Dijous, 1 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 15:49 

 13:25 

 10:53 

 10:43 

 10:34 
Aragonès avisa que el cessament de la directora del CNI no resol la crisi i reclama responsabilitats polítiques

"S'equivoca qui es pensi que amb el cessament de la directora del CNI s'acaba la depuració de responsabilitats". Aquesta és l'afirmació que ha fet el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control al Parlament, on ha insistit que cal "assumpció de responsabilitats polítiques" i desclassificació de de les resolucions dels magistrats que van motivar que fos espiat. "No es pot donar cap crisi ni per matisada ni per resolta", ha assegurat. Junts ha demanat al president que "no dialogui amb qui espia". Informa Sara González
 

 10:28 
Aragonès fa una crida a la "unitat" per modificar la llei de política lingüística 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a la "unitat i l'ambició" per preservar el model d'escola catalana, en referència a la modificació de la llei de política lingüística embarrancada al Parlament. Davant la petició dels comuns d'accelerar en aquest ple el debat sobre aquesta qüestió, el president ha defensat "enfortir" el consens dels quatre grups signants -ERC, Junts, PSC i comuns- "en les properes hores i dies". Informa Sara González
 

 10:09 
Robles assegura a ERC que se sent "satisfeta i orgullosa" del CNI

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha afirmat en la sessió de control al Congrés que se sent "satisfeta i orgullosa" del CNI. Ho ha dit en resposta al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián. Robles ha assenyalat que la feina que fan els membres del CNI fan que "vostè i jo puguem tenir unes llibertats que en un altre cas no tindríem". 

Gabriel Rufián li ha respost que "si les nostres llibertats depenen del CNI, mal anirem". Rufián ha dit que reconeix que Robles és patriota i estima Espanya, però que el patriotisme de Robles és "tòxic" i que "estima malament" el seu país. "Ocultar el que passa no fa més patriota", ha dit, tot recordant el passat de Robles com a magistrada que "es va enfrontar al GAL". Rufián ha afirmat que demanen explicacions a la ministra "no com a independentistes sinó com a demòcrates". Robles li ha preguntat si quan va assitir a la comissió de secrets oficals, va poder comprovar la documentació judicial sobre l'espionatge, i que creia que el diputat republicà "està fent mèrits, no sé davant de qui". Informa Pep Martí

 09:59 
Trias descarta presentar-se a les primàries de Junts a l'alcaldia de Barcelona

L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias ha descartat presentar-se a les primàries de Junts per escollir el candidat a l'alcaldia. En declaracions a La2 i Ràdio4, Trias ha insistit que està jubilat i que el que fa falta és una persona per construir la Barcelona dels propers 15 o 20 anys. A més, ha posat noms com Jordi Martí o Neus Munté sobre la taula. D'altra banda, ha considerat un "error immens" que l'espai convergent estigui fracturat en diversos partits i plataformes i ha dit que la primera feina que té Junts és "refer" aquest espai per aconseguir la "convivència" entre gent diferent. Ha valorat també que la situació actual "exigeix diàleg" amb el govern espanyol i ha lamentat que ERC no es vol entendre amb Junts.

 09:17 
Sánchez assegura que amb el seu govern els serveis d'intel·ligència "no s'utilitzaran per perseguir adversaris polítics" 

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha admès que hi ha hagut una "fallida" en la seguretat de les comunicacions del govern d'Espanya, però "hem complert amb la llei i hem posat en coneixement de la justícia aquests fets delictius i actuar amb absoluta transparència". Ha recordat que ahir es va produir el cessament de la directora del CNI, a qui ha reconegut la feina feta, per passar a atacar directament el PP. Sánchez ha dit que amb el seu govern "ni els fons públics ni els cossos de seguretat de l'Estat ni els serveis d'intel·ligència s'usaran per tapar fets delictius ni per perseguir adversaris polítics fora de la llei". 

Sánchez ha intervingut en la sessió de control al Congrés en resposta a una pregunta de la portaveu del PP, Cuca Gamarra, sobre el "deteriorament" de les institucions de l'Estat. Sánchez ha respost recordant la situació que hi havia quan va arribar a la Moncloa, "amb una declaració unilateral d'independència i quan s'havien creat estructures policials paral·leles i els mangants estaven en el govern". Ha proclamat que ara la Constitució s'aplica en tot el territori, tot lamentant que no hi hagi una dreta europeista i moderna, sinó "la desgràcia de dreta que pateix la democràcia espanyola". Informa Pep Martí

 09:08 
Primeres accions a Barcelona impulsades per Batec en la vaga de pagaments a Renfe

L'organització Batec, promotora de la vaga de pagaments a Renfe d'aquest dimecres 11 de maig, ha blindat les portes de l'estació de Renfe de Passeig de Gràcia amb Aragó amb cinta adhesiva en una de les primeres accions que pretenen dur a terme durant tota la jornada d'avui. Els usuaris travessen les portes sense tenir molt clar que està passant. La portaveu de l'organització,. Antònia Maria Dols ha reivindicat l'èxit de la convocatòria arreu de Catalunya: "Arreu del país s'han obert les portes".
 

 09:06 

 09:01 
Turull no en té prou amb la destitució de Paz Esteban

Jordi Turull, en una entrevista a Els matins de TV3, ha demanat més accions al govern espanyol per esclarir el Catalangate. "No. De cap manera en tenim prou amb la destitució de Paz Esteban, directora del CNI, és canviar un petit fusible de tota l'estructura. Demanem que se sàpiga tot. Darrere d'un funcionari hi ha una ordre política", ha apuntat.
Turull s'ha mostrat sorprès amb el que publica algun mitjà a Madrid, que el govern espanyol coneixia l'espionatge al president Aragonès, amb l'excusa que es pensava que era coordinador dels CDR. "Pere Aragonès, coordinador dels CDR? Si anaven per aquí, ja entenc el que els va passar abans de l'1-O... El problema de fons és que l'estat considera l'independentisme com terrorisme, aquesta és la gravetat dels fets", ha dit l'exconseller.
 

 08:50 

 08:46 
La guanyadora del BCN Film Fest La conferència arriba als cinemes doblada al català

Arriba als cinemes doblada al català la pel·lícula alemanya La conferència que va ser la gran triomfadora del BCN Film Fest. El llargmetratge, que va emportar-se el guardó a la millor pel·lícula, recrea la reunió de dirigents nazis en què es va decidir l’assassinat sistemàtic de milions de jueus durant la Segona Guerra Mundial.

 08:32 

 08:07 

 08:07 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. 

 07:58 

 07:26 

 07:05 

 07:04 

 23:00 
Araújo es desmaia per un cop fort durant el partit Barça-Celta i abandona al terreny de joc amb ambulància

El defensa del Barça Ronald Araújo s'ha desmaiat durant el partit contra el Celta i ha hagut d'abandonar el terreny de joc en ambulància. En un xoc amb el davanter blaugrana Gavi, l'uruguaià ha caigut a terra i s'ha quedat inconscient. Tot i que ha recuperat la consciència, ha hagut d'abandonar el Camp Nou assistit pels serveis d'emergències. El partit, al minut 61 es manté amb un 3-1 gràcies a dos gols d'Aubameyang i un de Memphis, acompanyats d'una gran actuació de Dembelé. 

 22:28 
Ferida greu una dona en un incendi a un pis del Prat de Llobregat

Una dona ha resultat ferida greu per cremades en un incendi que ha tingut lloc aquest dimarts al vespre en un pis del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), segons ha informat el cos d'extinció d'incendis. La víctima ha estat traslladada per efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'hospital barceloní Vall d'Hebron. Els Bombers han rebut l'avís de l'incident minuts després de les vuit. Hi han anat quatre dotacions, que han controlat les flames en mitja hora. El foc ha afectat un tercer pis en un edifici de cinc plantes al carrer de la Ballestera.

 22:16 

 21:25 

 21:14 

 20:49 

 20:32 

 20:04 

 19:41 

 19:33 

 18:57 

 18:45 
Gay defensa que el diàleg entre governs és "l'única via per canalitzar la situació actual"

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha reivindicat el diàleg amb l'executiu de Pere Aragonès com "única via per canalitzar la situació actual", després de l'espionatge amb Pegasus. Gay ha garantit que la Moncloa no deixarà el camí de l'acord, la negociació i el pacte. "No hi ha propòsit més noble ni meta que mereixi més la pena que fomentar la convivència", ha expressat Gay des del Círculo Ecuestre, replicant les paraules de Pedro Sánchez divendres al Cercle d'Economia. La delegada ha reivindicat que a Catalunya ara s'està "en un moment de respecte a la democràcia i a la legalitat" i ha lloat que la relació entre governs s'emmarca en la "normalitat".

 18:01 

 17:21 
[naciodigital]2/234158[/naciodigital]

 14:51 
Activistes ocupen la seu del districte de Sants-Montjuïc per demanar el reallotjament d'una família

Una trentena d'activistes a favor del dret a l'habitatge han ocupat aquest dimarts la seu del districte municipal de Sants-Montjuïc de Barcelona per demanar u reallotjament per a l'Abdel, la seva dona i les seves dues filles, que fa un mes van ser desnonats d'un pis que estaven ocupant al barri. La família va marxar a l'alternativa habitacional que li van oferir els serveis socials: una pensió al carrer Balmes. Però ell rebutja aquesta solució perquè se senten arrelats a Sants i perquè a la pensió han de compartir el lavabo i hi ha només tres llits. Els treballadors del districte s'han ofert a negociar però han posat com a condició dialogar amb un grup de cinc representants enlloc de amb el grup sencer. El sindicat ho ha rebutjat.

 14:39 

 13:57 
El Govern insisteix que "no renuncia als Jocs Olímpics"

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha insistit que la Generalitat vol celebrar els Jocs Olímpics i ha dit que és "una evidència" que si les coses no avancen és pel "bloqueig" del president de l'Aragó, Javier Lambán. "La posició del Govern és clara, l'acord estava tancat i validat, i ara haurem de veure com resol això el COE", ha afirmat. "El Govern no renúncia als Jocs Olímpics", ha afirmat Plaja. 

 13:55 

 13:43 
El Govern nomena Pere Soler, exdirector dels Mossos, nou director general de l'ACCO

El Govern ha nomenat aquest dimarts l'exdirector dels Mossos d'Esquadra Pere Soler nou director general de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO). Soler va estar al capdavant de la policia catalana el 2017 i va ser jutjat a l'Audiència Nacional juntament amb el major Trapero per l'organització de l'1-O. El nou director general de l'organisme també havia estat director de Serveis Penitenciaris de la Generalitat (2013-2016) i després de deixar els Mossos d'Esquadra va ser assessor del Departament d'Empresa i Coneixement entre 2018 i 2021. Llicenciat en Dret per la UAB, també ha estat president del Tribunal Arbitral de Terrassa i regidor de l'ajuntament de la ciutat entre 2011 i 2015

 13:13 

 11:17 

 11:10 
Tallada la circulació de d'alta velocitat entre Catalunya i França pel descarrilament d'un tren

La circulació de trens d'alta velocitat entre Catalunya i França es troba interrompuda aquest dimarts al matí pel descarrilament d'un comboi de mercaderies als voltants de Perpinyà, segons ha informat la companyia Renfe. Els trens entre Figueres i Barcelona però, funcionen amb normalitat i la circulació en aquest tram està garantida. L'operadora encarregada del transport de viatgers entre els dos costat de la frontera, Renfe-SNCF en Cooperació, està gestionant un servei alternatiu per carretera entre Figueres Vilafant i Perpinyà.

 10:30 
Aragonès reuneix el vicepresident Puigneró i els consellers Cambray, Geis, Garriga i Vilagrà a la Casa dels Canonges per afrontar l'ordre sobre el 25% de castellà

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reunit aquest dimarts a la Casa dels Canonges el vicepresident, Jordi Puigneró, el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, i les conselleres Laura Vilagrà, Gemma Geis i Natàlia Garriga, per afrontar l'ordre sobre el 25% de castellà, tal com ha avançat La Vanguardia i han confirmat a l'ACN fonts de Palau. La reunió ha durat de 8:30 a 9:30 hores, i s'ha produït abans del Consell Executiu ordinari de cada dimarts. Aragonès ha reunit així els departaments més directament implicats amb el tema.

 10:14 

 08:38 

 08:01 

 08:37 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:04 

 22:16 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació