Dijous, 1 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 20:35 

 20:16 

 19:55 

 19:24 
Illa constitueix el seu consell assessor, que inclou dirigents com Teresa Cunillera i Joan Clos

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha constituït el seu consell assessor, un òrgan consultiu i d'assessorament. El grup està format per 14 persones "amb experiència acumulada en diversos àmbits" i es reunirà entre dos i tres cops l'any per reflexionar i marcar línies estratègiques sobre com orientar diverses qüestions "que afectaran el futur de Catalunya". Entre els membres hi ha l'exdelegada del govern espanyol a Catalunya Teresa Cunillera o l'exalcalde de Barcelona Joan Clos. També hi ha Cristina Gallach, Rafael Jorba, Manel Nadal o Josep Maria Carbonell. El consell el completen Margarita Arboix, Sandra León, Massimo Maoret, Pura Muñoz, Olga Pané, Roberto Fernández, Maite Costa i Jordi Valls. Javier Villamayor farà les funcions de coordinador i de secretari del Consell Assessor. L'ens s'ha reunit per primera vegada aquest dilluns i ha analitzat un primer document de treball sobre "Catalunya en el context internacional".

 19:24 

 18:50 

 17:33 

 17:23 
Protesta a les portes de l'institut de Cassà de la Selva per denunciar casos d'assetjament escolar al centre

Una cinquantena de persones s'han concentrat a les portes de l'institut de Cassà de la Selva (Gironès) per denunciar assetjament escolar al centre educatiu. Pares, alumnes i exalumnes del centre han assegurat que fa anys que pateixen aquest tipus de situacions i han apuntat directament al professorat i la direcció, a qui acusen de "no fer res" per aturar-ho. El detonant ha estat el cas del padrastre d'una alumna que divendres va colpejar el director. La mare de la nena, Jéssica Zacarias, assegura que la seva parella va actuar "en calent" perquè el director "se'n va riure" quan li va demanar explicacions per la situació que, diu, pateix la seva filla. "La bufetada ha sortit a tot arreu, però el cas de la meva nena, no", critica.

 16:32 

 16:05 
L'aprovació del límit al preu del gas queda ajornada a la setmana vinent

La vicepresidenta tercera espanyola i ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, ha ajornat a la setmana que ve l'aprovació del mecanisme pactat amb la Comissió Europea per limitar el preu del gas a una mitjana de 50 euros i reduir així la factura de la llum. A l'arribada a la reunió amb els seus homòlegs europeus a Brussel·les, Ribera ha admès que "probablement" no hi haurà temps suficient perquè la Comissió Europea doni llum verda a la mesura i que aquesta pugui ser aprovada pel Consell de Ministres aquest dimarts, tal com planejava el govern espanyol. "Estem ultimant els detalls. No és fàcil que tinguem temps de fer-ho demà", ha dit la vicepresidenta tercera, que ha confiat que l'aval final de Brussel·les al mecanisme arribi la setmana que ve.

 

 13:25 

 13:34 
L'aspirant a guàrdia urbà acusat d'abusar de quatre companyes queda en llibertat amb càrrecs

L'alumne de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) ha quedat en llibertat amb càrrecs i amb una ordre d'allunyament sobre les víctimes, després que dijous fos detingut com a presumpte autor de quatre delictes d'abús sexual. L'institut l'ha expulsat del curs i ha obert un expedient disciplinari. Tanmateix, ha ofert suport psicològic a les quatre víctimes i les ha brindat defensa jurídica, així com ha impulsat accions formatives a l'alumnat per a tractar el cas.

 13:13 
El PSC demana que s'"arribi fins al final" tant en la investigació judicial sobre l'espionatge a líders independentistes com en la de membres del govern espanyol

El PSC ha manifestat aquest dilluns, després de la reunió de l'executiva del partit, que l'espionatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, són "fets molt greus" que s'han d'aclarrir. Per això, els socialistes catalans han demanat que s'"arribi fins al final" tant en la investigació judicial sobre la infecció de mòbils a líders independentistes com en la de membres de l'executiu central. "Ens sembla igual de greu", ha afirmat Lluïsa Moret, viceprimera secretària d'organització i acció electoral del PSC. "S'han d'aplicar les mateixes mesures [que les que va anunciar la setmana passada el govern espanyol]", ha insistit Moret, que ha recordat que les novetats sobre Sánchez i Robles obren un "context diferent" del dibuixat la setmana passada. Els socialistes catalans no creuen "necessari" crear una comissió d'investigació al Congrés, perquè no és l'instrument "adient" per afrontar el cas. Informa Joan Serra Carné

 13:11 

 13:05 
Antich es mostra "escèptic" respecte l'espionatge a Sánchez i Robles i acusa el govern espanyol de voler "desviar l’atenció" del "Catalangate"

El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha acusat el govern espanyol de “desviar l’atenció” del Catalangate anunciant ara que Pedro Sánchez i Margarita Robles també haurien estat víctimes de l’espionatge amb Pegasus. "Quinze dies després de denunciar 65 casos, l’Estat continua sense donar explicacions", ha dit Antich, que ha assegurat que és "gravíssim i intolerable" que el govern espanyol només reaccioni quan pensen que també estan sent espiats. El president d’Òmnium s’ha mostrat "escèptic" respecte la denúncia de la Moncloa, perquè es desconeixen els detalls de l’informe, i ha dit que és igual de greu que l’espionatge sigui d’un “agent extern” com si és d’alguna agència de seguretat de l’Estat. "Exigim transparència i que s’aclareixin els responsables, i que es depurin responsabilitats", ha reblat Antich. Informa Bernat Surroca.

 12:56 
Yolanda Díaz reclama "depurar responsabilitats" de "manera àgil i efectiva" per Pegasus

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha considerat "vital" que la investigació sobre l'espionatge amb el programa Pegasus arribi "fins al final" i ha demanat que es "depurin responsabilitats" de "manera àgil i efectiva". "La ciutadania mereix respostes", ha dit Díaz. En una piulada a Twitter després de saber-se que el telèfon del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la ministra de Defensa, Margarita Robles, han estat infectats amb aquest programari d'espionatge, Díaz ha volgut mostrar la seva solidaritat amb les persones espiades i ha dit que és "obligació" de l'executiu "garantir la seguretat" de les institucions.

 12:53 
Junqueras, a Podem i els comuns: "Quanta democràcia estan disposats a vendre els demòcrates espanyols si els perseguits som els independentistes catalans?"

"Hem avisat moltes vegades que després d'espiar l'independentisme altres serien els afectats", ha dit el líder d'ERC, Oriol Junqueras, sobre la posició de Podem sobre l'escàndol d'espionatge. "Quanta democràcia estan disposats a vendre els demòcrates espanyols si els perseguits som els independentistes catalans? Els convidem a defensar la democràcia", ha afirmat el president dels republicans, que ha assegurat que Podem també haurà d'assumir la responsabilitat que li pertoca com a part del govern de coalició si el PSOE no n'assumeix. Informa Sara González

 12:40 
Junqueras assegura que és el govern espanyol qui posa "en perill" la via negociada i la taula de diàleg no assumint responsabilitats per l'espionatge

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha assenyalat que és el govern espanyol qui posa "en perill" la via negociada i la taula de diàleg no assumint responsabilitats pel cas d'espionatge polític. El president dels republicans ha reivindicat que la negociació és una "eina útil i efectiva" per resoldre conflictes entre la societat catalana i l'estat espanyol. "És el govern espanyol qui malmet aquesta via, per això demanem que assumeixi les seves responsabilitats. Reivindiquem i exigim que la respecti i no la posi en perill amb la falta d’assumpció de responsabilitats polítiques", ha sentenciat. Informa Sara González

 12:33 

 12:19 
Junqueras assenyala una "cortina de fum" de la Moncloa i pregunta per què la Fiscalia no actua quan s'espia independentistes, periodistes i advocats

El president d'ERC, Oriol Junqueras, apunta a una possible "cortina de fum" per part de la Moncloa pel canvi de posicionament que ha fet el PSOE en els darrers dies passant de negar l'espionatge a denunciar que hi ha membres del govern espiats. "El govern espanyol ha admès l'espionatge, clar que pot ser una cortina de fum", ha assegurat tot deixant caure que la Moncloa busca estalviar-se assumir responsabilitats. Junqueras també ha preguntat per què la Fiscalia no ha actuat quan els espiats eren els independentistes, periodistes i advocats. Segons el líder republicà, el govern espanyol hauria de ser el principal interessat en depurar responsabilitats: "Ells mateixos són víctimes de l'espionatge que ha ordenat, ha permès o no ha impedit". Informa Sara González

 12:13 
Junqueras: "Com podem saber que el govern espanyol explica la veritat?"

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, posa en dubte la credibilitat de les afirmacions de la Moncloa sobre l'espionatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles. "Com podem saber que el que el govern espanyol ens explica és veritat? Quina credibilitat li podem donar? Per què quan diu que l'espien a ell porta el cas a la justícia i no hi ha cap iniciativa quan són espiats els altres?", ha sentenciat el president d'ERC, que manté que s'han d'assumir responsabilitats perquè les preguntes que han plantejat sobre l'escàndol continuen sense respondre: "Qui ens ha espiat, qui ho ha ordenat, qui ho ha permès i qui no ho ha evitat?". Informa Sara González

 11:57 

 11:30 
Quatre manifestants contra les restriccions per la Covid accepten dos anys i mig de presó per aldarulls a Barcelona

Quatre manifestants contra les restriccions per la Covid han acceptat aquest dilluns dos anys i mig de presó per haver llençat objectes contra els Mossos d'Esquadra en una manifestació el 30 d'octubre del 2020 a Barcelona. En el judici a l'Audiència de Barcelona els quatre acusats han acceptat els fets i han pactat una rebaixa de la pena inicial demanada per la fiscalia, que era de cinc anys i mig, per atemptat a l'autoritat i desordres públics. A més, se'ls ha suspès el compliment de la pena durant els propers tres anys amb la condició que no delinqueixin durant aquest període, que paguin una multa de 1.440 euros i que no acudeixin a cap manifestació durant tres anys.

 11:25 
Rússia alerta de dues explosions al seu territori prop de la frontera amb Ucraïna

Les autoritats russes han alertat aquest diumenge a la nit que s'han sentit dues explosions a la ciutat de Belgorod, a uns 40 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna. "M'he despertat amb el so de dues explosions molt potents fa mitja hora. Segons el centre anticrisi, no hi ha informes de víctimes o danys. Per les xarxes socials han aparegut imatges que mostren centelleigs al cel", ha detallat el governador regional, Viatxeslav Gladkov. Diumenge es va produir un incendi a les instal·lacions del Ministeri de Defensa de Rússia, situades a la regió. Bélgorod, és un dels principals punts per al subministrament d'armes i tropes en l'ofensiva russa contra Ucraïna.

 11:15 
Els comuns avisen que es coneixeran més dirigents espiats i apunten a les clavegueres: "L'estat profund s'ha emancipat de la llei"

Els comuns reclamen una investigació a nivell judicial però també a nivell polític sobre el cas d'espionatge, que ara s'estén al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles. "L'estat profund s'ha emancipat de la llei i està en guerra bruta contra la democràcia", ha dit el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ha subratllat la importància de constituir la comissió d'investigació al Parlament. El dirigent també ha reivindicat bastir "un front comú" contra la guerra bruta. "Aquí només hi ha dues opcions: o estar al costat dels demòcrates o estar al constat dels conspiradors contra les llibertats democràtiques", ha assegurat. De fet, ha advertit que en les properes hores es coneixeran més dirigents que han estat espiats amb Pegasus. Segons Mena, l'objectiu de l'espionatge és "acabar amb l'etapa de diàleg" que ha obert el govern de coalició amb l'independentisme i ha defensat que l'espionatge és tan greu aquest dilluns com abans de saber que Sánchez i Robles també han estat espiats.  Informa Sara González

 10:59 
3 de cada 4 persones creuen que no han estat educades obertament sobre salut mental

La campanya "No és culpa meva", promoguda per l'associació de lluita contra l'estigma i els tabús sobre salut mental, Obertament, ha aconseguit més de 10 milions de visualitzacions als canals digitals i prop de 108.000 interaccions a les xarxes socials. La seva activitat ha consistit, entre altres, en la realització d'una enquesta a 320 persones, que ha permès concloure que tres de cada quatre persones creuen que no han estat educades obertament sobre salut mental. L'objectiu era trencar l'estigma envers els trastorns mentals entre la Generació Z per generar un entorn segur i de confiança perquè els joves puguin parlar-ne i demanar ajuda de manera oberta.

 10:19 
Borràs suggereix que l'espionatge a Sánchez i Robles és una maniobra per passar de botxins a víctimes: "No cola"

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha suggerit aquest dilluns que l'espionatge amb Pegasus al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i a la ministra de Defensa, Margarita Robles, podria ser una "maniobra" per "passar de botxins a víctimes" després del Catalangate. "No cola", ha conclòs Borràs a Twitter.
 

 

 10:13 
Puigdemont se "solidaritza" amb Sánchez i Robles però els "responsabilitza" de no haver fet res fins a l'esclat de l'espionatge a dirigents independentistes

Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts, ha expressat aquest dilluns la seva "solidaritat" envers Pedro Sánchez i Margarita Robles després que la Moncloa hagi explicat que es va intervenir el seu telèfon amb Pegasus, però els ha responsabilitzat de no haver fet res fins a l'esclat de l'espionatge a dirigents independentistes.
 

 

 09:43 
Riera, Botran i David Fernàndez presenten una querella pel "Catalangate"

Els diputats de la CUP Carles Riera i Albert Botran, i l’exdiputat David Fernàndez, han presentat aquest dilluns una querella per l’escàndol d’espionatge massiu contra l’independentisme. L’han presentada al jutjat 32 de Barcelona, que ja té una investigació oberta per l’espionatge a Maragall i Torrent. La querella va dirigida contra l’empresa israeliana NSO, propietària de Pegasus, per delictes contra la intimitat, concretament per descobriment i revelació de secrets. Informa Bernat Surroca.

 09:39 
La Moncloa denuncia intervencions "il·lícites" amb Pegasus dels mòbils de Pedro Sánchez i Margarita Robles

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha comparegut aquest dilluns per denunciar intervencions "il·lícites" a través de Pegasus dels mòbils del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles. La intevrenció al mòbil de Sánchez va ser el maig del 2021, i la del terminal de Robles -que la setmana passada va justificar l'espionatge a dirigents independentistes- es va produir un mes més tard. Informen Joan Serra Carné i Oriol March.

 09:16 

 07:42 

 07:41 

 07:14 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:04 

 22:13 
Colau critica que Bou difongui "fake news" sobre el seu cotxe cremat i li demana que rectifiqui

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat que el regidor del PP, Josep Bou, generi "falses alarmes" i difongui "fake news" sobre el seu cotxe cremat. En un missatge al seu canal de Telegram, Colau ha lamentat que Bou hagi actuat de manera "irresponsable" i hagi atacat la reputació de la ciutat amb "insinuacions". Els Mossos han confirmat que el cotxe de Bou s'ha cremat per accident malgrat que el regidor del PP, i la plana major de l'espanyolisme, han alimentat la possibilitat que l'incident fos intencionat. Un cop desmentida aquesta opció, Colau ha exigit Bou que rectifiqui les seves acusacions i demani disculpes.

 17:34 
‘Alcarràs’ es manté com la tercera pel·lícula més vista a l’Estat l’endemà de l’estrena

La pel·lícula ‘Alcarràs’, de Carla Simón, s’ha mantingut aquest dissabte com la tercera pel·lícula més vista de l’Estat segons el rànquing publicat per ComscoreMoviesSpain per sota de ‘El hombre del norte’ i ‘Animales fantásticos: los secretos de Dumbledore’, totes dues estrenades anteriorment. El dia de l’estrena, el passat divendres, va ser el film més vist a tot l’Estat amb més de 10.000 espectadors. Desenes de tuitaires han criticat que sales de cinema hagin ofert la versió del film en català subtitulada al castellà. A través de Twitter han qüestionat que siguin necessaris els subtítols i d’altres usuaris han explicat quines sales oferien el film únicament en català.

 16:37 
L'ONU confirma l'evacuació de civils ucraïnesos a la fàbrica d'acer de Mariúpol

Les Nacions Unides han anunciat la posada en marxa d'una operació d'evacuació per les persones que resisteixen a la fàbrica d'acer d'Azovstal, a Mariúpol, ciutat sota domini rus. Moscou i Kíiv han confirmat que 46 -de les 1.000 persones que es calcula que hi ha- ja han sortit. L'operació està sent coordinada per ambdós països i per un equip del Comitè Internacional de la Creu Roja. El portaveu de l'ONU, Saviano Abreu, ha explicat que no es donarà més informació al respecte per a garantir la seguretat de les persones afectades.

 12:27 
Paluzie creu que "s'està obrint un espai" per a una nova candidatura independentista

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha advertit aquest diumenge que "si no hi ha un gir, acabarà havent-hi un espai per a una nova candidatura independentista" i que aquest espai ja s'està obrint. En una entrevista a El Món, ha recordat que l'ANC ja va parlar d'impulsar una candidatura cívica -no un partit- i ha afegit que a les bases de l'entitat "s'ha generat moltíssima decepció" amb l'actuació del Govern.

 10:49 
Aragonès veu "imprescindible" negociar amb el govern espanyol però reclama unes "condicions mínimes"

El president del Govern, Pere Aragonès, veu "imprescindible" que el procés de negociació aparellat a la investidura de Pedro Sánchez "pugui continuar", però reclama "unes condicions mínimes" després del Catalangate. En una entrevista a Eldiario.es, assenyala que cal "restaurar les condicions mínimes de confiança perquè es pugui arribar a acords". "Negociar quan has estat espiat no invita a avançar en acords", admet el cap de l'executiu, que diu que mai s'aixecaran de la taula de negociació. També adverteix que "l'estabilitat parlamentària és molt difícil que pugui continuar si no s'assumeixen responsabilitats", i que cal "una investigació real". Aragonès treballa amb els equips jurídics per portar el seu espionatge a la justícia.

 19:14 
El jutge deixa en llibertat l'home que va agredir el director de l'institut de la seva fillastra a Cassà de la Selva

El jutge ha deixat en llibertat el padrastre d'una alumna de l'Institut Cassà de la Selva que va agredir el director del centre gironí. Els fets van tenir lloc divendres al matí, quan l'home, de 38 anys, va anar a l'institut i va propinar un cop de puny al director, que segons fonts policials no ha patit lesions greus. El presumpte agressor va anar al centre a demanar explicacions sobre uns fets relacionats amb la seva fillastra. Els Mossos el van detenir per un delicte d'atemptat a contra un funcionari públic i aquest dissabte ha quedat en llibertat.

 18:45 
Vandalisme a la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona: pintades i robatori de pedres

La basílica de Santa Maria del Pi, al districte de Ciutat Vella de Barcelona, ha estat víctima d'actes vandàlics. Han fet pintades i s'han endut pedres de l'estructura exterior. Una de les guixades ha afectat una reproducció de l'escut de la família Torres i Fiveller que hi ha en un contrafort del segle XIV, segons ha denunciat a Betevé l'arxiver del temple, Jordi Sacasas. L'arxiver també ha explicat que estan estudiant mesures per prevenir nous desperfectes, ja que darrerament també s'han emportat una placa amb el nom antic del carrer.

 12:54 
Ayuso presenta més de 6.000 avals i es converteix en l'única candidata per presidir el PP de Madrid

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha aconseguit 6.039 avals per ser presidenta del PP de Madrid. Aquest dimecres, Ayuso ja n'havia presentat 150, dels 90 necessaris, a la seu del partit a Gènova. Entre els avaladors, estan tots els presidents de districte de Madrid, així com els principals representants de les localitats de la regió. Aquest divendres, a les 20:00 hores, concloïa el termini per presentar candidatures. Tot just unes hores després, el Comitè Organitzador del Congrés (COC) -que se celebrarà el 20 i 21 de maig-, ha confirmat la presidenta de la Comunitat com l'única candidata a presidir el PP madrileny. El COC també ha determinat que els actes de presentació de la candidatura d'Ayuso a les persones afiliades comencin aquest diumenge, 1 de maig, dia del treball. Tot, sense posar en marxa una campanya de recollida d'avals. 

 

 11:11 
Parlem Telecom duplica la facturació fins a un rècord de 36,7 milions d'euros el 2021

El Grup Parlem Telecom ha duplicat la facturació fins a un rècord de 36,7 milions d'euros l'any 2021, segons ha informat aquest dissabte en la publicació dels seus resultats. Això suposa un increment del 95% respecte a la facturació del 2020, que va ser de 18,8 milions d'euros, i triplica la del 2019, quan es van ingressar 10,9 milions d'euros. Malgrat això, i coincidint amb l'augment de costos per la seva sortida al mercat BME Growth, que ha costat uns 600.000 euros, l'ampliació de personal i la integració de diverses companyies, el grup català de telecomunicacions ha registrat unes pèrdues de 3,5 milions d'euros, respecte als 11.000 euros guanyats el 2020. L'EBITDA, en positiu, ha arribat als 1,31 milions d'euros.

 11:10 
Espanya demana a Brussel·les rebre 12.000 milions d'euros més dels fons europeus

El govern espanyol ja ha sol·licitat formalment el segon desemborsament de diners dels fons europeus Next Generation, segons ha confirmat en una nota de premsa el ministeri d'Hisenda i Funció Pública. En concret, Espanya demana el pagament de 12.000 milions d'euros addicionals, coincidint amb l'enviament divendres a Brussel·les del Programa d'Estabilitat 2022-2025 i el Programa Nacional de Reformes per a aquest any. Els diners, apunta Hisenda, es poden cobrar perquè l'Estat ha complert una quarantena de fites exigides per Brussel·les com la reforma laboral i de les pensions. La xifra se sumaria als gairebé 20.000 milions cobrats en el primer tram durant el 2021.

 10:07 



 10:07 
Glovo va tancar el 2021 amb unes pèrdues de 474,8 milions d'euros

Glovo va tancar el 2021 amb unes pèrdues de 474,8 milions d'euros, segons les dades publicades per la seva principal accionista, l'empresa alemanya Delivery Hero, en el seu informe anual. La xifra implica multiplicar per més de cinc les pèrdues de l'any anterior, que van arribar als 83,4 milions d'euros. El 2021, la plataforma barcelonina d'entrega de menjar i productes a domicili va disparar la facturació fins als 591 milions d'euros, però no va aconseguir reduir els números vermells. El 2020, en plena pandèmia, la facturació va ser de 360 milions. Els actius nets de Glovo sumen 685 milions d'euros, mentre que el deute a curt termini puja als 223 milions i a llarg termini arriba a 305 milions més.

 17:15 
La Generalitat intentarà identificar uns 2.000 brigadistes internacionals morts a Catalunya durant la Guerra Civil

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha presentat aquest divendres un nou programa de memòria democràtica dedicat a la recerca, localització i identificació dels aproximadament 2.000 brigadistes internacionals que van desaparèixer a Catalunya durant la Guerra Civil. L’objectiu del programa Alvah Bessie és "localitzar-los, identificar-los i retornar-los a les seves famílies", ha afirmat la consellera, que ha explicat que la via per fer-ho serà, d’una banda, "tenir registres documentats que indiquin en quina de les 670 fosses localitzades a Catalunya podrien haver estat enterrats".

 15:19 

 13:00 
Barcelona atorga la Medalla d'Or al Mèrit Esportiu a Pau Gasol

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit aquest divendres atorgar la Medalla d'Or al Mèrit Esportiu a Pau Gasol, per ser el jugador de bàsquet català més reconegut de la història i pel seu compromís social. Tots els grups municipals hi han votat a favor. A banda dels dos anells de l'NBA, les sis participacions a l'All Star i les medalles olímpiques -dos de plata i una de bronze-, els grups han valorat que Gasol sigui ambaixador d'Unicef i la tasca que fa la seva fundació, la Gasol Foundation, per fomentar els hàbits saludables.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació