els governs socialistes “sempre han fet avançar les dones”

La ministra socialista Raquel Sánchez ha reivindicat aquest divendres la tasca dels governs socialistes en la lluita a favor dels drets de les dones: “Han estat sempre els governs socialistes els que ens han fet avançar a les dones”. Així ho ha dit en una atenció als mitjans abans de manifestar-se pel 25N a Barcelona. “Ens manifestem per mostrar el rebuig a la violència exercida contra les dones pel fet de ser dones”. Així mateix, ha aprofitat la seva intervenció per carregar contra la “violència política” que ha viscut aquesta setmana la ministra Irene Montero per la llei del “només sí és sí”. “Si la insulten a ella ens insulten a totes”, ha afegit.

 18:35 
Els comuns asseguren que les institucions “van molt enrere” en la lluita contra les violències masclistes

La diputada d’En Comú Podem Susanna Segovia ha alertat que les institucions van “molt enrere” en la lluita contra les violències masclistes. En una atenció als mitjans abans de començar la manifestació del 25-N, ha cridat a fer “més polítiques” i obrir “més fronts” per combatre la xacra de la violència vers les dones. A més, ha demanat treballar per acompanyar les víctimes i reparar-les. Al costat de Segovia, es manifesten aquest divendres la presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach; la regidora de feminismes a l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez; i la diputada al Congrés Mar Garcia.

 18:17 
Junts considera que el Govern podria fer “molt més” per erradicar la violència masclista

La vicepresidenta de Junts Aurora Madaula ha exigit al Govern d’ERC que faci “molt més” per combatre la violència masclista amb mesures com incorporar l’educació socioafectiva en els currículums escolars. En una declaració als mitjans abans de començar la manifestació pel 25N, ha alertat que cada vegada els “agressors i les víctimes” són més joves. “Alguna cosa no estem fent bé”, ha constatat la diputada de Junts, que ha lamentat la violència masclista en la societat, però també dins l’àmbit de la política, els mitjans de comunicació i les xarxes socials. La delegació de Junts a la manifestació està encapçalada també per la membre de l’executiva Ester Vallès, el diputat Joaquim Jubert, i el president de la federació de Junts a Barcelona, Joan Rodríguez.

 18:16 
ERC alerta de la "situació gravíssima" que viuen les dones i es compromet a abordar-ho des de les institucions i els carrers

La diputada d’ERC Raquel Sans ha alertat aquest divendres, abans de començar la manifestació pel 25N, de la "situació gravíssima" que viuen les dones, i ha assegurat que els republicans ho abordaran des dels carrers però també des de les institucions: "Tenim un repte com a societat i estem compromesos. Sortim al carrer acompanyant el moviment feminista i també ho fem des de les institucions. La Generalitat té clara l’aposta per la transformació feminista", ha dit en declaracions als mitjans. Els republicans se sumen així a la manifestació del 25-N a Barcelona. La delegació està encapçalada per les dirigents republicanes Tània Verge, Marta Vilalta, Carme Forcadell, i Oriol Junqueras. També participen en la convocatòria els consellers Joan Ignasi Elena, Teresa Jordà, Josep Gonzàlez-Cambray, Manel Balcells i els diputats Jenn Díaz, Ernest Maragall, Najat Driouech, Alba Camps i Pau Morales.

 16:22 

 15:01 
Barcelona atorga la Medalla d'Or al Mèrit Científic a Valentí Fuster, Montserrat Aguadé i Teresa San Román

L'Ajuntament de Barcelona ha oficialitzat aquest divendres la llum verda per entregar la Medalla d'Or al Mèrit Científic tres figures de consens: el doctor Valentí Fuster, especialment per la seva tasca en l'àmbit de la cardiologia, la doctora Montserrat Aguadé, per una trajectòria adreçada a la genètica evolutiva, i Teresa San Roman, per la seva dedicació a les minories ètniques i en especial al poble gitano. Fuster, a més, ja compta reconeixements com el Gran Premi Científic de França i el Premi Príncep d'Astúries. Aguadé és catedràtica de Genètica i Premi Nacional d’aquest àmbit l’any 2010. San Román, per la seva part, és una antropòloga i compta amb la Medalla de l’Ordre Civil a la Solidaritat del Ministeri de Treball i Afers Socials.



 

 14:52 
El govern Colau-Collboni, a favor de presentar candidatura per acollir el Mundial d'Atletisme

El govern municipal d'Ada Colau (BComú) i Jaume Collboni (PSC) a Barcelona s'ha mostrat favorable a presentar candidatura per acollir el Mundial d'Atletisme. La petició d'Esquerra Republicana incidia en el fet que és un dels pocs grans esdeveniments esportius que encara no ha tingut la capital catalana com a seu. El regidor socialista responsable d'Esports, David Escudé, ha acceptat la petició dels republicans i s'ha mostrat il·lusionat amb la proposta. A banda, ha reclamat suport del departament a càrrec de la carpeta d'esports a la Generalitat amb altres objectius que es busca acollir, com l'Eurolliga de bàsquet o el Mundial de futbol 2030. "Esperem un cop de mà", ha dit Escudé. Mentrestant, Barcelona es prepara per acollir el pròxim estiu la sortida de la Vuelta España, una prova amb un cost d'un milió d'euros públics.

 

 11:07 
Collboni es posa el braçalet LGTBI prohibit per la FIFA al Mundial de Qatar al ple de l'Ajuntament

El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha decidit presentar-se al ple municipal lluint el braçalet amb els colors en representació del col·lectiu LGTBI, un símbol d'actualitat perquè ha estat prohibit per la FIFA al Mundial de futbol de Qatar. A més, se l'ha deixat posat durant diverses intervencions polítiques. El símbol del líder socialista arriba dies després que l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, catalogués de "mundial de la vergonya" la competició esportiva que s'està celebrant aquests dies, en relació a les condicions d'explotació laboral i de limitació de drets de les dones i el col·lectiu LGTBI al país qatarí. 


 

 10:22 
Borrell assegura que el delicte de sedició no s'elimina: "Se li canvia el nom, però l'essència no desapareix"

L'alt representant de la política exterior europea, Josep Borrell, ha defensat aquest divendres en una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 que el delicte de la sedició no s'elimina del codi penal espanyol. "Se li canvia el nom, però l'essència no desapareix", ha assegurat Borrell, que ha considerat que és "una altra història que es rebaixin les penes". Un fet que ha relacionat amb l'intent de l'Estat d'homologar la seva legislació "amb la manera en què aquests fets estan castigats a Europa".

 08:03 
Els infermers del Regne Unit convoquen la primera vaga de la història del sistema sanitari del país

El principal sindicat d'infermeria del Regne Unit ha anunciat vagues pel 15 i el 20 de desembre, en el que seria la primera aturada de la història del sistema sanitari britànic. El Real Col·legi d'Infermeria (RCN) britànic defensa que no ha tingut una altra opció després del fracàs de les converses amb els ministres del Govern, en les quals demanaven un augment salarial del cinc per cent per sobre de la taxa d'inflació, per la qual cosa els treballadors d'Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord pararan dos dies al desembre durant 12 hores.

 07:42 
Arnau Griso es retira aquest divendres al Sant Jordi Club: el grup ho deixa després d'11 anys d'èxits

El grup sancugatenc Arnau Griso, format per Arnau Blanch i Eric Griso, s'acomiada aquest divendres dels escenaris amb un concert al Sant Jordi Club de Barcelona. El recital comptarà amb temes del seu primer treball, Revolución Bananera, i cançons del seu darrer disc, Eric Blanch. El grup nascut a YouTube posa punt final, així, a una aventura que va començar el 2011 "com a broma digital". "Deixar Arnau Griso és el millor que podíem fer per mantenir la nostra amistat i la salut mental", va dir Arnau Blanch.

 21:44 

 20:31 

 19:20 
El Govern indemnitzarà les mares de fills assassinats per violència vicària
La Conselleria d'Igualtat i Feminismes ha incrementat les indemnitzacions per violència de gènere, i per primera vegada l'executiu reconeixerà el dret de les mares a ser indemnitzades per l'assassinat dels seus fills. En un comunicat, el Departament ha detallat que s'equipararan les indemnitzacions a mares per l'assassinat dels seus fills a les indemnitzacions que reben els fills de dones assassinades per violència masclista: rebran prop de 40.000 euros. És una mesura que la Conselleria vol incloure en els nous pressupostos de la Generalitat. També es contemplen mesures per simplificar els tràmits per rebre les indemnitzacions, i es faran compatibles amb poder cobrar al mateix temps la Renda Garantida de Ciutadania. 
 

 19:00 

 17:31 
Les entitats que atenen persones sense llar alerten de la inflació: "És igual quants pisos obrim, els omplirem tots"

El centre d’acollida Assís per a les persones sense llar alerta dels greus efectes que està tenint l’emergència de l'habitatge i l’encariment de la vida – derivat de la crisi de l’energia i la pujada de la inflació – sobre les usuàries que atén. En declaracions de l’ACN, la responsable del programa Dones Amb Llar i del CRI La Violeta, Elena Sala, ha assenyalat que l’escenari actual “no permet sostenir una vida digna” amb “situacions d'allò més fràgils”. “És igual quants pisos obrim, els omplirem tots”, ha afirmat. També ha alertat que l’entitat està desbordada, afegint que l’única solució és anar a “l’arrel” del problema. “Ens hem de posar d’acord perquè calen respostes estructurals”, ha dit.
 

 16:00 

 15:00 
Diputades, periodistes i treballadores es concentren a les escales del Parlament contra la violència política vers les dones

Diputades, periodistes i treballadores, així com les conselleres Laura Vilagrà, Tània Verge, Meritxell Serret i Natàlia Garriga, s'han concentrat a l'escala noble del Palau per protestar contra la violència política vers les dones. Ho han fet al voltant del 25 de novembre -Dia Internacional per a l'Eliminació de les Violències vers les Dones- i també després que una diputada de Vox al Congrés acusés la ministra Irene Montero de tenir com únic mèrit "haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias". "No permetrem que la violència contra les dones en la vida política s'assumeixi com el cost o el preu per a les dones de fer política des de l'activisme o des de les institucions", asseguren les impulsores en un manifest. A la protesta, hi han participat representants de tots els partits del Parlament menys Vox, Cs i PP. "Per nosaltres i per totes les que vindran, fem valdre el clam feminista que, des de la sororitat, crida que si ens toquen a una, ens toquen a totes", apunta el manifest que ha llegit la diputada dels comuns Susana Segovia.

 14:54 
L'Audiència Nacional dona la raó als CDR processats per terrorisme i ordena allargar la investigació

La sala penal de l'Audiència Nacional ha donat la raó als dotze CDR processats per terrorisme i ha ordenat al jutge encarregat de l'operació Judes que allargui la instrucció de la causa per garantir el seu dret de defensa. En una interlocutòria, els magistrats han estimat el recurs formulat per un dels acusats contra els escrits del jutge Manuel García Castellón, que rebutjava prorrogar la fase d'investigació. La sala ha pres la decisió d'ordenar a l'instructor allargar la investigació en contra del criteri de la Fiscalia.

 14:24 
El CGPJ es compromet a "intentar tancar" el 22 de desembre els nomenaments del TC

Els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'han compromès a "intentar tancar" en un ple el dijous 22 de desembre els nomenaments pendents de dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC). Fonts de l'òrgan han explicat que els vocals han mostrat "plena disposició" a tractar de designar-los en aquella data i han acordat incloure aquest punt en l'ordre del dia de la trobada. Els membres de la comissió negociadora tornaran a reunir-se dimecres vinent, 30 de novembre. El límit fixat per llei per designar els dos magistrats del TC va vèncer el 13 de setembre i des d'aleshores es manté el bloqueig per part del bloc conservador.

 14:18 
Els Bombers de Barcelona treballen en una fuita d’oxigen liquat al Port

Els Bombers de Barcelona treballen en una fuita d’oxigen liquat al port que no ha provocat cap ferit, segons han informat des de Protecció Civil i també fonts municipals. El port ha activat el seu Pla d’Autoprotecció després que s’hagi produït un vessament d’oxigen liquat al moll de Sant Bertran. L’empresa s’ha desplaçat al lloc també amb un tècnic per avaluar la situació. La situació es manté estable.

 14:08 
El CGPJ acorda per la mínima no protestar per no haver estat consultats sobre la derogació de la sedició

​El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha decidit aquest dijous per la mínima -nou vots en contra i vuit a favor- no protestar per la reforma del codi penal acordada entre els governs espanyol i català. El bloc conservador volia que se li demanés l'opinió abans de tramitar la proposta de derogació de la sedició, un pas que només és obligatori quan la iniciativa és del govern espanyol, no pas quan qui ho impulsa són els grups parlamentaris, com és el cas. La proposta dels vuit vocals conservadors ha estat rebutjada, però emetran un vot particular.

 13:43 

 12:44 
El TSJC manté el 25% de castellà en dues aules més de Castelldefels i la Canonja

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat el recurs del Departament d’Educació i ha decidit mantenir les mesures cautelars que va imposar perquè es garantís el 25% de castellà en dues aules d’una escola de Castelldefels i una altra de la Canonja (Tarragonès). El tribunal argumenta que no consta acreditat el resultat de l’aplicació de la nova legislació i, en aquesta situació, no es pot valorar aixecar les mesures cautelars dictades anteriorment. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va apuntar dilluns que aquesta situació es dona en 26 aules catalanes.

 12:30 
La manifestació de l'ANC contra la reforma del codi penal acabarà al Palau de la Generalitat

La manifestació de l'ANC contra la reforma del codi penal, que inclou la derogació de la sedició i la modificació dels desordres públics, es farà el dimarts 6 de desembre i començarà a Pla de Palau i pujarà per Via Laietana, girarà pel carrer de Jaume I i acabarà davant del Palau de la Generalitat, a la Plaça Sant Jaume. Allà hi haurà l'escenari i els organitzadors exigiran al Govern que aturi el pacte amb l'Estat perquè, argumenten, "només augmenta la repressió contra el moviment independentista de base". 

 12:30 
Rufián recorda que la reforma de la malversació exigiria "cautela" perquè no serveixi per "blanquejar corrupteles"

El portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha afirmat aquest dilluns que la seva formació "intentarà, si es pot" impulsar una reforma del delicte de malversació, un delicte que al seu entendre "ha estat utilitzat com un càstig ideològic per part de segons quins jutges". En tot cas, en declaracions al Congrés, ha advertit que a l'hora d'abordar aquesta possible reforma cal estar "molt atents" perquè no s'utilitzi "com una porta oberta a blanquejar corrupteles". De moment l'única reforma del Codi Penal que es tramita al Congrés és la que el govern espanyol va acordar amb ERC i que inclou la derogació de la sedició i la reformulació del delicte de desordres públics agreujats. Els grups podran presentar esmenes la setmana que ve.

 11:19 
El pederasta dels Maristes entra a la presó

Joaquim Benítez ja ha ingressat a presó per complir condemna pels abusos sexuals continuats a menors en una escola dels Maristes. L’exprofessor va ser condemnat a 21 anys i 9 mesos de presó i tenia fins a finals de setmana per acudir a un centre penitenciari. Dimecres a les 20.15 hores va ingressar voluntàriament a la presó de Puig de les Basses de Figueres, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en un comunicat. Benítez va ser condemnat per abusos sexuals a quatre menors d’edat quan era professor d’educació física dels Maristes de les Corts en els cursos 2006-2007, 2007-2008 i 2008-2009.

 10:28 
Junts esmena la reforma de la sedició per eliminar la contrapartida dels desordres agreujats

Junts registrarà en les pròximes hores al Congrés dels Diputats una esmena de substitució de la reforma de la sedició que aposta per limitar el text a la derogació d'aquest delicte, sense la contrapartida que apareix a la proposició de Llei del PSOE i de Podem pel que fa als desordres públics agreujats. El text de Junts, que no inclou referències al delicte de malversació, proposa també establir una disposició transitòria per revisar les sentències en un termini curt de temps, així com la cancel·lació dels antecedents penals dels qui han estat condemnats per sedició. A més, Junts també demana que el Codi Penal especifiqui que el delicte de rebel·lió se circumscriu, només, a l'ús d'armes.

 10:03 
Asens posa en dubte que hi hagi majoria per reformar la malversació: "Hi era fa uns dies. No sé si encara hi és"

El president del grup de Podem al Congrés, Jaume Asens, ha posat en dubte que ara hi hagi una majoria suficient per reformar el delicte de malversació. "Jo crec que aquesta majoria hi era fa uns dies. Ara mateix no sé si encara hi és. Hi ha hagut una campanya de desinformació al voltant d'aquesta qüestió i hi ha partits que reben aquesta pressió", ha dit en una entrevista a 'TV3'. Tot i així, ha assegurat que el seu grup està disposat a donar suport a una modificació de la malversació i ha assenyalat que ERC és qui ha de prendre la iniciativa. D'altra banda, ha dit que ningú dubta que els republicans votaran avui dijous a favor dels pressupostos de l'Estat.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació