Dijous, 1 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 17:41 
El Consell per la República nomena nou delegats exteriors per treballar per la independència de manera "desacomplexada"

El Consell per la República ha nomenat els primers nou delegats exteriors. Es tracta de quatre representants al continent europeu, de tres a l'americà i dos més a Israel i Nova Zelanda. En una atenció als mitjans abans de la reunió amb els delegats exteriors, el vicepresident del Consell per la República, Toni Comín, ha assegurat que es tracta d'un pas "decisiu" en l'establiment de la xarxa diplomàtica de l'organització. A més, ha remarcat que els delegats del Consell treballaran de manera "desacomplexada" per la independència, cosa que ha apuntat no poden fer els delegats del Govern. "Potser els agradaria fer-ho, però no ho poden fer", ha assegurat Comín, tot subratllant que els delegats del Govern estan "limitats" pel marc autonòmic.

 17:03 
Retiren el camió ​de gran tonatge bolcat a l'AP-7 a Tarragona i ja hi ha un carril obert en sentit nord

El tràiler que ha bolcat aquest dissabte a les vuit del matí a l'AP-7 a Tarragona quedant totalment travessat a la via, ja ha estat retirat. Quelcom que ha permès obrir un carril en sentit nord. No obstant això, a hores d'ara, el Servei Català de Trànsit informa que encara hi ha dos quilòmetres de cua en aquest sentit de la marxa i un quilòmetre i mig més en sentit sud. A l'N-340 a Torredembarra, sentit nord, hi ha quatre quilòmetres de circulació lenta.

 14:58 
Entra a presó l'acusat de ser un assassí en sèrie d'homosexuals a Bilbao

El detingut pels presumptes homicidis de gais a Bilbao ha ingressat avui a presó per ordre del jutge instructor de la causa. La policia basca, l'Ertzaintza, investiga sis possibles delictes comesos a la capital del País Basc, entre ells un presumpte homicidi consumat i dos en grau de temptativa. També estan al cas d'una possible vinculació del sospitós amb tres morts més, que es van atribuir a causes naturals. El cas està sota secret de sumari.

 12:42 
Illa critica Aragonès per demanar diàleg amb Sánchez però "no practicar-lo" a Catalunya

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha criticat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per demanar diàleg amb el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, però "no practicar-lo" a Catalunya. En un acte a la seu del partit sobre Europa, aquest dissabte, l'exministre ha donat suport a Aragonès per reclamar aquesta negociació amb l'Estat, però li ha exigit que també sobri al "diàleg entre catalans". Per la seva banda, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha reclamat més competències i capacitats per a la UE, més voluntat política amb consciència europea, i "menys unanimitats" en les preses de decisions.

 12:36 
Albiach adverteix ERC que pot beneficiar el PP si fa pagar a la Moncloa l'espionatge

La coordinadora general de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, adverteix a ERC que “si fa pagar” al govern espanyol pel ‘Catalangate’ això “acabarà perjudicant la gent” i beneficiant el PP. Durant el consell nacional dels comuns que es fa aquest dissabte a la seu del partit de Barcelona, Albiach ha demanat als republicans que no cometin “el mateix error” que van fer votant en contra la reforma laboral. A més, ha defensat que cal “saber tota la veritat abans d’assenyalar amb el dit” per tal que la crisi provocada per l’espionatge “no es tanqui en fals”. Per aquesta raó ha tornat a reclamar una investigació policial i política i una reforma de la llei franquista de secrets oficials per “depurar responsabilitats”.

 12:26 
Junqueras assegura que viu "amb orgull" que els espiïn i que si ho fan és perquè saben que ERC "pot guanyar"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dissabte que viu "amb orgull" que els espiïn i ha afirmat que si ho fan és perquè saben que els republicans poden guanyar. "Ens espien, i què?", s'ha preguntat, i ha afegit: "el que diem en públic és el mateix que diem en privat". Junqueras ho ha manifestat en una trobada de representants d'ERC celebrada a Reus per tal de començar a preparar les eleccions municipals del 2023. En l'acte també hi ha participat telemàticament la secretària general del partit, Marta Rovira, que ha sostingut que els republicans són "l'alternativa" que vol "transformar" la societat i que "moltes vegades la sociovergència bloqueja el canvi".

 11:37 
Emmanuel Macron investit president de la República francesa

Emmanuel Macron ha estat investit com a president de França aquest dissabte al matí en un acte solemne a l'Elisi. El 14 de maig iniciarà oficialment el seu segon mandat. La cerimònia ha comptat amb mig centenar de convidats, entre els quals destaquen els expresidents François Hollande i Nicolas Sarkozy, i els ex primers ministres Édouard Philippe, Jean-Pierre Raffarin i Manuel Valls.
 

Un moment de l'acte recollit pel canal de televisió francès BFM.


 

 11:19 
Aturades de fins a set quilòmetres a l'AP-7 a Tarragona per un camió bolcat

Un tràiler ha bolcat aquest dissabte al matí a l'AP-7 a Tarragona i, a hores d'ara, encara talla l'autopista en sentit nord. L'accident s'ha produït vora les 08:00 hores al quilòmetre 246 de l'AP-7, a la zona del Pont del Diable. El vehicle de gran tonatge, que ha quedat totalment travessat a la via, ja s'està retirant, però encara manté un carril tallat en sentit sud. El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que es fan desviaments en sentit nord cap a l'A-7. L'accident provoca quatre quilòmetres d'aturades sentit nord, sis quilòmetres més sentit sud i set quilòmetres de cua a l'N-340 a Torredembarra sentit nord. El conductor del camió ha resultat ferit poc greu i ha estat evacuat pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

 10:00 
El president d'Iberdrola es disculpa per qualificar de "ximples" els clients de la tarifa regulada

El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ha demanat disculpes per haver qualificat de "ximples" els clients del mercat regulat de la llum. "El 80% dels espanyols està pagant menys per l'electricitat que el 2018 perquè han abaixat els impostos. Només els ximples que segueixen amb la tarifa regulada del govern paguen més", va assegurar Galán en una conversa distesa en la presentació de la gigaplanta de bateries de Volkswagen a Sagunt. "Ignacio Galán vol demanar sinceres disculpes en el cas que algú s'hagués sentit ofès per unes frases expressades de forma col·loquial, que no tractaven de ferir ningú, i manifesta el seu màxim respecte per tots els consumidors", ha piulat el compte oficial d'Iberdrola per mirar de rebaixar la polèmica.

 21:51 
Nou dotacions dels Bombers extingeixen un incendi en un veler de 15 metres a Sitges

Nou dotacions dels Bombers han extingit aquest divendres al vespre un incendi en un veler de 15 metres a Port Ginesta, a Sitges (Garraf). Els fets han tingut lloc cap a les vuit i segons informa el cos d'emergències no hi ha hagut cap persona ferida. Els Bombers han inundat la nau d'escuma per controlar les flames. A més han separat el vaixell de les embarcacions que hi havia a cada costat per evitar que el foc es pogués propagar. Un cop apagades les flames el veler ha estat tret de l'aigua.

 21:50 

 20:51 

 20:02 
L'Advocacia de l'Estat diu que és el TSJC qui ha de dir si la Generalitat ja compleix la sentència del 25% de castellà

L'Advocacia de l'Estat considera que és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui ha de decidir si cal l'execució forçosa de la sentència que obliga a impartir un mínim del 25% d'hores en castellà a les escoles catalanes. Arran de la demanda d'execució forçosa de la sentència, presentada per l'Asamblea per una Escuela Bilingüe (AEB), l'Advocacia de l'Estat no entra a valorar si les iniciatives legislatives de la Generalitat ja van en la direcció de fer complir la sentència, i només recorda que el Govern pot decidir com fer complir la sentència, però ha d'acabar amb un mínim del 25% d'hores lectives en castellà a totes les escoles.

 19:35 

 19:30 

 19:05 

 17:16 
Un homicidi, dos intents d'homicidi i tres altres possibles casos vinculats al presumpte assassí en sèrie de gais a Bilbao

La policia del País Basc, la Ertzaintza, investiga el presumpte assassí en sèrie d'homosexuals a Bilbao per, almenys, un homicidi i dos en grau de temptativa. A més, també investiguen la vinculació de l'acusat amb unes altres tres morts que es van atribuir a causes naturals. El cas està sota secret de sumari, decretat per un jutjat d'instrucció de Bilbao, i l'acusat segueix en instal·lacions policials. Les dades han estat facilitades aquesta tarda pel consell de Seguretat i vicelehendakari primer del govern basc, Josu Erkoreka, que ha comparegut en roda de premsa acompanyat de Josu Bujanda, cap de l'Ertzaintza.

 

 14:04 
Registrada una forta explosió al barri de Salamanca de Madrid

Una forta explosió ha estat registrada aquest divendres al matí al barri de Salamanca de Madrid. Es desconeixen les causes dels fets -tot i que apunta a una deflagració de gas-, mentre que tampoc hi ha dades sobre víctimes o ferits. Sí que es coneix que hi ha un bloc de tres plantes afectat mentre que un col·legi ha estat evacuat. Els Bombers estan intervenint en les tasques de rescat mentre que els serveis mèdics han improvisat un hospital de campanya.

 13:08 

 13:01 
Sánchez reivindica els beneficis d'avançar cap a la "integració europea" davant de crisis com la Covid i la guerra a Ucraïna

En la seva intervenció en la clausura de les jornades del Cercle d'Economia, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha verbalitzat un missatge d'afirmació cap al projecte europeu en presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Sánchez ha celebrat la "convergència" cap a una "millor integració europea" en les crisis dels darrers tres anys, com la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, la pandèmia de la Covid i la guerra a Ucraïna. "Sempre hem optat per fer major i més fort el projecte comú, que és Europa", ha exposat el president espanyol, que ha apuntat en una direcció optimista. "Les turbulències passaran i el que perdurarà serà Europa", ha reblat. Informen Joan Serra Carné i Oriol March

 13:03 

 12:52 
Pedro Sánchez afirma davant Pere Aragonès la "voluntat d'avançar" en la via del "diàleg, la negociació i l'acord" malgrat el "Catalangate"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha verbalitzat un missatge davant del president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la confirmació de l'espionatge a la cúpula independentista. En la clausura de les jornades del Cercle d'Economia i després que Aragonès li hagi traslladat en persona la gravetat dels fets i la necessitat d'una reunió "cara a cara", Sánchez ha mostrat la "ferma voluntat" en la via del "diàleg, la negociació i l'acord". "Manifesto el meu profund respecte per Catalunya, la seva societat i les seves institucions", ha reblat, abans d'insistir en la necessitat de construir "convivència". Informen Joan Serra Carné i Oriol March

 12:31 
L'ONU denuncia ucraïnesos executats i portats a camps de detenció

La persona al capdavant de l'oficina de drets humans de les Nacions Unides, Michelle Bachelet, ha comunicat al Consell de Seguretat que el seu equip ha documentat casos d'homes ucraïnesos executats i portats a camps de detenció de Rússia i Bielorússia. La seva oficina ha pogut documentar 180 casos de desaparició d'oficials, periodistes, activistes, civils i militars jubilats. Bachelet també ha explicat que tenen proves d'almenys vuit casos d'individus prorussos desapareguts.
 

 12:19 

 12:10 
Elsa Artadi deixa la política: "No tinc energia per seguir"

La fins ara líder de Junts a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha anunciat que deixa la la política, tant el seu càrrec de regidora al consistori com el de diputada al Parlament. També deixa tots els càrrecs orgànics a Junts. "No tinc energia per seguir", ha explicat en una compareixença sense preguntes i visiblement emocionada en la qual ha estat acompanyada del seu equip a l'Ajuntament i de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Informen Sara González i Oriol March

 11:55 
Sànchez constata que el Catalangate és el "cas més greu d'espionatge a Europa" i situa el govern espanyol com a "còmplice de les clavegueres de l'Estat"

Jordi Sànchez constata que el Catalangate és el "cas més greu d'espionatge a Europa" i situa Pedro Sánchez i els seus ministres com a "còmplices de les clavegueres de l'Estat". L'encara secretari general de Junts afirma que "no hi ha les condicions" perquè es pugui produir un escenari de negociació amb el govern espanyol després del Catalangate. "Prou a la presa de pèl i prou a tapar les vergonyes a aquest govern", assegura. Sobre la reunió breu entre Pere Aragonès i Pedro Sànchez a les jornades del Cercle d'Economia, Sànchez ha assegurat: "Suposo que en dos minuts han resolt tots els problemes". A més, demana dir "prou" a la "farsa de la taula de diàleg" després de la confirmació del cas d'espionatge. "El mínim que es podria fer és obrir una comissió d'investigació", diu el secretari general de la formació independentista. Informa Joan Serra.

 11:47 
Antich lamenta que les víctimes del Catalangate encara no tinguin explicacions: "Estem en una injustificable situació d'indefensió"

Xavier Antich, president d'Òmnium, lamenta que les víctimes del cas d'espionatge encara no tinguin explicacions pel Catalangate i defineix la compareixença de la directora del CNI com a opaca. "Estem en una injustificable situació d'indefensió", afirma Antich, que demana a Pedro Sánchez que deixi d""amagar-se". Meritxell Serret i Ernest Maragall (ERC) denuncien l'"atac als drets civils" que suposa el Catalangate i demanen que s'assumeixin "responsabilitats" des del govern espanyol. Carles Riera exigeix la desclassificació "immediata" de la documentació que acredita l'espionatge a l'independentisme. "Exigim transparència i una investigació objectiva", afegeix el diputat de la CUP. Informa Joan Serra.

 11:34 
Salut declara 32 ingressats més i 2 crítics menys a l'UCI amb Covid

El Departament de Salut ha declarat 32 ingressats més per Covid-19 (983) i 2 crítics menys a l'UCI (31) respecte a l'últim balanç, dimarts passat. S'han registrat 8.728 nous casos confirmats per PCR o TA i el global arriba a 2.481.836 des de l'inici de la pandèmia. El nombre de morts és 27.190, que són 22 defuncions més notificades en els últims dies. L'Rt es manté en 1,18, mentre que el risc de rebrot s’enfila 42 punts, fins a 355. El 17,11% de les proves han donat positiu l'última setmana. La incidència acumulada a 14 dies puja de 290 a 329 i la de 7 dies ho fa de 154,39 a 174,44. Salut comunica ara les dades dos cops per setmana i concentra les proves diagnòstiques en les persones més vulnerables o els pacients greus.

CONTAGIS
2.668.391
(+18.467)
INGRESSATS
1.517
(+232)
UCI
40
(+7)
DEFUNCIONS
27.636
(+63)
Rt
1,22
(+0,16)
REBROT EPG
 415
(+101)
 
VACUNACIÓ
DOSI 1
6.506.298
(+889)
DOSI 2
5.966.510
(+3.026)
Actualització: 21/06/2022

 11:29 
Víctimes del Catalangate es concentren entorn de l'Hotel Vela de Barcelona

Víctimes del Catalangate es concentren al voltant de l'Hotel Vela de Barcelona, on està prevista la visita de Pedro Sánchez, per protestar per l'espionatge. Entre els concentrats hi ha Jordi Sànchez, Josep Rius, Xavier Antich, Meritxell Serret, Carles Riera, Aurora Madaula, Xavier Vendrell, Albert Batet i David Bonvehí. Informa Joan Serra.

 11:13 
L'economia catalana creix un 6,4% interanual durant el primer trimestre

L'economia catalana va créixer un 6,4% interanual durant el primer trimestre, segons l'estimació avançada de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). El PIB català va incrementar-se 1,2 punts per sobre de la mitjana europea (5,2%) i al mateix nivell que l'economia espanyola. En termes intertrimestrals, la variació s'ha situat en un 0,1%, dues dècimes per sota de la mitjana del conjunt de l'Estat (0,3%) i tres dècimes menys que l'assolida a la UE (0,4%). L'Idescat ha indicat que el creixement de l'economia durant el primer trimestre de l'any es deu a l'evolució positiva del sector serveis, que mostra una "recuperació generalitzada" respecte de l'any anterior, sobretot en el turisme.

 10:56 

 10:43 
El funcionari investigat amb Borràs per fraccionar contractes demana tornar a declarar

El funcionari investigat juntament amb Laura Borràs per presumptament haver fraccionat contractes a l'Institut de les Lletres Catalanes (ILC) demana tornar a declarar, cosa que també ha fet un dels testimonis del cas -el cap de contractació del Departament de Cultura-. Després de rebre aquestes sol·licituds, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), els ha citat als dos pel pròxim 24 de maig al matí.

 09:33 

 09:21 
Aragonès: "No abandonarem mai el procés de negociació"

"No abandonarem mai el procés de negociació". Així ha respost el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant una entrevista a Catalunya Ràdio en ser preguntat per si ha quedat dinamitada la taula de diàleg amb la Moncloa. "No els faré el regal d'aixecar-nos de la taula", ha assegurat tot assenyalant que ja sap que "hi ha qui la voldria donar per morta". Aragonès ha afegit, però, que si realment el govern espanyol creu en la via negociada cal "restaurar les garanties". De cara a les properes votacions al Congrés, el president ha explicat que analitzaran "cas a cas" pensant en el benefici dels ciutadans i les institucions catalanes. Informa Sara González

 09:15 
Aragonès exigeix a Sánchez que expliqui públicament qui va ordenar espiar-lo

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit "transparència" al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i expliqui públicament qui va ordenar espiar-lo. També li ha tornat a reclamar dimissions per l'escàndol d'espionatge i garanties de que en aquests moments no està sent espiat per ser independentista. Així ho ha defensat en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha advertit que s'"allunyen les possibilitats d'estabilitat" de la legislatura espanyola perquè la confiança "està a zero". També ha afirmat que no hi ha prou amb atribuir-ho a actuacions del CNI sense el seu coneixement: "A cap lloc del món el CNI actua a la seva". Informa Sara González

 09:09 
Aragonès: "Se'ns està equiparant a terroristes internacionals"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha titllat d'"extremadament greu" que el CNI reconegués que se'l va espiar amb autorització judicial i ha lamentat que se l'estigui equiparant, a ell i a la resta d'afectats, a "terroristes internacionals". En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president ha reivindicat la desclassificació de l'autorització judicial segons la qual va ser espiat i ha denunciat que ha estat per motius política. "Si fa tres anys em van espiar per independentista, em continuen espiant avui?", ha preguntat que, si el govern espanyol no ho sabia, voldria dir que "ningú controla" el CNI i que va ser espiat en plena campanya electoral de les generals del 2019. Informa Sara González    

 08:50 
Calviño valora l'espionatge amb Pegasus a Aragonès i Sánchez

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha descartat la participació del govern espanyol en el cas d'espionatge a Pere Aragonès. "Hi ha una ordre judicial que ho cobreix [...] No ho decideix el govern espanyol", ha assegurat la vicepresidenta espanyola. A més, ha assegurat que la intenció de l'executiu és "conèixer tota la informació i aclarir-ho tot". Sobre l'espionatge a Pedro Sánchez, Calviño ha dit que "la va tranquil·litzar que l'espionatge al president vingués de fora d'Espanya".

 08:35 
Calviño, sobre la fràgil relació entre ERC i el govern espanyol per l'espionatge a Pere Aragonès: «Em sorprèn que per una cosa del passat no es pugui restablir la confiança»

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha assegurat que el govern espanyol "vol aclarir els fets" sobre l'espionatge al president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el marc del Catalangate. Calviño ha assegurat en una entrevista a Els Matins que ho volen fer "des de la tranquil·litat", perquè ha afirmat que "tot s'ha fet en el marc de la legalitat". Preguntada per l'estabilitat de la legislatura amb ERC, la vicepresidenta "s'ha mostrat sorpresa" per la pràctica fractura de la relació entre els republicans i la Moncloa. "Em sorprèn que per una cosa del passat no es pugui restablir la confiança", ha dit.
 

 23:20 

 22:07 

 21:02 

 20:18 
Xavier Antich exigeix "transparència i responsabilitats" pel "Catalangate"

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha exigit "transparència i responsabilitats" pel Catalangate després que aquest dijous el CNI hagi reconegut que ha espiat, amb l'aval judicial, l'exvicepresident de l'entitat Marcel Mauri. "Que ningú justifiqui l'injustificable: espiar per exercir drets fonamentals és antidemocràtic", ha escrit Antich. 
 

 

 19:57 

 19:04 

 18:55 

 18:09 

 17:55 
Una quarantena de ciutats catalanes tindran punts de votació per a la consulta sobre monarquia o república el 14 de maig

Una quarantena de ciutats catalanes tindran punts de votació per a la consulta ciutadana sobre monarquia o república que se celebrarà el 14 de maig arreu de l'Estat espanyol. La mobilització, convocada per la Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República, té l'objectiu de "pressionar" el govern espanyol per convocar un referèndum sobre la forma d'estat. Un dels coordinadors de l'agrupació a Catalunya, Antonio López, ha explicat que hi haurà més de 140 urnes on votar arreu del territori català, la majoria situades a l'àrea metropolitana de Barcelona. A Espanya hi haurà gairebé 1.000 meses i també es podrà participar en algunes ciutats a l'estranger, com Brussel·les, Londres o París.

 16:21 
Objectiu vacunes adaptades a les variants de la Covid-19: l'EMA preveu aprovar-les com a màxim al setembre

L'Agència Europea del Medicament (EMA) preveu aprovar com a tard al setembre les vacunes adaptades a les variants de la Covid-19. "La nostra prioritat és garantir que les vacunes adaptades estiguin possiblement aprovades com a molt tard al setembre perquè es puguin desplegar noves campanyes d'immunització a la Unió Europea a la tardor", ha dit en una roda de premsa el cap de vacunes de l'EMA, Marco Cavaleri. Per ara, però, Cavalieri ha assegurat que encara no està clar si els vaccins seran per a més d'una variant en una sola injecció.

 16:19 

 15:35 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació